Lövblåsar
Har du tomten full av löv som behöver röjas upp? En lövblås underlättar det tunga arbetet. Proffsmagasinet erbjuder nätdrivna modeller från varumärken somBlack & Decker,Bosch DYI,Gardenaoch fler.
- 1
- 2
Köpguide: Så väljer du rätt lövblås
En lövblås, eller luftblås, är ett utmärkt verktyg för att hålla rent på gräsmattan, snygga till på uppfarten eller städa bilen. I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer modell.
När behövde du senaste ett stort, cylinderformat verktyg som blåser med enorm kraft? Om du svarar ”förra hösten” har du mycket att lära om lövblåsar! Namnet till trots är lövblåsen ett verktyg som kan göra mycket mer än att fösa ihop stora högar med torra höstlöv. Den kommer även till användning när du ska städa bilen, blåsa upp badleksakerna, röja upp på byggarbetsplatsen, blåsa bort snö från uppfarten, torka bilen efter tvätt eller… ja, listan kan göras hur lång som helst!
Samtidigt finns det mängder av lövblåsar på marknaden och alla har de sina respektive för- och nackdelar. Alla har vi väl någon gång vaknat upp till ljudet av en yrkesutövande renhållningsarbetare (eller en omdömeslös granne) med ett bensindrivet lövblåsarmonster på ryggen? Dagens batteridrivna lövblåsar är både mindre och smidigare, och för många uppgifter fungerar de lika bra.
I den här guiden går vi igenom fem viktiga punkter som du ska ta hänsyn till när du avgör vilken lövblås som passar dig.
Hur stor yta ska du jobba på?
Mest avgörande för ditt val av lövblås är hur stor yta du kommer att arbeta på. Detta ligger till grund för hur den ska drivas, hur den ska bäras och vilka funktioner den ska ha. Var inte heller rädd för att tänka utanför lådan. Lövblåsen kommer till sin fulla rätt på stora gräsmattor där höstlöven ligger i drivor, men användningsområdena är fler än så. Varför inte blåsa rent garaget, städa bilen eller blåsa bort snö från altanen?
Sladd, batteri eller bensin?
Man pratar framförallt om tre olika typer av lövblåsar: nätdrivna lövblåsar, batteridrivna lövblåsar och bensindrivna lövblåsar.
Batteridrivna lövblåsar
I takt med att batteritekniken utvecklat har batteridrivna lövblåsar ökat i popularitet, inte minst bland privatpersoner och villaägare. Fördelarna är såklart många: Du slipper vara begränsad av en sladd som trasslar in sig i nyponbuskar och välter blomkrukor, du slipper söla med bensin och du får i regel en tystare maskin.
Samtidigt är lövblåsaren ett verktyg som behöver en hel del kraft för att fungera, så räkna inte med att kunna arbeta i mer än 15–20 minuter i taget. Många populära lövblåsar drivs med 18-voltsbatterier. Om du vill ha mer kraft och längre batteritid ska du välja 36 volt eller mer. Många lövblåsar säljs utan batterier för att du ska kunna använda samma batterier som till dina andra verktyg från samma tillverkare.
Bensindrivna lövblåsar
Bensindrivna lövblåsar ger dig vanligtvis mer kraft och längre drifttid. Nackdelen är att de kräver en del underhåll, att de ger ifrån sig avgaser, att bensin kostar pengar och att de väsnas. Om du vill hålla dig på god fot med grannarna kan det vara en bra idé att välja en batteri- eller nätdriven istället.
Nätdrivna lövblåsar
Det säger sig själv att en lövblås med sladd inte är det bästa valet om du har en stor trädgård, men för mindre ytor kan en nätdriven lövblås vara det bästa valet. Fördelarna med nätdrivna lövblåsar är att du kan få obegränsad drifttid och mycket kraft i ett smidigt utförande.
Hur stark lövblås behöver du?
När du använder en lövblås är det viktigt att ha rätt styrka för rätt tillfälle. En för svag lövblås kan få det tufft med blöta, tunga höstlöv. En för stark lövblås riskerar att blåsa bort hela grusplanen och göra slarvsylta av rosenbusken. Ett bra tips är alltså att köpa en lövblås med variabel hastighet. Då kan du sänka hastigheten och få full kontroll när du behöver finlira.
Två centrala mått är luftmängd och blåshastighet. Eftersom de båda samspelar är det viktigt att inte stirra sig blind på den ena siffran. Luftmängden mäts i m³/min medan hastigheten mäts i antingen m/s, m/h eller km/h. Att jämföra olika modeller kräver alltså lite tankeverksamhet!
Läs även: “Så sköter du gräsmattan – Få grönare gräs på din sida”.
Hur ska din lövblås bäras?
De flesta lövblåsar är antingen handhållna eller ryggburna. I den första kategorin hittar du ofta enklare lövblåsar medan tunga och kraftfulla lövblåsar vanligtvis bärs på ryggen. Om du använder lövblåsen i ditt arbete eller under längre stunder ska du definitivt välja en ryggburen. Men om du bor i radhus och använder din lövblås för att sopa rent på uteplatsen är handhållet rätt väg att gå. Välj hellre en mindre och lättare lövblås som du faktiskt kommer att använda än en kraftfull och skräckinjagande lövblåsarbest som du aldrig orkar släpa ut ur förrådet.