Att måla husfasaden är ett omfattande projekt som kräver noggranna förberedelser och rätt material. Beroende på vilken typ av fasad du har, varierar förberedelserna. En nymålad husfasad skyddar mot väder och vind samtidigt som det ger ett fräscht och uppdaterat utseende. I den här artikeln hjälper vi på Proffsmagasinet dig med hur du går till väga när du ska måla din träfasad - med alltifrån förberedelser, grundmålning, fasadmålning och underhåll.
När ska man måla husets fasad?
Det bästa vädret för fasadmålning är torrt och milt, vanligtvis mellan sen vår och tidig höst. Temperaturen bör vara stabil och luftfuktigheten låg, vilket gynnar färgens torkning. Är ytan fuktig när du målar kan det bildas fuktblåsor. Undvik att måla i direkt solljus eller på regniga dagar, då det kan påverka resultatet negativt. Kontrollera alltid väderprognosen innan du påbörjar arbetet, det bör inte vara kallare än 10°C och helst inte varmare än 25°C.
Hur ofta ska man måla om huset?
En välmålad fasad kan hålla i 10–15 år, beroende på väderförhållanden och underhåll. Regelbunden inspektion och rengöring förlänger fasadens livslängd. Om du ser sprickor, flagnande färg eller fuktfläckar är det dags att måla om.
Vilken färgtyp har fasaden?
När du ska måla om fasaden på ditt hus är grundregeln för bästa resultat att använda samma färgtyp som den redan är målad med. Om du skulle måla med en annan typ av färg än den befintliga riskerar du att färgen inte håller, eller att fasaden faktiskt förstörs i stället.
Det finns olika sätt för att ta reda på vilken färgtyp som fasaden är målad med.
Oljefärg/alkydfärg: När du slipar på ytan med sandpapper bildas det damm.
Akrylatfärg/Latexfärg: När du slipar på ytan fastnar färgen på sandpappret.
Slamfärg (ex. falu rödfärg): Färgar av sig på händerna.
Checklista - verktyg och material för att måla fasad
För att uppnå bästa möjliga resultat behöver du rätt utrustning. Här är en lista på vad du bör ha:
- Penslar och rollers: Välj högkvalitativa penslar och rollers anpassade för utomhusbruk. En bred pensel är idealisk för stora ytor, medan en mindre passar detaljer.
- Färgskrapa och slippapper: Använd dessa för att ta bort gammal färg och skapa en jämn yta.
- Grundfärg och täckfärg: Grundfärgen skyddar träet och förbättrar vidhäftningen för täckfärgen. Använd en högkvalitativ fasadfärg för lång hållbarhet.
- Färgspruta: Perfekt för stora ytor. Öva först på en mindre yta för att undvika rinningar.
- Stege eller byggnadsställning: Säker utrustning för att nå hela fasaden.
- Skyddsmaterial: Plast, maskeringstejp och arbetskläder för att skydda både omgivning och dig själv.
Förberedelser - skrapa, slipa och rengör innan målning
För att uppnå en jämn och fin yta måste gammal färg och inbiten smuts skrapas och slipas bort. Kontrollera samtidigt träets kvalitet och se till att inga fuktskadade brädor eller håligheter finns kvar inför målningen. Använd en kniv eller en skruvmejsel för att känna om träet är murket. En fuktmätare kan också användas för att mäta fukthalten i träet, vilken inte bör överstiga 16%. Byt ut skadade eller ruttna brädor och fyll eventuella håligheter med träspackel.
Oavsett om ditt trähus är nybyggt eller redan målat behöver fasaden rengöras ordentligt. Smuts som löv, damm, regn och avgaser samlas över tiden och måste avlägsnas för att färgen ska fästa ordentligt. Börja med att täcka fönster, altanen och andra ytor inom stänkradien med täckmaterial för att undvika fläckar. Använd en högtryckstvätt för att skölja av fasaden med vanligt vatten. Därefter tvättar du fasaden med utomhusrengöring enligt anvisningar.
Kulörer i bild: Fasad i Granbarr 091 (S 6020-G30Y) och Malakit 084 (S 2010-G30Y). Utomhusmöbler i Bärnsten 034 (S 3040-Y30R).
