Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Fasadfärg

Dags att måla om huset? Bland våra fasadfärger hittar du den som passar just ditt hus, oavsett fasadens material. Du kan köpa färgtyper som oljefärg, alkydfärg, oljefärg mineralfärg och slamfärg i vilken kulör du vill. Här nedan kan du läsa mer om vilken färgtyp du bör använda och hur den fungerar. Läs mer.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
11 produkter
Köp din färg hos oss!
Läs mer
Nästa generations fasadfärg
Läs mer
  • 1
Relaterade artiklar:

Populära färgtyper för fasaden

När du ska måla om huset och står inför valet av färgtyp är det flera faktorer som spelar roll. Se över vad det är för material som ska målas, hur klimatet och vädret ser ut i området, vilket underhåll som krävs och såklart hur du vill att det ska se ut. Här går vi igenom populära färgtyper på fasadfärg. 

Alkydfärg/Oljefärg

Alkydfärg är en oljebaserad färg och populär att måla med både inomhus och utomhus. Färgen innehåller bindemedlet alkylhars och ger en hård, glansig yta som håller länge. På grund av sin tålighet passar alkydoljefärg på ställen som får utstå mycket slitage såsom olika väderförhållanden. Till exempel är alkydfärg ett bra val för husfasader i trä, knutar och vindskivor då färgen när den torkat är både vattenavvisande och resistent mot UV-strålning.

Täckförmågan på alkydfärg/oljefärg är bättre än många vattenbaserade färger vilket kan innebära att du inte behöver måla lika många lager. Dessutom blir resultatet ofta jämnare och utan penseldrag då oljebaserad färg torkar långsammare och hinner flyta ut mer. Du får alltså enkelt ett professionellt slätt slutresultat.

Du kan måla med alkydfärg på både nytt och tidigare målat trä. Är materialet helt obehandlat behöver du grundolja och grundmåla innan du går på med täckfärgen. När oljefärgen har torkat har du en högglansig fasad. Det är en idealisk färg för dig som behöver en robust och långvarig fasadfärg och som är beredd på att hantera dess fysikaliska egenskaper och appliceringskrav då exempelvis starka ångor kan kräva ventilation under målningen.

Akrylatfärg

Akrylatfärg är en vattenbaserad färgtyp som är populär för husfasader. Den är baserad på akrylpolymerteknik vilket gör färgen mycket slittålig och står sig bra mot väder och vind. Dessutom låter den materialet andas vilket minskar risken för exempelvis mögel och fuktskador på fasaden. Vattenbaserad akrylatfärg är ofta ett mer miljövänligt än oljebaserade alternativ.

Akrylatfärg är lätt att måla med. Färgen torkar snabbt vilket gör det möjligt att applicera flera lager under en kortare tidsperiod. Även rengöring av penslar och andra redskap är enkel eftersom det räcker att tvätta med vatten.

Slutresultatet ger dig ett bra och hållbart skydd samtidigt som ytan bevaras snygg. Akrylatfärg har förmågan att behålla både glans och kulör över tid, detta trots UV-strålar och andra väderförhållanden som kan påverka. Dessutom är den också elastisk vilket gör att ytan kan röra sig med fasadmaterialet utan att spricka.

Linoljefärg

Linoljefärg har använts i århundraden för att skydda och försköna byggnader. Färgen är tillverkad av linolja, som utvinns av linfrön, och är ett av de mest miljövänliga alternativen när du ska måla husfasaden. Det är framför allt populärt att använda linoljefärg vid restaurering av gamla byggnader och hus samt vid användning av andra naturliga byggmaterial.

En förmåga linoljefärg har är att färgen tränger djupt in i trä och andra porösa material. Det här ger en stark vidhäftning och långvarigt skyddande barriär som varken flagar eller spricker särskilt lätt. Linoljefärg har dessutom en naturlig förmåga att motstå mögel och svamp, vilket annars är en risk i fuktiga klimat eller vid skuggiga platser.

Torktiden för linoljefärg är långsammare än många moderna färger – vilket kan vara både till fördel och nackdel. Färgen hinner under den långa torktiden binda sig till underlaget men kräver att du planerar målningen så att inte skräp och damm fastnar i färgen medan den torkar.

Trots många fördelar med linoljefärg kräver färgen en del vid applicering och underhåll. Linoljefärg kan också vara känslig mot UV-strålning på så sätt att kulören förändras. För att färgen ska bevara kulör och skydd behöver den underhållas regelbundet.

Slamfärg

Slamfärg, även känd som rödfärg, är en traditionell ytbehandling som har använts i Skandinavien, främst Sverige, för att måla träfasader sedan 1500-talet. Slamfärg är framför all känd för den röda kulören som förut kom från det naturliga pigmentet järnoxid. Idag finns slamfärg i en mängd olika kulörer men den klassiska faluröda nyansen är fortfarande populär.

En fördel med slamfärg är färgens förmåga att låta träet andas. Fukten stängs inte in utan kan avdunsta, vilket minskar risken för röta och mögel. Av den här anledningen är slamfärg ett bra val för äldre byggnader i fuktiga miljöer.

Att måla med slamfärg är enkelt och du kan använda pensel, roller eller färgspruta. Färgen torkar snabbt vilket gör att du kan måla flera lager under en kortare tid. När du är klar och slamfärgen har torkat helt har den absorberats in i underlaget, resultatet är en matt yta som harmoniserar med naturliga landskap och traditionell arkitektur. Se bara till att du förberett ytan ordentligt innan du målar med slamfärg.

En sak att tänka på med slamfärg är att den inte är lika vattentålig och inte håller lika bra jämfört med många moderna syntetiska färger. Slamfärg bleknar med tiden och du kan behöva underhålla färgen och måla om oftare för att bibehålla både utseende och skydd.

Putsfärg/mineralfärg

Putsfärg, eller mineralfärg som det också heter, är en ytbehandling som används för att måla putsade och andra mineralbaserade ytor som betong och tegel. Mineralfärg innehåller naturliga mineralpigment och ett bindemedel, ofta kiselsol (kiselgel) eller kalk. Det här innebär att färgen kemiskt binder till underlaget vilket leder till en hållbar yta som inte spricker eller flagnar.

En fördel med putsfärg är andningsförmågan, alltså att ytan under kan andas. Fukt stängs inte in, utan kan torka och avdunsta genom den målade ytan. Det här minskar risken för fuktrelaterade skador och mögel och är ett bra val för äldre hus och byggnader i fuktiga miljöer.

Förutom sina praktiska egenskaper är putsfärg också en miljövänlig färg. Den är fri från lösningsmedel och andra flyktiga organiska föreningar (VOC), vilket gör den säkrare för både miljön och människors hälsa.

Resultatet av mineralfärg/putsfärg blir en matt och kornig textur. Färgen finns i en rad olika kulörer, men de naturliga pigmenten tenderar att ge jordnära och mjuka toner som smälter väl in i naturliga omgivningar. Tänk på att förbereda underlaget ordentligt innan du börjar måla för att få ett så bra och hållbart resultat som möjligt.