Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Krysslasern, linjelasern, cirkellasern och kombilasern är smarta verktyg som hjälper dig att bygga och montera rakt och i linje. Men för att du ska få ut det mesta av ditt laserverktyg kan du behöva använda dig av mottagare, stativ och andra tillbehör. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste.

Ska du kakla om badrummet? Hänga upp taklampor? Eller bygga altan? Oavsett kommer du ha stor nytta av ett laserverktyg som kan projicera lod- och vågräta linjer. För att du ska få ett bra resultat och ett effektivt arbetsflöde med din korslaser, cirkellaser, linjelaser eller kombilaser behöver du veta hur ditt verktyg ska användas. Det finns också en mängd tillbehör som utökar verktygets användningsområden. Det här är de sex viktigaste.

Stativ

När du ska hänga upp en tavla går det kanske att bygga upp något provisoriskt av en köksstol, en pall, en kartong och några väl valda pocketböcker – men snart kommer du inse att livet med krysslaser blir betydligt enklare med ett stativ eller fäste. Med ett justerbart trebensstativ är du redo för det mesta och kan med lätthet kompensera för lutning och nivåskillnader. Många stativ låter dig justera lutningen med hjälp av en luftbubbla, precis som ett vattenpass. Andra saker du ska tänka på när du köper stativ till ditt laserverktyg är arbetshöjd, vikt, storlek på gänga (oftast ¼ tum eller 5/8 tum) och tålighet.

Teleskopstativet låter dig flytta laserverktyget från golv till tak, förutsatt att du har ett tak att spänna fast det mot.

För användning i hemmet räcker det förmodligen med ett enklare stativ i plast, men så fort du ska utomhus kan det vara värt att investera i ett mer rejält stativ. Om du har ett kamerastativ liggandes kan du spara några kronor eftersom de vanligtvis har samma fäste och samma funktionalitet.

Vid arbete inomhus kan ett teleskopstativ vara ett bra alternativ. Teleskopstativet är en stång som förlängs så att den spänns fast mellan golv och tak. Laserverktyget monteras sedan i ett fäste som går att skjuta uppåt och neråt. Eftersom du kan flytta laserverktyget från golv till tak är teleskopstativet väldigt flexibelt – förutsatt att du har ett tak att spänna det mot. Viktigt att tänka på är att teleskopstativet fungerar bäst tillsammans med laserverktyg som projicerar linjer åt ett håll, eftersom cirkellaserns linjer till viss del kommer att skymmas av stången.

Fästen

Om du tycker att trebensstativ och teleskopstativ är för otympliga finns det enkla fästen att köpa. Väggfästena är ofta utrustade med starka magneter för att de ska sitta säkert på magnetiska ytor. Om det inte finns någonting magnetiskt till hands finns det ofta ett upphängningshål, en klämma eller en skåra för fastsättningsrem. Vissa väggfästen har en liten ratt som låter dig finjustera laserverktygets position i sidled med hög precision.

Lasermottagare

De flesta korslasrar kan projicera tydliga linjer inomhus, men så fort solen tittar fram och avstånden blir längre börjar det bli svårt att urskilja linjerna. Som tur är finns det lasermottagare. Lasermottagaren, eller laserdetektorn som den också kallas, monteras ofta på en mätstång och placeras där laserstrålen ska träffa. Lasermottagaren känner av laserlinjen och markerar hur du behöver flytta mottagaren eller mätverktyget för att laserstrålen ska bli centrerad. När laserstrålen träffar mittpunkten signalerar mottagaren med hjälp av ljud eller ljus. Ibland kan det vara en fördel om lasermottagaren har en skärm även på baksidan, så att du kan se resultatet oavsett var du står.

Mätstång och mottagare gör det lättare att mäta höjder.

Det finns lasermottagare som fungerar med laserverktyg från flera tillverkare, men du behöver alltid kontrollera så att lasermottagaren fungerar med just ditt laserverktyg. Viktiga faktorer när du väljer lasermottagare är mottagarens räckvidd, upptagningsområde och känslighet. Ett närbesläktat tillbehör för professionell användning är maskinmottagaren, som till exempel kan monteras på en grävarm och användas tillsammans med en rotationslaser.

Måltavla

En måltavla, även kallad lasermåltavla eller målkort, är ett annat tillbehör som gör det lättare att se laserstrålen under svåra förhållanden. Måltavlan placeras vid målet och har en tryckt skala med tum och millimeter för snabb avläsning. Välj en röd eller grön måltavla beroende på färgen på din laser. Om du inte har en måltavla kan du under vissa förhållanden använda ett vanligt vitt papper för att få en liknande effekt.

Mätstång

För vissa arbeten kommer du att behöva kunna utläsa den exakta höjden och jämföra nivåskillnader. Då kommer en mätstång eller avvägningsstång väl till hands. Mätstänger finns i olika material och med olika skalor - vanligast är millimeterskala och E-skala med centimeterindelning. Det finns också mätstänger med justerbar nollpunkt som gör det lättare att räkna ut höjdskillnader. Läs av på skalan var linjen träffar eller montera en lasermottagare på stången.

Viktigt att tänka på när du köper mätstång är att den behöver vara tillräckligt lång. Ett olyckligt scenario är annars att du sätter lasern på ett stativ så att den kommer upp en meter från marken. När du sedan ska gräva en grop som är en meter djup behöver du plötsligt en två meter lång mätstång!

Om du inte har en hjälpsam kompis som kan hålla upp mätstången kan du också behöva någonting att ställa upp den med, till exempel en gjutplatta eller en grusring.

Laserglasögon

Under vissa förhållanden kan det vara svårt att se laserlinjen. Ett sätt att göra den synligare är att ta på sig ett par laserglasögon. Laserglasögon finns för både grön och röd laser.

Relaterade artiklar