Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Hösten är snart här och med den kommer jakt- och friluftssäsongen. Om du inte har sett över din jaktutrustning är det hög tid att göra det nu. Det här är nio saker du behöver ha med dig i packningen. Du har väl inte missat något?

Multiverktyg, värmekameror, halsvärmare! För den som ska ge sig ut för att njuta av naturen i höst finns det många sätt att göra friluftslivet säkrare, bekvämare och bekymmerfritt. Här tipsar vi om nio produkter som borde ha en självskriven plats i din jaktutrustning.

Jaktradio

Glöm mobiltelefonen. I vildmarken behöver du en riktig jaktradio. Jaktradion är inte beroende av täckning och låter dig kommunicera obehindrat med hela ditt jaktlag. Det som skiljer olika modeller åt är bland annat räckvidd, hur bra de klarar tuffa väderförhållanden och vilket frekvensband de använder. De frekvensband som används för jakt och friluftsliv i Sverige är 155 Mhz och 31 Mhz. Om du inte kan bestämma dig finns det numera modeller som klarar av båda banden. Komplettera gärna med en skogsantenn för ännu bättre räckvidd.

Värmekamera

Med en värmekamera kan du se vad som annars hade dolts i mörker eller dimma. Till skillnad från mörkerkikare med night vision, som förstärker det lilla ljus som finns tillgängligt, visar värmekameran objekt som alstrar värme på en digital skärm. Tre egenskaper att ta hänsyn till är termisk känslighet, upplösning och mätområde. Läs gärna mer i vår guide Värmekamera – allt du behöver veta.

Hörselskydd

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är med bra hörselskydd när du jagar. När du gör ditt val kan det vara värt att lägga några extra kronor för ett hörselskydd som är bekvämt att bära, som tål vatten och som har de funktioner du behöver. Många hörselskydd för jakt har inbyggd medhörningsfunktion och möjlighet att ansluta en extern mobil eller jaktradio.

Första hjälpen-kit

När olyckan är framme gäller det att vara förberedd. Med ett bra första hjälpen-kit i packningen har du snabb tillgång till plåster, sårtvätt, blodstoppare, räddningsfilt och andra förnödenheter. Cederroths första hjälpen-kit finns i olika storlekar så att du kan välja efter jaktlagets storlek och behov. Ett måste i din jaktutrustning!

Cederroths första hjälpen-kit för din jaktutrustning.

Termos

Inget går upp mot att luta sig tillbaka och ta en kopp kaffe, te eller varm choklad i det vilda. Med en bra termos kan du sätta guldkant på vilostunderna och fylla på med ny energi. Den idealiska termosen för jakt, utflykter och äventyr är lätt, robust och håller värmen hela dagen. Det finns också speciella mattermosar med extra bred öppning som gör det lätt att få ut den rykande varma maten.

Ficklampa

När mörkret faller kommer du tacka dig själv för att du investerat i en riktigt bra ficklampa. Du behöver inte bara en ficklampa som lyser starkt (ljusstyrka anges i lumen) och har bra batteritid. Du behöver också tänka på att välja en ficklampa som har lång räckvidd och som tål väder och vind.

Varma kläder

Det finns inget dåligt jaktväder, bara dåliga jaktkläder. Med en jaktsäsong som sträcker sig från augusti till februari är det inte direkt t-shirt och kortbyxor som gäller. Med underställ, halsvärmare, värmeväst, skaljacka och regnjacka i packningen håller du dig torr och varm oavsett väder. Och glöm inte mössan!

Multiverktyg

Man vet aldrig när man behöver en skruvmejsel, en tång eller en sax. Med ett multiverktyg i packningen kan du få med dig alla verktyg du kan tänkas behöva utan att din jaktutrustning behöver ta för mycket plats. Multiverktyg finns i alla prisklasser. Från enkla modeller med några få funktioner till maxade varianter som motsvarar innehållet i en halv verktygslåda.

Kniv

Du kommer långt med ditt multiverktyg. Men när det kommer till kniven kan det vara värt att investera i en modell med längre blad och fler användningsområden. Förslagsvis en slidkniv eller en större fällkniv. Komplettera gärna med en knivslip för att hålla eggen vass när uppgiften kräver det.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Uppdaterad 2020-08-24

Relaterade artiklar