Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Hultafors Yxor

Yxan har varit människans trogna verktyg sedan urminnes tider. Det är ett pålitligt redskap vars grundutformning till stor del förblivit densamma med stadigt skaft och vasst huvud i någon sorts metall, för det mesta i speciellt härdat stål just för träarbete. Samtidigt som grundstommen är oförändrad så har unika varianter utvecklats för varje enskilt syfte. Med rätt sorts yxa och med korrekt teknik så kan din vardag underlättas – i hemmet, i skogen och på jobbet.
Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
24 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:

Välj rätt yxa


Det finns huvudsakligen två sorters yxor: huggyxan och handyxan. Exempel på huggyxor är släggyxa och klyvyxa som är större och gjorda för hårdare träslag och vedhuggning. En handyxa kan vara exempelvis en snickaryxa eller friluftsyxa. Dessa är mindre och ämnade för lättare sysslor som täljning eller för att ha med på vandring.

Hugg smartare


Tänk efter innan du köper en yxa vad du ska använda den till. Det är lätt att göra misstaget att köpa en med tungt huvud för att den ska klyva djupare men så är inte alltid fallet. Med rätt modell och med bra teknik så blir arbetet både snabbare och mer skonsamt för kroppen. För att underlätta arbetet kan du köpa en större yxa för vedklyvning och en mindre för nättare sysslor. ­Hos oss på Proffsmagasinet hittar du ett noga utvalt sortiment av yxor i alla varianter för att passa just dina behov.

​​​​​​​

Hugg rätt


​​​​​​​När du hugger ved är tekniken avgörande för att resultatet ska bli bra utan att du sliter på kroppen. Se först och främst till att underlaget är plant och stabilt. En rejäl huggkubbe i höjd med dina knän placerad på fast mark är bäst. Ställ vedklabben lodrätt på kubben och ställ dig så långt ifrån som möjligt utan att du behöver sträcka på dig för att nå kubben. Fatta sedan yxan med raka armar och hugg med ett kraftigt slag. Vill du veta mer om hur du bäst tar till vara på din ved? Läs vår händiga guide om hur du bäst håller dig varm i vinter! Minska elförbrukningen med vedeldning - så gör du!