Förbered inför målning - olja och grundmåla fasaden
Ska du måla på obehandlat trä behöver du förbereda fasaden ordentligt. Innan du går på med din utvalda fasadfärg behöver du både grundolja och grundmåla.
Olja fasad
En väloljad fasad ger ett bättre skydd mot fukt och ökar hållbarheten. Oljan fyller ut små sprickor och bidrar till en jämnare yta när färgen appliceras, vilket gör att färgen torkar jämnare. Använd en högkvalitativ träolja och applicera den jämnt över hela ytan.
Grundmåla fasad
För bästa resultat bör du grundmåla med en grundfärg innan du applicerar den slutgiltiga fasadfärgen. Grundmålning ökar fasadens skydd och hållbarhet, samt förbättrar fästet för den slutgiltiga färgen. Med en bra grundmålad bas blir den slutliga påstrykningen jämnare och risken för fläckar och nyansskillnader minskar.
Måla fasaden
När grundfärgen har torkat är det dags att måla fasaden med den slutgiltiga utomhusfärgen. För bästa resultat, applicera färgen i två lager. Börja med att måla kanter och detaljer med en pensel och använd sedan en roller för större ytor. Måla alltid i träets fiberriktning för att undvika ränder och ojämnheter. Låt första lagret torka ordentligt innan du applicerar det andra lagret.
Tänk på att måla ändträet ordentligt, annars kan fukt smyga sig in i träet och fasaden ruttna.
Efterbehandling och underhåll av målad fasad
Såklart vill du att fasadfärgen ska skydda och hålla sig fin så länge som möjligt. Tvätta fasaden varje år för att avlägsna smuts, alger, mögel och andra föroreningar som kan skada färgen över tid. Använd en mild utomhusrengöring och en mjuk borste eller en högtryckstvätt på låg inställning för att undvika att skada färgen.
Inspektera fasaden regelbundet, minst en gång per år, för att upptäcka skador eller slitage tidigt. Leta efter sprickor, flagande färg eller fuktskador. Åtgärda eventuella problem omedelbart för att förhindra att skadorna förvärras. Små sprickor kan fyllas med träspackel, och flagande färg kan målas över efter att området har slipats och grundmålats.
Förhindra skador genom att hålla växter och buskar borta från fasaden. Trimma grenar och buskar regelbundet för att undvika att de gnider mot huset och skadar färgen. Se också till att regnvatten rinner bort från huset genom att hålla hängrännor och stuprör rena och i gott skick.
![Beckers Perfekt Fasad Fasadfärg halvmatt](https://proffsmagasinet-res.cloudinary.com/images/c_lpad,f_auto,h_384,w_384/ProductImage72954646/Beckers%20Perfekt%20Fasad%20Fasadf%C3%A4rg.jpg)
![Beckers Primex Trägrund Plus Grundfärg](https://proffsmagasinet-res.cloudinary.com/images/c_lpad,f_auto,h_384,w_384/ProductImage71625846/Beckers%20Primex%20Tr%C3%A4grund%20Plus%20Grundf%C3%A4rg.jpg)
![Beckers Perfekt Oljefärg halvblank](https://proffsmagasinet-res.cloudinary.com/images/c_lpad,f_auto,h_384,w_384/ProductImage71625868/Beckers%20Perfekt%20Oljef%C3%A4rg.jpg)
![Beckers Perfekt Täcklasyr halvblank](https://proffsmagasinet-res.cloudinary.com/images/c_lpad,f_auto,h_384,w_384/ProductImage71625880/Beckers%20Perfekt%20T%C3%A4cklasyr.jpg)
![Beckers Front Trälasyr halvmatt](https://proffsmagasinet-res.cloudinary.com/images/c_lpad,f_auto,h_384,w_384/ProductImage71625914/Beckers%20Front%20Tr%C3%A4lasyr.jpg)
Det kan vara svårt att hitta den perfekta kulören för fasaden. Innan du bestämmer dig kan det vara skönt att testa olika kulörer. Välj ut några favoriter och beställ kulörprov för träfasad. Tänk på att kulörer kan se olika ut i olika ljus, så testa dig fram helt enkelt! För att veta hur du ska tänka när det kommer till kulörmatchningar och stilar kan du läsa artikeln "Populära kulörer och kombinationer utomhus - fasadfärg".