Många köper sina första egna verktyg i samband med att de flyttar hemifrån. Men vilka verktyg behöver du egentligen köpa? I den här artikeln tipsar vi om sju verktyg som vi tycker att alla borde ha i sina hem. Det här är ett perfekt flytta hemifrån-kit - eller varför inte en flytta hemifrån-present?
Att flytta hemifrån är en av de stora livshändelserna. Att ge sig ut i verkligheten kan kännas stort och kanske lite skrämmande, men också spännande.
Det är mycket som såklart ska styras upp. Bredbandsavtal ska tecknas, husgeråd ska inhandlas, lampor ska hängas upp, flytta hemifrån-listan är lång. Och hur ska du klara dig utan föräldrarnas välsorterade verktygslåda?
Du kan såklart behöva en del verktyg när du flyttar hemifrån. Att bygga upp en bra första verktygslådan tar tid och ska göras med omsorg. Ett bra tips är att investera i en bra grunduppsättning som du sedan kan komplettera när speciella behov uppstår.
7 verktyg att börja med
Ska du själv flytta in i ditt första egna boende eller letar du efter den perfekta inflyttningspresenten till någon som ska flytta hemifrån och kan behöva verktyg till sitt första egna hem? Här är sju av de verktyg som alla borde ha hemma.
En ordentlig skruvdragare
Ett av de första verktygen du borde skaffa när du flyttar hemifrån är en bra skruvdragare. Skruvdragare finns i flera olika typer, båda enklare och mer avancerade och mer kraftfulla. Vill du ha ett mångsidigt verktyg som kan användas till att exempelvis både skruva och borra ska du investera i en skruvdragare som har en inbyggd justerbar chuck. I Chucken kan du även fästa en mängd andra tillbehör och då använda till ännu fler saker, tillexempel finns det olika städborstar, filar och slipar du kan fästa.
Var noga med att kolla vilket material dina väggar och materialet du främst kommer behöva borra och skruva i. En skruvdragare med chuck fungerar utmärkt för att borra och skruva i trä, men om du kanske har betongväggar kan du behöva något kraftigare att borra med såsom en slagborr eller borrhammare.
Tips! När du köper verktyg som drivs av batterier kan det vara värt att se varumärkets verktygsutbud. Många märken har nämligen batteriserier där du kan använda samma batteri till flera verktyg. Det kan bli billigare i längden att inte behöva köpa batteri med alla verktyg framöver.
En välbalanserad hammare
Inget hem klarar sig utan en hammare. Eftersom du förhoppningsvis kommer att använda din hammare under många år framöver tycker vi att du ska lägga lite tid på att välja en modell som du trivs med. En lättare hammare räcker ofta för hemmabruk, men det viktigaste är att den ligger bra i handen och känns välbalanserad. En välbalanserad hammare känns alltid lättare än en som är dåligt balanserad.
När du ska köpa en hammare kan det också vara värt att tänka på hur klon är utformad. Klon kan användas för att bryta upp material eller för att dra ut spik. Populärast är hammare där klon är helt rak. Tänk dock på att en rak klo lättare lämnar märken efter sig och att det kan vara praktiskt att i stället ha en böjd klo.
En komplett uppsättning mejslar eller bits
För en lekman kan det vara lätt att tro att det bara finns två skruvmejslar: krysskruv och spårskruv, och att det således räcker med att inhandla en mejsel av varje sort. Men mejseldjungeln är både komplex och förrädisk.
Kryssmejslar finns i flera olika modeller såsom Phillips (PH), som i sin tur finns i olika varianter, och pozidriv. Det är också bra att ha torx-mejslar i olika storlekar samt minst två spårmejslar. Spårmejsel kan vara bra att ha en med 2–3 millimeters klingbredd och en på 3-5 millimeter.
Du kan köpa skruvmejslar både styckvis och i satser. Kanske kan det vara bra att köpa en sats som start-kit!
Ett alternativ till att köpa i flera olika skruvmejslar och som sparar plats i verktygslådan är att investera i en bitsmejsel där du kan byta ut bitsen. Då kan det räcka med en mejsel och en välsorterad bitssats.
En klassisk fogsvans
Såga behöver vi alla göra ibland. Om du bara ska äga en såg är en klassisk fogsvans den bästa investeringen. Välj en såg med rätt tandtäthet beroende på hur du kommer använda den. Allroundsågar brukar ha runt nio tänder per tum.
För grovsågning rekommenderar vi en såg med sju tänder per tum och för finsnickerier och fina snitt ska du välja en såg med elva tänder per tum eller mer.
Läs vår artikel ”Sågguiden – Vilken såg ska du välja?” om du vill veta mer om hur du ska tänka i valet av såg. Där går vi även igenom hur elektiska och motordrivna sågar funkar och hur de används.
Skiftnycklar, blocknycklar eller hylsnycklar
Skiftnyckeln är en finurlig uppfinning som kommer till användning när du behöver dra åt muttrar. Med två skiftnycklar i olika storlekar är du redo för det mesta, men om du har plats kan det vara värt att investera i en hel blocknyckelsats. Kvalitetsskiftnycklar brukar fungera bra, men billigare varianter har ibland ett glapp som riskerar att runddra muttrarna. En kombinationsnyckel som blocknyckeln sitter tajtare och är därför snällare mot muttern.
Ett annat alternativ är att köpa en hylsnyckelsats. Många hylsnyckelsatser har även kombinationshylsor som du kan sätta bits i. Med spärrskaft och bits kan du komma åt i trånga utrymmen lättare än med en lång skruvmejsel.
En polygrip
Ett universalverktyg som alltid är bra att ha hemma är polygripen. Den är lika användbar oavsett om du ska dra ut en deformerad skruvskalle, lossa muttrar som blivit rundslitna eller öppna en envis flaskkork. Man får dock vara lite försiktig så att man inte skadar materialet.
En verktygslåda att växa med
Nu är verktygen avklarade. Kvar är själva verktygslådan. Många av oss håller kvar i vår första verktygslåda under många år, så fundera över vad du behöver.
Den hårda verktygslådan är en klassiker som finns i många varianter och material. Om du vet med dig att du kommer transportera eller bära omkring dina verktyg kan en mjuk väska med axelrem vara det bästa och smidigaste valet. Läs mer i vår guide ”Välj rätt verktygsförvaring”.