Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Allt fler skolor, företag och offentliga verksamheter ser nyttan av att i ett tidigt skede kunna upptäcka personer med förhöjd kroppstemperatur. Med de senaste EST-kamerorna från FLIR är det enklare än någonsin.

FLIR:s värmekameror är redan välkända bland snickare, rörmokare och elektriker. Sedan fågelinfluensa-utbrottet i mitten av 00-talet har de fått ännu ett arbetsområde: att i ett tidigt skede upptäcka personer med förhöjd kroppstemperatur.

Det senaste året har de anställda på FLIR i Täby arbetat för fullt med att tillgodose det ökade behovet av värmekameror ute i världen. Orsaken till det ökade intresset är naturligtvis den rådande pandemin.

- Under det senaste året trycket på beställningar på EST-kameror har varit stort, säger Antoine Ghostine, sales manager på FLIR.

FLIR EST används för att begränsa spridningen av virus

Förhöjd kroppstemperatur har visat sig vara en tillförlitlig faktor för olika typer av virusinfektioner. Genom att tidigt identifiera personerna med hjälp av kontaktfria screeningverktyg kan spridningen begränsas.

– I Asien har det här länge varit stort. I Europa har man inte varit lika snabba med att ta till sig tekniken, men det blir vanligare även här. Idag används värmekameror i skolor, i offentliga byggnader och på stora företag – överallt där det passerar många människor, berättar Antoine.

Läs också: “Vi hjälper dig att hitta rätt värmekamera efter dina behov”

Avläsningen sker på några sekunder

Rent tekniskt skiljer sig värmekamerorna Antoine Ghostine pratar om inte nämnvärt från dem som används hantverkare och inom industrin – de är bara konfigureras lite annorlunda. FLIR kallar kamerorna EST (elevated skin temperature). I serien ingår både stationära kioskmodeller och handhållna kameror som Flir E86-EST och Flir E54-EST.

– De handhållna kamerorna kan du använda för att kontrollera personer i ett rum, men du kan också montera den på ett stativ och ansluta en extern skärm. Då kan man till exempel ha den vid entrén och låta alla som går in i en byggnad ställa sig framför kameran innan de går in.

Själva avläsningen går på några sekunder. Genom att fånga upp infraröd strålning hittar kameran automatiskt den varmaste punkten, som vanligtvis är vid insidan av ögat. Om personen har normal hudtemperatur visar skärmen grönt och om hudtemperaturen ser ut att vara för hög varnar den. Då kan det vara lämpligt att gå vidare med en termometer för att ta reda på om personen faktiskt har feber.

FLIR EST värmekamera mäter hudtemperatur.

Jämför med referensgrupp

Det är enkelt att använda FLIR:s EST-kameror och det krävs ingen utbildning för att hantera dem. Däremot är det är viktigt att förstå vad kameran mäter och hur den fungerar. Även om kamerorna hade kunnat visa ett ungefärligt gradantal på samma sätt som en vanlig värmekamera har FLIR valt att inte visa den informationen i gränssnittet.

– Eftersom det intressanta är hur kroppstemperaturen skiljer sig i förhållande till en referensgrupp kan ett gradtal bli missvisande. Istället jämför mjukvaran din temperatur med de senaste personerna som lästs av. Om det blir varmare eller kallare ute kommer genomsnittstemperaturen till exempel att förändras under dagen.

FLIR E54-EST

Om det stora intresset för värmekameror kommer att hålla i sig även efter pandemin är det för tidigt att säga, men Antoine tror att många företag och skolor kommer att ha en höjd beredskap även i fortsättningen.

– Vi gör tekniska framsteg hela tiden och om det skulle bli fler pandemier i framtiden hoppas jag att vi kan vara till ännu större hjälp. Jag är övertygad om att vi på FLIR har mycket att tillföra, avslutar Antoine.

Proffsmagasinet hittar du ett brett sortiment av värmekameror. Bland annat FLIR:s EST-kameror som är kalibrerade för kontaktlös mätning av kroppstemperatur.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!