Robotgräsklippare
Vill du ha en len och välklippt gräsmatta men har inte tid eller lust? Vi förstår dig! Det finns trots allt mycket roligare saker att göra på sin lediga dag än att klippa gräsmattan. På Proffsmagasinet har vi ett brett sortiment robotgräsklippare som löser problemet åt dig. Det finns en robotgräsklippare för varje unik tomt och plånboken behöver inte vändas ut och in för att du ska ha en ordentlig gräsklippare som får jobbet gjort.
- 1
Köpguide: Så fungerar en robotgräsklippare
Varför släpa omkring en tung gräsklippare när du egentligen vill ligga i hängmattan och njuta av semestern? I den här artikeln förklarar vi hur en robotgräsklippare fungerar och vad du ska tänka på innan köp.
Hur styrs en robotgräsklippare?
En robotgräsklippare styrs av en inbyggd dator och navigeras framför allt med GPS. För att den inte ska försvinna bort till grannen lägger du en avgränsningskabel som du ringar in din gräsmatta med. Den utgår från robotens laddningsstation och kan antingen grävas ned ett par centimeter under markytan, eller läggas ovanpå gräset med fästen. Kabeln ger ifrån sig radiosignaler som stoppar roboten från att passera.
Du kan även avgränsa buskage eller rabatter som du vill behålla oklippta genom att dra kablar runt det område du vill spara och sedan parallellt tillbaka till kanten av gräsmattan. Två kablar intill varandra tillåter gräsklipparen att fortsätta rakt över och fortsätta klippa.
Vissa gräsklippande robotar är smartare än andra. De kan med hjälp av olika sensorer läsa av rådande förutsättningar och endast klippa när det behövs, som till exempel när det har regnat då gräset växer snabbare. Sensorerna anpassar även robotens hastighet och bromskraft efter underlaget, eftersom blött gräs kan resultera i att hjulen slirar och inte får ordentligt grepp.
Hur väl robotgräsklipparen anpassar sig efter omgivningen och rådande förutsättningar avgörs framför allt av hur väl programmerad programvaran i roboten är. Det görs ständiga förbättringar med nya uppdateringar och de senaste modellerna från de stora varumärkena är mycket intelligenta och klipper effektivt, även på de allra svåraste gräsmattorna.
Nya robotgräsklippare kan anslutas till appar och du får således full kontroll över dess funktioner och kan fjärrstyra den var du än befinner dig. Du programmerar ett klippschema som följs med hänsyn till yttre förutsättningar och du kan parkera gräsklipparen när du själv anser att den är klar med sitt arbete, eller när du vill ha gräsmattan fri från robotar för en stund.
Hur laddas en robotgräsklippare?
Basen för en robotgräsklippare är laddningsstationen som gärna placeras på en skuggplats, centralt på tomten för god tillgänglighet. När batteriet i gräsklipparen börjar ta slut tar den sig själv tillbaka för att laddas.
Med vissa gräsklippare följer en guidekabel som leder roboten tillbaka direkt över tomten, istället för att följa avgränsningen. Detta innebär att den kan klippa något längre tid innan det är dags för hemgång.
Skillnader mellan olika modeller
Om du har en rak och fin gräsmatta, fri från grenar, äpplen eller andra hinder räcker det förmodligen med en enklare modell. Ju knepigare terrängen är, desto mer multifunktionell robotgräsklippare behöver du. Vissa är snabbare, starkare och har längre driftstid än andra och lämpar sig då bättre för stora ytor.
En viktig skillnad mellan olika modeller är huruvida den har fasta knivar eller pivotknivar. De sistnämnda är känsligare och kan jämföras vid rakblad som sitter på en skiva. De slits snabbare och måste bytas ut, till skillnad från de konventionella knivarna som kan slipas.
Fördelar med pivotknivarna är att de är bättre på att undvika hårda föremål och klipper gräset på ett skonsammare sätt. Dessutom är de betydligt tystare vid användning vilket är skönt under nätterna, eller för att inte störa grannarna. Fasta knivar är tåligare och klarar av tuffare motstånd när de klipper.
Generellt stämmer prislappen bra överens med hur bra robotgräsklipparen är. En enklare modell med färre funktioner tenderar oftare att fastna vid trånga utrymmen, hamna utanför sin avgränsningskabel eller stå och slira i uppförsbackarna. Om din gräsmatta är lätthanterlig och saknar svåra passager klarar du dig förmodligen alldeles utmärkt med en billigare robotgräsklippare.
Att tänka på innan du köper en robotgräsklippare
För att välja rätt robotgräsklippare ska du först och främst ta reda på hur stor yta på tomten den ska klippa. Det är bra om gräsklipparen har kapacitet för större ytor än vad du egentligen behöver den till, eftersom den då inte behöver klippa lika ofta och länge. En mindre variant kan behöva slita dygnet runt för att hålla gräsmattan i trim.
Behöver du rejäla, fasta knivar eller pivotknivar? Om du vet att terrängen kan bli tidvis tuff med grenar och annat skräp på gräsmattan rekommenderas fasta knivar. Pivotknivarna slits ut snabbt och du kommer att behöva byta dem ofta. För att få till en riktigt len och fin gräsmatta är pivotknivarna att föredra. Dessa rakbladsvassa knivar klipper gräset med större precision och ett finare snitt, jämför med att klippa gräsmattan med en nagelsax.
Kraftigare hjul klarar ojämna gräsmattor och lutningar bättre. Om din trädgård är kuperad måste du ta detta i beaktning. Efter regn blir gräsmattan hal och en lätt robotgräsklippare med små hjul kan få svårt att hantera underlaget. Detta leder till att hjulen slirar och batteriet laddas snabbare ur, om den ens kommer upp för backarna.
På Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av robotgräsklippare från flera olika tillverkare. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundservice.