Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

En helt vanlig skruvdragare passar bra och gör jobbet när du ska skruva ihop Ikea-möbler, sätta upp en tavla på väggen eller kanske öppna en trög vinkork. Skruvdragare finns i prisklasser mellan några hundralappar och flera tusen – de enklare är ofta billigare. Har du svårt att välja skruvdragare? Det här är våra 5 populäraste skruvdragare för under 1000 kronor!

En skruvdragare är det första verktyget många köper när de flyttar hemifrån. De finns i flera olika varianter och i många fall investeras det i en borrskruvdragare de i regel har mer kraft, kan borra i trä och metall och användas till flera andra saker med olika tillbehör.

Men alla har inte behovet av en kraftfull borrskruvdragare med mängder av funktioner. Då kan en enklare och mindre skruvdragare passa bättre, kännas smidigare och komma till mer användning.

Går du i tankarna att köpa en skruvdragare men inte riktigt vet vilken som passar dig och ditt ändamål bäst? I så fall kan du läsa mer i vår artikel ”Välj rätt skruvdragare” där vi går igenom de olika typerna och vad de är till för.

Vad är en skruvdragare?

Som sagt finns skruvdragaren i en uppsjö av olika varianter som är gjorda för att klara av olika saker. Det finns många skruvdragare som kan kännas stora och bökiga. Är du i stället ute efter att ha en liten och lättanvänd skruvdragare kan någon av våra mest sålda för under tusenlappen vara ett bra alternativ.

En skruvdragare är en relativt enkel maskin som används för att skruva in skruv i material som trä och gips. I den inbyggda bitshållarens sexkantsfäste sätter du i olika bits beroende på vad för typ av skruv du ska skruva i. Bitsen du ska använda måste passa med skruvens spår för att det ska gå smidigt och för att varken skruv eller bits ska förstöras.

Läs mer om hur du väljer rätt bits i artikeln ”Så väljer du bits till din skruvdragare”.

Dedikerade skruvdragare finns i olika prisklasser och med olika egenskaper, men när man tittar på billigare varianter och våra mest sålda skruvdragare under 1000 kronor har de ändå en hel del gemensamt. Bland annat handlar det om saker som laddning, storlek, kraft och funktioner.

Även små skruvdragare har tillräckligt med kraft för att skruva in mindre skruvar i gips och trä och montera Ikea-möbler

Kompakt och liten design

Ett större verktyg kanske kan vara avskräckande och jobbigt att dra fram vid mindre jobb som man vill utföra snabbt. Kanske kan det till och med leda till att det helt enkelt inte används. En gemensam nämnare för enkla skruvdragare är att de har en kompakt och nätt design. En liten skruvdragare är lätt och smidig att jobba med och kommer framför allt vara en fördel när du ska skruva i trånga utrymmen.

En liten maskin tar inte heller mycket plats i verktygslådan. Det är också lättare att förvara den på en passande lättillgänglig plats så att du enkelt kan plocka fram och tillbaka den när du ska skruva.

Vanligt med inbyggt batteri

Batteridrivna skruvdragare är idag för många en självklarhet. De är praktiska på många sätt och du slipper krångla och begränsas av sladdar och förlängningskablar som ökar risken för både snubbelolyckor och att maskinen går sönder.

Större skruvdragare, borrskruvdragare och slagskruvdragare har i princip alltid utbytbara batterier som laddas upp separat från själva maskinen. Billigare skruvdragare i den här prisklassen brukar i stället ha ett inbyggt batteri som ofta ligger på 3,6 volt (V). Om batteriet är inbyggt i stället för avtagbart laddas skruvdragaren genom att koppla en USB-kabel från nätuttaget direkt in i själva verktyget.

En enkel skruvdragares åtdragningsmoment, det vill säga hur hårt den drar skruven, ligger vanligtvis runt 5 newtonmeter (Nm). Det är tillräckligt för att skruva in mindre skruvar i gips och trä och montera Ikea-möbler – men om du försöker skruva in större skruv i trögare material såsom hårt trä kommer skruvdragaren sannolikt att tappa kraft och stanna helt. Som en jämförelse har borrskruvdragare ofta ett vridmoment runt 60 Nm och en slagskruvdragare ett vridmoment runt 200 Nm, vilket gör att de klarar av mer.

Välkända märken och smarta funktioner

Bland våra mest sålda skruvdragare för under 1000 kronor är det maskiner från de kända och omtyckta varumärkena Bosch och Black & Decker som toppar listan. De kan se lite olika ut och komma med lite olika tillbehör men har också ett gäng liknande populära egenskaper.

Några av de funktioner och egenskaper som är återkommande bland skruvdragarna på topplistan är till exempel, som tidigare nämnts, att det är vanligt med inbyggt batteri och USB-laddning.

En annan populär egenskap är inbyggd LED-belysning som gör det möjligt att jobba även på mörkare platser dit ljuset inte riktigt når.

En del skruvdragare har även tillbehör som gör det möjligt att skruva ur olika vinklar, vilket förutom den minimala designen gör det ännu enklare att komma åt skruven på svåra ställen och där det är trångt.

Om du är på gång att bygga upp din första verktygslåda och inte riktigt har koll på vilka maskinverktyg som är värda att investera i kan du också läsa artikeln ”Investera i verktygslådan – hitta dina första maskinverktyg”. Här går vi igenom de verktyg som kan vara riktigt bra att ha hemma.

