Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Den amerikanska verktygstillverkaren Kreg har gjort sig kända för innovativa verktyg och tillbehör för finsnickeri. Här är fem produkter för enklare arbete i trä!

När amerikanen Craig Sommerfeld skulle bygga sitt hem behövda han hitta ett smidigare sätt att fästa reglarna på stommarna till sina köksskåp. Lösningen blev en borrmall tillverkad i stål och aluminium för exakta upprepade borrningar – Craigs Jig.

32 år senare är Kreg världsledande inom så kallad pocket hole-teknik, med ett brett utbud av borrjiggar och borrmallar för olika användningsområden. Samtidigt har de fortsatt lansera nya innovativa produkter som på olika sätt underlättar arbetet i verkstaden. Däribland tvingar, bockar och anslag, styrskenor och arbetsbord.

Pocket hole-tekniken är inte ny och har använts av möbelsnickare och skåpstillverkare i årtionden. Men med Kregs produkter kunde arbetet utföras av vem som helst, utan att behöva investera i dyra maskiner. Bra exempel på storsäljare som gör svåra jobb enkla är borrmallen Kreg KHI-HINGE-INT för montering av skåpsdörrar och borrjiggen KREG KPHJ320 för mångsidig träbearbetning i hemmet.

Starka hörnförbindningar med pocket hole-teknik

Ett fickhål, eller ett pocket hole, är ett specialhåll som borras för att rymma en skruv som i sin tur förenar två trästycken. Tekniken kan användas i stället för att limma, eller som extra förstärkning av en limmad fog. En annan fördel med att använda ”fickhål” är att skruven klämmer ihop materialen efter att du har limmat, så att du snabbt kan fortsätta arbeta medan limmet härdar.

Så fogar du ihop material med pocket-hole-tekniken

1.      Använd jiggen för att borra ett hål med rätt vinkel (vanligtvis 15 grader)

2.      Skruva in skruven

3.      Klart! På bara några minuter har du gjort en stark fog!

Pocket hole-tekniken ger starka, dolda förbindningar.

5 innovativa nyheter från Kreg

Kreg Pocket-Hole Jig 720PRO – Borrjigg för professionella användare

Kreg Pocket-Hole Jig 720PRO är Kregs senaste innovation inom pocket-hole-teknik och hjälper dig att förbinda material snabbt och effektivt. Automaxx-funktionen klämmer fast materialet och anpassar sig automatiskt efter dess tjocklek (13-38 mm) medan GripMaxx-tekniken ser till att materialet hålls på plats utan att glida. Med de medföljande materialstödtvingarna kan du arbeta med längre stycken.

Kreg Pocket-Hole Jig 520PRO – Arbeta var som helst och när som helst

Kreg Pocket-Hole Jig 520PRO låter dig göra snabba träförbindningar var som helst och när som helst. Detta tack vare det intuitiva VersaGrip-handtaget som låter dig klämma fast materialet med ett knapptryck. Att handtaget kan roteras i 360 grader gör jiggen bekväm att använda i flera riktningar medan förinställda materialtjockleksinställningar gör installationen snabb och effektiv.

Crosscut station – Kapanslag som gör din cirkelsåg till en kap- och gersåg

Crosscut Station ger dig kapaciteten hos en kap- och gersåg även om du bara har en cirkelsåg. Kapa upp till 300 mm breda brädor i 90° eller använd det justerbara anslaget för att kapa i vinklar från 0° till 45°. Ska du kapa längre brädor? Då fäller du enkelt ut materialstödvingarna!

Kreg KMA4000 – Vinkelhake för snabba kapningar

Tycker du att Kreg Crosscut Station är liten och smidig är det ingenting om mot vinkelhaken Kreg KMA4000. Men den kan du kapa brädor upp till 203 mm breda i exakta 45-gradersvinklar – allt du behöver är en cirkelsåg. Sågstödskanten ger stabilitet och precision, medan GripMaxx-materialet håller styrningen stadig.

Kreg KMA4500 Straight Edge Guide – Parallellanslag för precis kapning på språng

Parallellanslaget Kreg KMA4500 Straight Edge Guide hjälper dig at kapa material upp till 122 millimeter med hjälp av en cirkelsåg, sticksåg eller fräs.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Uppdaterad 2021-10-25