Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-21

Funderar du över vilken sorts gräsklippare du ska köpa? I den här guiden går vi igenom de vanligaste gräsklippartyperna och hjälper dig att välja rätt gräsklippare för din trädgård.

Mycket har hänt med gräsklipparen sedan den uppfanns av Edwin Beard Budding 1830, men dess uppgift är fortfarande den samma. Nämligen att hålla gräset kort och fint på stora ytor utan att användaren behöver slita allt för mycket. I dag har vi till och med robotgräsklippare som kan göra jobbet åt oss medan vi lutar oss tillbaka i hängmattan.

I Proffsmagasinets sortiment hittar du gräsklippare för alla typer av trädgårdar, men också ett brett utbud av grästrimmrar, kantklippare, vertikalskärare och allt annat du behöver för att hålla din gräsmatta i trim. I den här guiden går vi igenom de allra mest grundläggande gräsklippartyperna.

Läs också: 9 maskiner, verktyg och redskap som hjälper dig sköta gräsmattan

Batterigräsklippare

I takt med att batterierna har blivit bättre och mer avancerade har batterigräsklipparen blivit en allt vanligare syn i villakvarteren. De främsta fördelarna gentemot bensindrivna gräsklippare är att du slipper bensinångor och avgaser, att de kräver mindre underhåll och att de är väldigt tysta. En vanlig missuppfattning är att batterigräsklippare bara lämpar sig för mindre trädgårdar, men idag finns det även kraftfulla maskiner med hög prestanda. Dessa kräver dock starka batterier, vilket drar upp priset. Investeringen känns ofta mer överkomlig om du har flera batteridrivna trädgårdsverktyg som kan dela på samma batterier.

+ Miljövänligare än bensingräsklippare
+ Tystgående
+ Kan dela batterier med andra trädgårdsverktyg

- Dyrare än bensingräsklippare med likvärdig prestanda
- Vanligtvis mindre robusta än bensindrivna gräsklippare
- Begränsad klipptid

Batteridrivna gräsklippare är på många sätt idealiska för mindre trädgårdar. På bilden syns den populära modellen Gardena HandyMower.

Elgräsklippare med sladd

Om du vill komma ner i pris och inte behöva ladda batterier kan en nätdriven gräsklippare med sladd vara ett bra val. Elektriska gräsklippare med sladd är ofta små och lätta samtidigt som du vet att de alltid kommer att fungera. Nackdelen är så klart att du är begränsad av sladdens längd och att sladden kan fastna i buskar och kuperad terräng. Till den stora trädgården behöver du en ordentlig skarvsladd - akta bara så att du inte kör över den!

+ Lätt och smidig
+ Billig
+ Driftsäker

- Lägre prestanda än bensindrivna motsvarigheter
- Sladden begränsar

Bensingräsklippare

Även om batterigräsklipparen har ökat i popularitet finns det fortfarande tillfällen då bensingräsklipparen är ett bra val. Till skillnad från el- och batterigräsklippare är bensingräsklippen ofta byggd med metall och tål tuffare terräng. Eftersom bensingräsklippare ofta är stora och tunga är det en fördel om gräsklipparen är självdrivande, vilket innebär att du inte behöver putta själv. Bensingräsklippare behöver naturligtvis tankas med bensin, men du behöver också byta olja, filter och tändstift regelbundet.

+ Hög prestanda till låg kostnad
+ Tåligare och starkare än batterigräsklippare
+ Lång klipptid per tankning
+ Utbyggbar med tillbehör och moduler

- Tunga och otympliga
- Kräver mer underhåll än batterigräsklippare
- Hög ljudvolym
- Genererar avgaser

Robotgräsklippare

Om du inte vill dra runt en gräsklippare kan den självgående robotgräsklipparen vara lösningen! Eftersom den klipper ofta och lite får du dessutom en välfriserad och mossfri gräsmatta. Robotgräsklippare finns i olika prisklasser och varierar i prestanda. Därför är det viktigt att välja rätt modell för just din trädgård. Om du har en rak och fin gräsmatta, fri från grenar, äpplen eller andra hinder räcker det förmodligen med en enklare modell. Ju knepigare terrängen är, desto mer multifunktionell robotgräsklippare behöver du.

En robotgräsklippare styrs av en inbyggd dator och navigeras framför allt med GPS. För att den inte ska försvinna bort till grannen lägger du en avgränsningskabel som du ringar in din gräsmatta med.

Läs mer om robotgräsklippare i vår artikel Så fungerar en robotgräsklippare.

+ Sköter sig själv
+ Klipper ofta och lite

- Kräver mycket förarbete
- Stor investering initialt
- Du behöver hålla det rent och undanplockat

Varför inte luta dig tillbaka och låta robotgräsklipparen göra jobbet? På bilden syns robotgräsklipparen AL-KO Robolinho.

Handgräsklippare

Handgräsklipparen, eller cylindergräsklipparen som den också kallas, är en klassiker som står sig! Att framföra en mekanisk gräsklippare med fysisk kraft ger inte bara motion utan är också ett miljövänligt alternativ. Eftersom en handdriven gräsklippare skär av gräset i stället för att slå av det lämnar det dessutom en fin och välklippt gräsmatta. Lockas du av handgräsklippare, men tycker att det känns lite väl tufft? Då finns det batteridrivna cylindergräsklippare som kan användas manuellt när åtagandet känns för tungt!

+ Gratis motion
+ Bra för miljön och plånboken
+ Ger en välklippt gräsmatta

- Kräver en viss arbetsinsats

Åkgräsklippare

Om du behöver klippa riktigt stora gräsytor utan att behöva anstränga dig står valet ofta mellan en robotgräsklippare i den högre prisklassen och en åkgräsklippare. Fördelen med en åkgräsklippare är att den kan göra mycket mer än att klippa gräs. Genom att koppla på olika tillbehör kan du i många fall förvandla din åkgräsklippare till en plog, vertikalskärare, uppsamlare eller snöslunga. De största nackdelarna med åkgräsklippare är att de har många delar som kan slitas ut och att de kräver mycket underhåll. Du kan också behöva komplettera med en mindre gräsklippare för att kunna komma åt längs kanter och där det är svårt att komma åt.

+ Klipper stora ytor
+ Kan byggas ut med tillbehör och moduler
+ Kräver minimal ansträngning

- Kommer inte åt överallt
- Behöver tankas med bensin
- Kräver underhåll och regelbunden service

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar