Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, 2024-09-25

I den lilla orten Borgstena, strax utanför Borås, ligger tystnaden tät över vidderna. Plötsligt bryts stillheten av tvåpelarlyftens slammer, när ännu en veteranbil hissas upp för att få lite kärlek. Vi befinner oss hos Pela, eller närmare bestämt i deras stora verkstad, omsorgsfullt inredd i 50-talsstil. Det är här inne Pelas produkter testas och utvecklas innan de når marknaden. I riktiga projekt, av entusiaster som älskar det de gör.

På det blanka golvet står brittiska bilar från 60- och 70-talet i kö för att få den omsorg de förtjänar. En veteranbil står parkerad bredvid en prototyp av en ny arbetsbänk, snart redo för produktion.

Pelas resa började för 20 år sedan när grundaren Lars Edwardsson såg att det fanns ett tomrum på marknaden. Han hade tänkt mycket på att de verktyg och maskiner som fordons- och garageentusiaster behövde i sina garage var dyra och otillgängliga för gemene man. Behövde det verkligen vara så?

En av de första produkterna som utvecklades, ett prisvärt lyftbord för motorcyklar, blev snabbt en succé och visade att han var på rätt spår. Även Pela första blästerskåp, som fyllde en nisch mellan billiga bordsmodeller och professionella blästerskåp, blev en storsäljare.

De tidiga framgångarna visade vägen för en snabb expansion. Idag har Pela ett heltäckande utbud för garage och verkstad, med ett sortiment som omfattar över 5000 artiklar. Bredden sträcker sig från enkla handverktyg till stora lackboxar för bilar.

I Borgstena utanför Borås ligger Pelas verkstad. Här testas alla verktyg innan de går till produktion - inte sällan på läckra gamla bilar.

Testar sina produkter i egen verkstad

Med åren har Pelas produkter vunnit många garageentusiasters hjärtan. En stor del av deras framgång är deras noggranna produktutveckling. Till skillnad från många andra företag, som ofta som ofta sätter sitt namn på färdiga produkter, lägger Pela tid och energi på att förbättra och förfina.

Det är här verkstaden kommer in i bilden. Miljön används inte bara för att marknadsföra företagets produkter och göra samarbeten med partners. Här inne testas varje ny produkt innan den går till produktion. Genom att jobba med verktygen på riktigt kan Pelas produktutvecklare upptäcka små detaljer som gör dem mer användbara i en verklig verkstadsmiljö.

Ett verktyg ska ligga rätt i handen, en pallyft ska rulla tyst och en utrustad verktygsvagn ska ha precis de delar som behövs. Om det är något som inte håller måttet görs förbättringar tillsammans med fabriken. För att Pela ska sätta sitt namn på en produkt ska den motsvara förväntningarna och vara jämförbar med dyrare produkter på marknaden.

Starkt band till kunderna

En av de viktigaste faktorerna bakom Pelas framgång har varit deras nära relation till kunderna. Kunderna, många av dem passionerade bil- och motorcykelentusiaster, har visat sig vara ovärderliga i produktutvecklingsprocessen. Genom deras feedback får Pela ständigt insikter om hur verktygen kan förbättras.

Kärleken till veteranbilar går det inte att ta miste på. Bland projekten finns många klassiker från 60- och 70-talet.

Från trä till metall – förändrade trender

Pelas framgång har inte bara handlat om att erbjuda rätt produkter till rätt pris. De har också varit snabba på att anpassa sig efter marknadens föränderliga trender. För 20 år sedan låg mycket av fokuset på träbearbetningsmaskiner, men med tiden har intresset skiftat mot mer metallbearbetning, och i takt med att allt fler entusiaster engagerar sig i restaureringen av gamla bilar och motorcyklar.

En annan växande kategori som blivit viktigare för Pela är garageinredning. Fordonsintresse eller inte, så vill de allra flesta ha ordning och reda i sina garage. Med Pelas platseffektiva och anpassade lösningar kan vem som helst ta sitt garage till nästa nivå.

Anpassade lösningar för alla

Pela strävar inte bara efter att erbjuda ett brett sortiment utan även produkter med olika djup. De vill kunna möta sina kunders behov oavsett om du som handlar är hemmafixare eller proffs. Av den här anledningen hittar du både enklare och mer avancerade versioner av Pelas produkter, det gör det också möjligt att hitta det du behöver i den prisklass som passar dig.

En av Pelas största bedrifter är kanske att de har gjort det lättare för teknikentusiaster att utöva sin hobby, och göra det lättare än någonsin att bygga upp sitt eget garage eller verkstad!

 

3 anledningar att välja Pela-produkter

Kvalitet genom verkliga tester

Varje produkt testas och utvecklas i Pelas egen verkstad av entusiaster som använder verktygen i praktiska projekt.

Prisvärda och tillgängliga lösningar

Pela fyller ett tomrum på marknaden genom att erbjuda prisvärda alternativ på annars dyra verktyg och maskiner, som exempelvis tvåpelarlyftar och blästerskåp.

Brett utbud

Oavsett om du är hemmafixare eller proffs erbjuder Pela produkter i olika prisklasser.

3 grundpelare i Pelas sortiment

Blästerskåp

Blästerskåpet, som var en av de första produkterna som lanserades, fyllde ett tomrum på marknaden. Tidigare fanns det bara dyra blästerskåp som få privatpersoner hade råd med, och enkla bordsmodeller som inte dög till någonting.

Pela såg en möjlighet att erbjuda ett robust och funktionellt alternativ till ett överkomligt pris, vilket gjorde blästerskåpen omåttligt populära. Blästerskåp är fortfarande en viktig del av företagets utbud.

Tvåpelarlyft

Efter blästerskåpen kom tvåpelarlyften, en produkt som verkligen förändrade spelplanen. Genom att erbjuda en prisvärd tvåpelarlyft till samma kostnad som en begagnad och sliten lyft, blev tvåpelarlyften tillgänglig för fler. Detta resulterade i en enorm efterfrågan och lång kötid. Idag har sortimentet vuxit till att omfatta flera olika modeller anpassade för olika behov.

Garageinredning

För ungefär tio år sedan lanserade Pela sina första garageinredningar, och även dessa har blivit en av företagets storsäljare. Garageinredningarna är praktiskt utformade för att passa i de flesta utrymmen, vilket gör dem populära både bland hemmafixare och proffs.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar