Har du en irriterande stubbe i trädgården? Den svenska uppfinningen Stubbskorsten hjälper dig att på ett effektivt och kontrollerat sätt förvandla den till aska.
Hur blir man enklast av med en stubbe på tomten? Den frågan ställde sig entreprenören och uppfinnaren Jörgen Plymouth när han förra sommaren misslyckades med att elda upp några stubbar hemma på tomten.
- Jag ville veta varför det inte gick och efter en tids experimenterande förstod jag vad som krävdes. Problemet vara att det inte blev tillräckligt varmt, så för att lyckas behövde jag bygga en slags kamin runt stubben. Genom att placera lufthål längst ner på alla sidor sugs kall luft in. Luften värms upp av grillbriketter och stiger upp längs med stubbens sidor, som i en skorsten, säger Jörgen.
Stubbskorsten kan justeras efter stubbens storlek
En liknande metod är att såga ut botten på ett oljefat, men Jörgen ville göra en lättanvänd produkt som kan användas av alla utan ”för mycket bök och stök”. Efter sex månader kunde han lämna in en patentansökan. Den färdiga produkten, som tillverkas i Sverige och började säljas i mars, är gjord i plåt och kan användas flera gånger
- Stubbskorsten är lätt att montera och kan justeras för att passa olika stora stubbar. En stubbskorsten klarar stubbar på upp till 40 centimeter i diameter. För större stubbar kan man haka ihop två stubbskorstenar. Men då kan du behöva elda den i två omgångar och göra skorstenen mindre andra gången.
Förberedelserna tar en ungefär en timme
Jörgen berättar att stubbskorstenen fungerar på alla stubbar, förutsatt att de är minst ett år gamla. Annars är de inte tillräckligt torra. Att förbereda en stubbränning tar ungefär en timme. Du ska gräva ett dike, hugga av lite rötter och fylla på med grillbriketter. Sedan sköter sig skorstenen själv. Vid större stubbar behövs en andra omgång med grillbriketter. Själva eldningen tar runt ett dygn och då gäller samma försiktighetsregler som vid vanlig eldning.
- Eftersläckningen sker med stora mängder vatten och sedan är det klart. Kvar är bara hålet där den envisa stubben brukade stå!
Mer information om Stubbskorsten och utförlig beskrivning av hur du använder den hittar du på stubbskorsten.se.