Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Det kan vara svårt att hitta rätt i tigersågsdjungeln. Ska du köpa din första såg och behöver lite tips eller har du kanske bara svårt att välja? Här listar vi våra fem mest sålda tigersågar som alla har testats och fått toppbetyg av våra kunder.

En tigersåg är ett riktigt kraftpaket som klarar att såga i i princip alla material – beroende på sågbladet såklart! Med en tigersåg kan du såga med hyffsad precision samtidigt som den gör jobbet under rejäla rivningsarbeten. En kraftfull tigersåg är också bra att ha när du ska kapa grenar och beskära träd och buskar i trädgården. Genom att titta på våra 5 mest sålda kanske du kan hitta den bästa tigersågen för just dig och dina projekt!

Vad är en tigersåg?

En tigersåg funkar likt en sticksåg genom att ett sågblad åker fram och tillbaka i maskinen. Skillnaden är dock att bladet fästs och pekar rakt framåt, i stället för nedåt. Det är helt enkelt en praktisk och mångsidig såg som du kan använda till det mesta.

Det finns såklart många olika tigersågar lämpade för olika typer av ändamål. De är olika stora, kraftfulla och ligger på olika priser. Kanske behöver du inte ha en av de stora och tyngre om du ska använda den till mindre projekt hemma under kortare perioder. Ska du däremot använda den ofta och till grövre arbeten, i tjockare material såsom hårt trä eller metall, kan det krävas en tigersåg som är riktigt stark.

Tigersågsblad

Med en tigersåg kan du såga i material som bland annat trä, plast, metall, gips, puts och glasfiber. Men för att det ska gå måste du se till att använda rätt sågblad. Olika sågblad är gjorda för olika material, till exempel klarar inte ett för trä av att såga i metall.

Något att tänka på när du väljer blad är TPI, alltså hur många tänder bladet har per tum. Har bladet lägre TPI är det generellt till för att såga i mjukare material medan ett högt TPI indikerar på att det klarar av att såga i hårdare material.

En stor fördel är också att det är enkelt och att det inte behövs några verktyg för att byta bladet!

Med rätt sågblad kan du såga i nästan allt med en tigersåg!

Batteridrivna tigersågar är populärast

Idag är de batteridrivna maskinverktygen i samma plats och håller samma prestanda som nätdrivna. Att inte begränsas av en sladd i sitt arbete verkar också vara något som våra kunder uppskattar. Det här gäller såklart även för en batteridriven tigersåg och alla de 5 tigersågar som ligger överst på topplistan är faktiskt sladdlösa.

Framför allt är det tigersågar med batterier på 18 volt (v) som dominerar. Men det finns också de som drivs av 12-voltsbatterier, och behöver du ett riktigt kraftpaket finns det de som har ett batteri på 36v.

Batteridrivna tigersågar kan också ingå i batteriplattformar, alltså att du kan använda samma batteri till flera verktyg. Kanske är tigersågen inte ditt första maskinverktyg och du sitter redan på en uppsättning batterier och laddare, då kan du välja att köpa din tigersåg där det inte medföljer. Behöver du kan du såklart också köpa där batteri och laddare ingår.

Är du sugen på att veta mer om sladdlösa verktyg och batteriplattformar kan du läsa vår artikel ”7 anledningar att satsa på batteridrivna verktyg”. I den går vi igenom fördelarna med batteridrivna verktyg och varför det kan vara värt att satsa på en batteriplattform.

Det här är våra 5 populäraste tigersågar                                                            

Genom att titta på vad våra 5 mest sålda tigersågar är det tydligt att många väljer ett välkänt varumärke som Milwuakee, Bosch eller DeWalt. En annan gemensam nämnare att de alla har ett varvtal på omkring 3000 slag i minuten – några lite mer och några lite mindre.

Hoppas att den här artikeln har gett dig lite mer kött på benen och kanske rent av hjälpt dig välja vilken tigersåg du ska köpa. Har du fler frågor och funderingar kan du såklart höra av dig till vår kundservice. Kontakta oss här!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!