Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Du har köpt ett par nya hörselskydd och nu vill du ta väl hand om dem. I den här artikeln tipsar vi om smarta tillbehör som hjälper dig att få ut ännu mer av dina kåpor!

En fördel med att välja hörselskydd från någon av de stora och välkända tillverkarna är att du alltid kan få tag i reservdelar om någonting skulle gå sönder. Men du har också ett brett utbud av tillbehör som låter dig skräddarsy dina hörselskydd, ge dem en personlig touch och göra dem ännu bättre. I den här guiden går vi igenom några vanliga tillbehör som många tillverkare tillhandahåller.

Bommikrofon

Många elektroniska hörselskydd har en inbyggd mikrofon. Den fungerar bra när förhållandena är de rätta, men om du behöver göra dig hörd i bullriga miljöer behöver du en bullerreducerande bommikrofon. Bommikrofonen sitter på en liten arm och placeras nära munnen. Bommikrofoner kan fungera lite olika beroende på modell och tillverkare, men generellt är de väldigt bra på att filtrera bort omgivande ljud och förstärka röster.

Förvaringsväska

Många hörselskydd är byggda för att klara tuffa tag, men det skadar inte att ta väl hand om dem. Varför inte investera i en skyddande förvaringsväska som du kan bära hörselskydden i när du inte använder dem? En lätt väska med axelrem är på många sätt idealisk för ändamålet.

Hygiensats

En hygiensats kan innehålla lite olika delar beroende på hörselskyddsmodell och tillverkare, men syftet är alltid det samma, nämligen att hålla dina hörselskydd i gott skick så länge som möjligt. Att byta öronkuddar, tätningsringar, hjässkuddar och ljudabsorbenter med jämna mellanrum är inte bara en fråga om hygien. Eftersom hörselskyddets ljuddämpningsförmåga försämras när kuddarna torkar eller spricker är det också en fråga om funktion. I vissa fall kan du uppgradera din upplevelse genom att välja tätningsringar i ett annat material, till exempel till ringar med silikongeléfyllning som formar sig efter huvudet. Andra delar som behöver bytas ut med jämna mellanrum är eventuell mikrofonskyddstejp och vindskydd.

Utbytbara skal

Börjar hörselskydden kännas gamla och slitna? I så fall kan nya skal få dina kåpor att se ut som nya igen. De utbytbara skalen säljs som reservdelar, men kan också fylla en praktisk funktion. Till vissa hörselskydd för jakt finns det till exempel hörselskydd i olika färger, så att du kan välja om du vill vara kamouflerad eller synas lite extra i skogen.

Batterier och laddare

Hörselskydd har generellt sett bra batteritid, men om du använder funktioner som bluetooth, komradio och aktiv medhörning förkortas den avsevärt. Om du är beroende av komradio eller någon annan funktion kan det vara värt att investera i ett extra batteri att ha i reserv – eller i alla fall en extra usb-kabel eller väggladdare. Eftersom batterier är en färskvara med begränsad livslängd behöver de bytas ut efter ett visst antal laddningscykler. 

Fästen och byglar

Tiderna förändras – och dina hörselskydd med dem. Hjässbyglar och hjälmfästen hjälper låter dig växla mellan olika konfigurationer så att du slipper köpa nya hörselskydd när behovet förändras. Kontrollera noga vilka fästen som kan användas tillsammans med dina hörselskydd.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar