Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2023-05-11

Alla nyblivna husägare och blivande hemmasnickare behöver en uppsättning av användbara och mångsidiga verktyg i sin arsenal då det alltid kommer att finnas saker att bygga, fixa eller renovera. I den här guiden hjälper vi dig att göra verktygslådan komplett, oavsett om du planerar att fixa i hemmet eller i trädgården. Det här är 7 bra verktyg att ha hemma som husägare.

Oavsett om du ska bygga om hela nedervåningen eller bara sätta upp en enkel tavla i sovrummet kommer du behöva verktyg för att utföra jobbet. Se därför till att fylla förrådet eller verktygsväskan med en bra grunduppsättning så att du alltid kan använda rätt verktyg för rätt uppgift. Vilka redskap, maskiner och hjälpmedel är då ett måste i verktygslådan? Fortsätt läsa för att ta reda på svaret!

Verktyg för fix i hemmet

Ska du flytta till hus och känner att du vill komplettera verktygssamlingen med fler användbara verktyg? Då är den här artikeln för dig. Här listar vi några av de verktyg som kan komma till användning för hemmasnickare och dig som bor i hus. Du får också reda på hur och vad de kan användas till.

Tumstock och måttband

En tumstock eller ett måttband är ett måste i verktygslådan. Hur ska du annars vara säker på att du kapar träplankan till rätt längd eller placerar tavlan på rätt höjd? De kommer i både styva och mjuka varianter, men se till att välja ett mätverktyg av hög kvalitet för att vara säker på att de inte sträcks ut och påverkar måttet. 

Hammare

Se också till att skaffa dig en hederlig hammare – ett måste för att kunna slå in eller dra ut spikar. Även här är det viktigt att välja en modell av hög kvalitet för att undvika att den blir skev eller är dåligt balanserad, vilket kan leda till snett inslagna spikar.

Skiftnyckel

En liten skiftnyckel är ett riktigt universalverktyg som du kan använda för att lossa skruvar och muttrar med sexkantig skalle. En modell som är 15 cm lång räcker gott och väl och tar inte upp mycket plats i verktygslådan. 

Skruvmejslar

För en bra grunduppsättning verktyg är både spårmejslar och kryssmejslar i flera olika storlekar att rekommendera. Kryssmejslar kommer även i två olika modeller, Phillips och Pozidriv. Se till att välja en liten och en stor mejsel av vardera för att vara rätt utrustad. Använder du fel skruvmejsel till fel skruv kommer det inte bara bli svårt eller omöjligt att få upp den. Du riskerar även att skada både skruvskalle och mejsel.  

Skruvdragare

Utöver de manuella verktygen är det också en god idé att investera i batteridrivna maskiner. En skruvdragare hjälper dig till exempel att skruva i skruvar med mer kraft och effektivitet än en skruvmejsel som du använder för hand. Om du inte har ett förborrat hål i väggen eller träplankan är det ett måste. Komplettera med rätt bits för att få den att passa med olika typer av skruvskallar. Om du är osäker på vad du ska välja kan du ta hjälp av vår guide "Välj rätt skruvdragare".

Borrmaskin

Den batteridrivna borrmaskinen är ett minst lika viktigt inslag som skruvdragaren och hjälper dig att borra hål med lätthet. Det finns flera modeller att välja bland beroende på vilket material du planerar att borra i. Se till att välja rätt borrmaskin med tillhörande borrsats för ditt projekt.

Olika typer av sågar

För att du ska kunna kapa olika typer av material med den noggrannhet du önskar är det viktigt att du inte bara väljer en såg helt slumpmässigt, utan faktiskt en modell som passar för det arbete du tänker utföra. Olika sågar har olika tandning och skärpningsvinklar och passar mer eller mindre bra för klyvning respektive kapning. Fogsvansen är en klassiker som kan såga i alltifrån trä till gips, medan en sticksåg är lätt att ta med sig och ett smidigt alternativ om du såga ut en böjd profil istället för bara en rak linje. 

Läs också: “Sågguide – vilken såg ska man välja?”

Verktyg för fix i trädgården/uteplatsen

Du som bor i villa har med största sannolikhet även en trädgård eller uteplats där du kan njuta av soliga vårdagar och ljumma sommarkvällar. För att skapa en trivsam miljö utomhus kan det även här behövas en del praktiska verktyg för att utföra trädgårdsfixet enkelt och effektivt. Nedan följer några exempel! 

Grästrimmer

En gräsklippare är ett givet redskap för att hålla gräsmattan i skick, men för att få bort grästuvor och ogräs även längs kanterna och på de platser där gräsklipparen inte kommer åt är det minst lika viktigt med en grästrimmer. Den hjälper dig att trimma kring rabatter, buskar, träd och murar med precision och håller hela gräsmattan jämn och fin. 

Häcksax och sekatör

För att även dina träd och buskar ska vara i fint skick hela säsongen bör du besöka en butik som säljer kvalitativa häcksaxar och sekatörer. Detta är skärverktyg som hjälper dig att klippa av grenar och kvistar med rena och skarpa snitt för att få dem att växa i en viss form eller för att få bort döda eller skadade grenar. Perfekt för beskärning av äppelträd eller formklippta häckar! 

Lövblås

En lövblås eller luftblås kan göra mycket mer än att bara fösa ihop stora högar med torra höstlöv. Den kommer även till användning när du ska städa bilen, blåsa upp badleksakerna, röja upp på byggarbetsplatsen, blåsa bort snö från uppfarten, torka bilen efter tvätt eller… ja, listan kan göras hur lång som helst!

Läs också: “Guide: 5 saker du ska tänka på när du väljer lövblås”

Glöm inte skyddsutrustningen 

För att arbetet ska kunna genomföras både effektivt och säkert gäller det också att investera i en viss mängd skyddsutrustning. Ett par skyddsglasögon, hörselkåpor och rejäla handskar är en bra början, men se till att klä dig efter det arbete du planerar att utföra. 

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar