Ett av de enklaste sätten att förbättra isoleringen i din bostad, både mot ljud och kyla, är att byta ut dina gamla fönster. 3-lagers fönster är på väg att bli den nya standarden, men det kräver också att de monteras korrekt. Felaktig montering kan försvaga fönstrets isoleringsförmåga och, i värsta fall, skada ytterväggen. Oroa dig inte, här har du några viktiga riktlinjer att följa när du ska sätta in fönster själv.
Placera fönstret på rätt plats i väggen
För att undvika köldlbryggor, det vill säga punkter där kylan utifrån följer träet inåt, rekommenderas det att placera fönstret så att fönsterbrädans spår är i linje med vindspärren. Detta gör det enklare att tejpa fönstret runt med vindspärrtejp på rätt sätt, samtidigt som kanten på fönsterbrädan följer spåret på fönstret.
Det rekommenderas att öppningen runt hela fönstret är 10-15 mm. Då har man tillräckligt med utrymme för att kunna lägga in isolering och fogmassa.
Se till att fönstret är i våg
Innan du sätter in fönstret, lägg in klossar/kilar i botten som då är helt i våg. Dessa bör placeras helt ytterst på fönsterkarmen, samt en kloss i mitten. Om det är ett fast karmfönster och det är bredare än 140 cm, ska klossarna placeras ca 150 mm in från varje sida av fönstret och en kloss i mitten.
Det finns också speciella fästelement som man skruvar in och justerar i efterhand. Fördelarna med dessa är att de tar betydligt mindre plats än klossar och minskar därmed risken för köldbryggor och ger mer utrymme för isolering mellan karm och öppningen i väggen. Se även till att fönstret är lodrätt, så att det inte tippar inåt eller utåt. De kan du enkelt göra med ett vattenpass.
Tvåstegstätning
När fönstret är i våg och lodrätt åt alla håll, kan du börja fästa det. Här hittar du bra alternativ på olika skruvdragare.
Lägg in några tillfälliga kilar eller klossar precis där du ska skruva in för att se till att fönstret hålls på plats. Ett bra alternativ här är justeringsskruvar som gör det enklare att finjustera fönstret efteråt.
När alla skruvar är på plats, kan du ta bort kilarna/klossarna och börja isolera runt fönstret. De flesta fönstertillverkare rekommenderar inte att skumma runt. Hos vissa ska detta inte göras alls, så kolla med monteringsanvisningen som följer med för att kunna behålla garantin till fönstret du har köpt. Här hittar du bra fog-alternativ.
Istället kan du lägga in en stoppstrimla som man köper på rulle. Men först, lägg in en bottenfyllningslist från utsidan, ca. 5mm in i mellanrummet från karm till väggkonstruktion. Foga därefter med lämplig tätningsfog. Avslutningsvis, tejpa med vindtätningstejp runt hela ramen av fönstret och mot vindtätningen på själva väggen.
Verktyg du behöver för att byta fönster
- Såg, till exempel en fogsvans eller tigersåg
- Kofot
- Hammare
- Mätverktyg, exempelvis vattenpass
- Måttstock
- Borrskruvdragare, alternativt borrmaskin och skruvdragare
- Montagenyckel
- Vinkelhake
- Stämjärn
Henrik, Proffsmagasinet
Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.
Sista fixet
Det sista som återstår nu är den sista finishen, det vill säga fodringar och lister på insidan, samt omramning av fönstret på utsidan. Här hittar man profiler som passar bäst till önskad stil i hemmet, eller självklart likt som de andra fönstren om man endast byter ut ett av fönstren man har.
Då är det bara att sätta igång och uppgradera sitt hem. Kom ihåg, läs alltid monteringsanvisningarna från den enskilda fönstertillverkaren.