Undrar du varför din nya taklampa kommer utan monterad stickpropp? Eller varför lamputtagen ser så konstiga ut i din nya lägenhet? Svaret är DCL. Sedan april 2019 har vi en ny EU-standard för lamputtag. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om DCL-kontakter, lampproppar och DCL-uttag - och om vad skiftet innebär för dig som privatperson.
De flesta känner till den klassiska 2-poliga lampkontakten som används för att koppla in taklampan (den är rundad, har två utstickande pinnar och brukar vara svår att få i ordentligt när man balanserar på en pall). Vad de flesta däremot inte vet är att kontakten snart är ett minne blott.
I april 2019 fick vi nämligen en ny EU-standard för just lampanslutningar. Den nya kontakten heter DCL (Devices for Connections of Luminaires) och är mer långsmal med tre stift på rad. Syftet med bytet är att det ska bli enklare att köpa och sälja lampor inom EU och bättre att det ska bli bättre elsäkerhet i länder där stickproppar tidigare varit ovanliga. De nya DCL-kontakterna är jordade eller dubbelisolerade, och ska även vara CE-märkta.
Nyinstallationer ska göras med DCL-kontakter
Sedan den nya standarden trädde i kraft 2019 ska de nya DCL-uttagen användas i alla nybyggnationer. Om du flyttar till en nybyggd lägenhet eller ett nybyggt hus finns det alltså en risk att du inte kommer att kunna koppla in dina lampor utan att först byta kontakt.
Hur byter man till DCL-kontakt?
Vad gör man då, när man står där i sitt nya hem med en lampa som inte passar? Om lampan har en jordad kontakt får du själv byta ut kontakten till en ny som är DCL-anpassad, förutsatt att du vet hur man gör och har tillräcklig kunskap för att kunna utföra bytet på ett säkert sätt. Arbetet tar inte många minuter, och principen är den samma som för tidigare proppar, med tre ledare som ska skruvas fast. Om du är osäker behöver du ta hjälp av en fackman. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.
Om du har en äldre lampa utan jordad kontakt kan du låta ett elföretag titta på den. Många väljer till exempel att renovera äldre kristallkronor för att de ska kunna användas i moderna miljöer.
Använd DCL-adapter för tillfälliga lösningar
På Proffsmagasinet säljer vi allt du behöver för att kunna koppla lampor till dina DCL-uttag, från lampsladdar till stickproppar. Om du behöver en snabb lösning, till exempel under en ombyggnation, kan du använda en adaptrar som gör att du kan koppla in en vanligt glödlampa med E27-sockel direkt till ditt DCL-takuttag.
Henrik, Proffsmagasinet
Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.
Om du bor i ett hus som saknar jord
Eftersom DCL-lampproppar inte kan användas där det inte finns skyddsjord behöver du planera för jordning eller prata med fastighetsägaren om du behöver byta uttag. Ojordade lamputtag är dock tillåtna i renoveringssyfte.
Läs också:
Vad får man göra själv med el?
Guide: Så väljer du rätt utomhusbelysning
Energieffektivisera hemma – så kan du minska elförbrukningen
Säker utomhusbelysning – det här ska du tänka på
Schneider Electric - så får du ner elförbrukningen med Wiser
Elko Ocean plastic – belysningstillbehör av gamla fiskenät