Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

En förutsättning för att du ska kunna borra fina hål med din borrmaskin eller skruvdragare är att du använder rätt borr. I den här guiden går vi igenom de vanligaste borren och det viktigaste du ska tänka på.

Att borra hål är en hel vetenskap. Förutom att välja rätt maskin för uppgiften behöver du ta hänsyn till faktorer som vridmoment, varvtal, vinkel, dimension och material. Du behöver också välja rätt borr. Mycket går att lösa med ett universalborr men om du borrar mycket kommer du att uppskatta de fördelar det innebär att välja ett borr som är skräddarsytt för just ditt ändamål.

Här går vi igenom borrets olika delar och vad du behöver tänka på om du exempelvis ska borra i sten eller trä.

Borrets olika delar

För bästa kvalitet ska ett borr vara gjort i minst två olika metaller. Vid fästningen ska metallen vara mjukare för att borret inte ska gå av, medan metallen vid fästningen ska vara av det hårdare slaget för att inte slitas. Utöver materialet består ett vanligt borr av fyra delar: spets, skär, spiral och skaft.

Spets

Vilken typ av spets borret ska ha beror på vilket material du ska arbeta med. Borr med vassare spets brukar användas till mjukare material som trä medan borr med plattare spets används till hårdare material som metall och betong.

Skär

Ytterkanten på borrets spiral kallas för skär och det är skäret som gör att borret arbetas ner i materialet. Ett borr kan ha ett eller flera skär och se olika ut beroende på hur det är konstruerat och vad det ska användas till. Till exempel ska det vara vasst på ett träborr för att borrhålen ska bli släta och bra.

Spiral

Förutom spiralens skär som arbetar sig genom materialet är den i uppgift att transportera bort det avverkade materialet.

Skaft

Skaftets utformning berättar vilken maskin du kan använda borret i. Som exempel finns det borr med sexkantsfäste för skruvdragare, släta borr för justerbar chuck och borr med SDS-fäste för användning med borrhammare.

Om du har en skruvdragare med justerbar chuck kan du använda verktyget även till att borra!

Rätt borr till rätt material

De fyra vanligaste borrtyperna är träborr, metallborr, betongborr och universalborr. Utöver dem finns det mängder av undergrupper och mer specialiserade borr som är skräddarsydda för vissa förhållanden eller uppgifter.

Träborr

Om du ska borra i trä kan du egentligen använda vilket borr som helst, men du får allra bäst resultat om du använder ett träborr. Träborret, eller träspiralborret som det också kallas, känns igen på sin vassa spets. Denna vassa spets har som uppgift att centrera borret medan de vassa skären arbetar sig ner i materialet. Samtidigt arbetar borrets spiral med att transportera upp träspån ur hålet.

Vid sidan om träspiralborret finns det ett borr som kort och gott kallas spiralborr. Det här borret har en speciell spiralgång som transporterar ut det avverkade materialet på ett mer effektivt sätt. Det förekommer också spiralborr med gängad spiralspelts som hjälper till att dra ner borret i träet.

Ytterligare en variant som passar bra när du ska borra i trä är centrumborr som används för att göra stora hål. Centrumborret kallas också för flatborr och känns igen på sin spadliknande utformning.

Om du ska borra i hårda träslag finns det specifika borr för det.

Du kan använda ett metallborr för att borra i trä – men du ska aldrig använda ett träborr i metall. Borr anpassade för metall är tillverkade i snabbstål (HSS – High Speed Steel). Till skillnad från träborret som har en vass spets i centrum formas metallborrets spets av de två eller fyra skären.

Eftersom olika metaller har olika hårdhet kan det ibland behövas speciella borr för hårdare metaller. För att borra i rostfritt kan det till exempel vara en god idé att välja ett borr med koboltlegering. Den som arbetar mycket med metall kan välja ett borr med titanlegering för att öka skärets hållbarhet.

Även borret spets har en inverkan på resultatet. En vassare spets ger ett aggressivare borr som arbetar sig ner i materialet snabbare. Vinkeln på spetsen anges i grader, till exempel 118 grader eller 135 grader. 

Sten- och betongborr

Om du ska borra i betong eller sten behöver du en borr som är förstärkt med en hårdare metall i spetsen. Detta för att borret inte ska slitas vid hård belastning. Oavsett om borret är förstärkt med diamantspets, tungstenkarbid eller något annat hårt material brukar man säga att borret är hårdmetallbestyckat eller att det är ett HM-borr. För att minska risken för att borret bryts eller skadas består resten av borret av en mjukare metall.

Universalborr

Universalborret är, som namnet antyder, ett borr som kan användas till flera olika material. Detta genom att kombinera den hårda spetsen från betongborret med de vassa skären från träborret. Men ett universalborr kan du borra i i princip alla material, till exempel trä, metall, betong, keramik, kakel, och plast. Därmed inte sagt att ett universalborr ersätter behovet av specialiserade borr.

SDS-borr – speciellt fäste för borrhammare

Om du ska borra i en hårdare betongvägg kommer du inte komma särskilt långt utan en borrhammare och då behöver du ju såklart. Eftersom borrhammaren roterar och slår samtidigt kan den borra i hårdare material än en slagborr, men den kräver också speciella borr. Borret som används i borrhammare kallas SDS-borr och har spår på skaftet (SDS – Slotted Drive System). Spåren gör att borret kan röra sig fram och tillbaka i chucken samtidigt som det roterar. Det finns två olika varianter av fästet: SDS+ som kan betraktas som ett standardfäste och SDS Max för större borr.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar