Med det nya komradio-hörselskyddet Hellberg Local 2 har den populära föregångaren Local 446 uppdaterats med bluetooth och app-styrning.

Att använda sig av hörselskydd med inbyggd komradio är en självklarhet inom många större industrier, vägarbeten och byggprojekt, där effektiv kommunikation är avgörande. Komradiotekniken gör det möjligt för användare att kommunicera tydligt även över längre avstånd upp till flera kilometer. I många fall är det vad som efterfrågas, men det finns också tillfällen då en tredje part kan behöva kopplas. Det är då den nya bluetooth-funktionen kommer in i bilden.

- Med nya Hellberg Local 2 kan du ha i gång din flerkanalskommunikation och utbyta information inom arbetsgruppen samtidigt som du har ett traditionellt samtal med din mobiltelefon, vilket är en fördel i många miljöer. Till exempel om en person som inte finns på platsen behöver ge instruktioner, berättar Göran Hellberg på Hellberg Safety.

Hellberg Local 2 med bluetooth och mobilapp

Telefonsamtal är inte den enda möjligheten som bluetooth-tekniken ger. En annan fördel är att du nu kan göra inställningar och styra dina hörselskydd med hjälp av en mobilapp.

- Vi strävar alltid efter att användaren inte ska behöva ta av sig hörselskyddet under arbetsdagen. Att de nu kan ha på sig Local 2 när de ringer eller ställer in hörselskyddet tar oss ytterligare ett steg mot vår vision om ”100 procent bärtid”. Om du inte vill använda appen går det att använda en inbyggd guide-röst och en oled-skärm.

Bluetooth och appstyrning gör också att användaren kan lyssna på musik och podcast – om arbetsplatsen tillåter det. En annan nyhet är nämligen att företaget, på administratörsnivå, kan sätta begräsningar, skapa förinställda arbetsgrupper och skapa kanalval som enkelt skiftas med ett knapptryck i appen.

Röstaktivering och aktiv medhörning

Liksom i föregående modell har komradion både PPT och VOX-funktion. I PPT-lägen aktiveras komradion vid knapptryck, i VOX-läget aktiveras den med rösten. För att inte den bullriga bakgrundsmiljön ska få radion att sända går det att ställa in ett tröskelvärde i appen. Syftet är så klart att du ska kunna kommunicera samtidigt som du fortsätter arbeta med båda händerna.

En annan funktion som lever vidare är den nivåberoende aktiva medhörningen:

- Med medhörningen påslagen kan du fortfarande höra dina kollegor och det som sker runt omkring dig även när du har hörselskyddet på dig. Ljudet tas in av mikrofoner på kåpan och kan ställas in i flera olika steg.

Hellberg Safety har lyssnat på användarna

Vid sidan om de stora nyheterna har hörselskyddet fått många mindre förbättringar.

- Vi har jobbat med Local 2 sedan lanseringen av den första modellen för två och ett halvt år sedan. Under utvecklingen har vi lyssnat på våra användare och gjort mängder av tester ute i fält, vilket har lett till flera viktiga justeringar utifrån vad våra användare vill ha och behöver i sitt dagliga arbete.

Med medhörningen påslagen kan du fortfarande höra dina kollegor och det som sker runt omkring dig även när du har hörselskyddet på dig. Ljudet tas in av mikrofoner på kåpan och kan ställas in i flera olika steg.

Hellberg Local 446 kommer leva vidare

Trots lanseringen av den nya modellen kommer den tidigare versionen, Local 446, att fortsätta säljas parallellt. Detta tillgodoser behovet hos de användare som inte kräver de nya funktionerna som Bluetooth-anslutning och appstyrning.

Eftersom båda modellerna kommunicerar över PMR 446 MHz-bandet kan du använda Local 446 och Local 2 inom samma arbetsgrupp eller arbetsplats, eller addera Hellberg Local till en existerande PMR 446-infrastruktur.