En liten skruvdragare kan du använda till mycket, bland annat till att få upp en trög vinkork.

Ta hand om din skruvdragare

Oavsett vilken typ av skruvdragare du har eller tänker köpa är det viktigt att du använder och förvarar den på rätt sätt. Tar du väl hand om din skruvdragare kan den hålla länge.

Förutom att se till att använda rätt typ av bits så att inte de slits ut ska du såklart också se till att maskinen klarar att skruva i det material du ska jobba.

Om skruvdragaren blir smutsig ska du såklart rengöra den. Det kan du göra med en lätt fuktig trasa. Se också till att förvara den på ett ställe där den varken får utstå för höga eller låga temperaturer eller fukt.

Vilken miniskruvdragare är bäst i test?

En liten skruvdragare som är smidig att använda är en bra investering oavsett om det är som ett första maskinverktyg eller om det är för att komplettera din verktygssamling. Här är de mest sålda skruvdragarna i vår billigaste prisklass. Det är prisvärda skruvdragare som har testats och fått bra betyg från våra kunder.

1. Bosch GSR 12V-15

Bosch GSR 12V-15 är en sladdlös borrskruvdragare med ett maximalt vridmoment på 30 Nm och ett varvtal upp till 1 300 varv/minut. Den är avsedd för borrning i trä upp till 19 mm, i stål upp till 10 mm och för skruvdragningsdiameter upp till 7 mm. Dess kompakta design ger optimal hantering, särskilt vid arbete över huvudhöjd och på svåråtkomliga ställen.

Fördelar med Bosch GSR 12V-15:

  • Kompakt design för trånga utrymmen
  • Hög prestanda med 30 Nm vridmoment
  • Två växlar för anpassad hastighet
  • Electronic Cell Protection för längre livslängd
  • Kompatibel med Bosch Professional 12V-systemet

Så tycker våra kunder:
Kundrecensionerna visar på stor nöjdhet med Bosch GSR 12V-15, särskilt dess smidighet. En användare skriver: "Liten och kraftig skruvdragare som kommer åt i trånga utrymmen." En annan noterar: "Smidig och effektiv."

Flera lyfter fram kvaliteten och mångsidigheten: "Utmärkt verktyg som kan rekommenderas." och "Passar perfekt för terrassbygge och annat snickeriarbete." En kund med lång erfarenhet av modellen skriver: "Jag har redan slitit ut en efter många år. Perfekt att kunna köpa endast maskinen."

2. Black & Decker BCD001C1-QW

Black & Decker BCD001C1-QW är en lätt och kompakt borrskruvdragare med ett maximalt vridmoment på 37 Nm och 11 momentinställningar för exakt kontroll vid borrning och skruvdragning. Den är utrustad med LED-arbetsbelysning för bättre sikt och har ett ergonomiskt grepp som gör den bekväm att använda. Li-ion-batteriet håller laddningen länge, vilket säkerställer att skruvdragaren är redo när den behövs.

Fördelar med Black & Decker BCD001C1-QW:

  • Kompakt och lätt design
  • 11 momentinställningar för precision
  • LED-arbetsbelysning för mörka utrymmen
  • Prisvärd och användarvänlig
  • Ergonomiskt grepp för bekvämt arbete

Så tycker våra kunder:
Kundomdömena visar att Black & Decker BCD001C1-QW uppskattas för sin smidighet och prisvärdhet. En användare beskriver den som: "Den fungerar som jag hade förväntat mig, lätt och smidig till ett bra pris." Många kunder framhäver snabb leverans och god kvalitet: "Bra snabb service. Rekommenderas." och "Perfekt, tack." En användare noterar: "Lätt och praktisk produkt, jag är mycket nöjd."

Vissa nämner dock förbättringsområden. En kund skriver: "Chuckens grepp släpper lätt och är oanvändbar med 10 mm-borr."

3. Bosch DIY PSR Select

Bosch PSR Select är en kompakt och lättanvänd 3,6V skruvdragare utrustad med en integrerad bitstrumma som rymmer 12 av de vanligaste bitsen. Med EasySelect-funktionen kan du snabbt och enkelt välja rätt bits för jobbet. Den är utrustad med en LED-lampa (PowerLight) som lyser upp arbetsområdet, vilket gör den perfekt för arbete i sämre ljusförhållanden. Skruvdragarens ergonomiska design och softgrip-handtag ger en bekväm och kontrollerad användning.

Fördelar med Bosch PSR Select:

  • Integrerad bitstrumma med 12 bits för enkel användning
  • EasySelect-funktion för smidigt bitsval
  • LED-belysning för arbete i mörka utrymmen
  • Lätt och kompakt design
  • Ergonomiskt handtag för bekväm hantering

Så tycker våra kunder

Kundrecensionerna för Bosch PSR Select är överlag positiva och framhäver dess smarta design och användarvänlighet. En kund skriver: "Lätt och smart skruvdragare att använda. Den har allt – bits som man väljer med." Flera kunder uppskattar enkelheten i det inbyggda systemet.

Vi på proffsmagasinet har ett brett utbud av skruvdragare och tillbehör såsom både bits och skruv. Vår duktiga kundservice hjälper dig gärna om du har fler frågor – tveka inte att kontakta oss här!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!