Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Träskruv, trallskruv, plåtskruv, farmarskruv eller sexkantsbult? Det finns nästan lika många skruvsorter som det finns byggnadsprojekt. Oavsett om du ska sätta upp en enklare hylla i köket eller bygga en ny altan till uteplatsen är det viktigt att veta vilken skruv som är lämpad till vad. Om du gör rätt från början sparar du både tid, pengar och frustration.

Vilken sorts skruv använder man till vad?

Att använda rätt skruv till rätt ändamål är viktigt. Som tur är har många skruvar ett avslöjande namn. Det kommer väl knappast som en överraskning att en träskruv ska användas till montage i just trä? Däremot kan det vara svårare att gissa sig till när det är lämpligt att använda en farmarskruv.

Har du ett intresse för skruvar kan det vara en god idé att skapa sig en överblick över de olika skruvarna som finns, då de har både olika funktioner och utseende. Nedan går vi igenom några av de vanliga skruvarna och vad de används till.

Läs också: Så väljer du rätt bits till din skruvdragare

Trallskruv

Trallskruven är en skruv som främst är avseddför utomhusbruk, ofta tillverkad i rostfritt stål. Liksom träskruven har trallskruven en självborrandespets, så att träet inte riskerar att spricka när du skruvar i det. Som namnet säger funkar den här typen av skruv utmärkt när du ska bygga trall.

Betongskruv

Betongskruv används för att skruva fast saker i betong, tegel och andra stenytor.

Träskruv

En träskruv används såklart när du arbetar med trä och de passar ofta att använda till flera olika träslag, samt spånplatta och MDF-skiva. En träskruv har ofta sågtänder och frässpår i skruvspetsen och den har en självborrande funktion så att materialet du jobbar med inte ska spricka. Ska du jobba med hårt trä, kraftigare träkonstruktioner eller med något som ska uppföras utomhus är Fransk skruv ett bra alternativ.

Ankarskruv

Ankarskruvar är skruvar avsedda för att främst sätta fast eller förankra byggbeslag.

Montageskruv

När du sätter upp till exempel köksinredningar eller reglar är montageskruven ett bra skruvval. Precis som gipsskruven har den PH2-spår vilket gör den lätt att arbeta med.

Lättbetongskruv

Lättbetongskruven använder du för att fästa någonting i porösa material osm lättbetong och lättklinker.

Expanderskruv

Expanderskruvar fördelar vikten jämt över större yta och klarar därför tyngre belastning. Expanderskruven kräver i många fall förborrning och behöver expanderas med hjälp av expandertång eller skruvdragare.

Maskinskruv

Maskinskruven är en hel- eller delgängad skruv utan spets som används för att montera ihop metalldelar. Kallas även bult.

Stoppskruv

Eftersom stoppskruven saknar huvud kan den skruvas nära intill andra skruvar eller objekt.

Listskruv

Golv- och listskruvar är gjorda för att användas vid fästning av golv, lister och socklar.

Insexskruv

Insexskruven har ett huvud med invändig sexkant. För att skruva den behöver du en insexnyckel eller insexmejsel.

Gipsskruv

Gipsskruven har ofta ett PH2-spår. Spåret gör att skruven sitter stadigare i bitsen, vilket gör uppsättningen lättare. Skruven har ett trumpetformat huvud. Skruven är också gjord för att inte skada skivan lika enkelt.

Farmarskruv

Farmarskruven känner du igen på det sexkantiga huvudet. Du använder den när du ska skruva fast plåt mot träregel. På skruven finns en bricka i gummi för att hålet ska bli helt tätat.

Sexkantsskruv

En grövre skruvsort som klarar mer än de andra skruvsorterna är sexkantsskruven. Den har inga gängor för skruvmejsel eller skruvdragare utan har ett sexkantigt skruvhuvud och kan dras åt med en mutterdragare eller hylsnyckel.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

När ska jag spika och när ska jag skruva?

En stor skillnad mellan spik och skruv är att en skruv både är lätt att skruva in och ut, till skillnad från en spik som lätt orsakar skador när den dras ut. Vill du kunna ta isär ett föremål är det därför alltid en fördel att använda sig av skruv istället för spik. En nackdel med skruvar kan istället vara att hålen i materialet blir större än om du använder spik.

När hålen är större kan vatten på så sätt tränga in och skada träet. Även om det ofta går bra att använda skruv istället för spik och vice versa kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra. Vid större konstruktioner och montage är det alltid bra att hålla sig till de rekommendationer som finns.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Olika skruvhuvuden

Ofta kan du läsa på förpackningen vilket montage skruven passar till. När du tittar på olika skruvar kommer du också att lägga märke till att skruvhuvudena ser lite olika ut och därmed fyller olika funktioner. Visste du tillexempel att ett trumpetformat skruvhuvud, likt gipsskruvens, smidigt glider ner i underlaget utan att skada det?

Ser du att skruven har ett sexkantigt huvud betyder det ofta att den är avsedd för grövre träkonstruktioner, precis som den franska träskruven som har just ett sådant huvud. Om du letar i din skruvlåda hemma kommer du säkert upptäcka flera sorters skruvhuvuden.

Vilken längd ska skruven ha?

Ska du bara veta en enda sak om skruvar är det att den bör vara dubbelt så lång som tjockleken på det du skruvar fast. Detta är en bra minnesregel, som även om den främst gäller för trä, oftast går att applicera på andra material om du är osäker på vilken skruvlängd du ska ha.

Vid väggmontage bör du även ta hänsyn till vilken typ av vägg du har när du väljer skruv. Många innertak och väggar har gipsskivor, vilket ställer extra krav på rätt skruvlängd. Har du porösa väggar med låg hållfasthet, så som gips, kan du behöva extra hjälp genom expanderfästen och pluggar.

Bor du istället i ett gammalt hus ställs du inför andra utmaningar än just gipsväggar. Ofta kan väggarna i en äldre bostad vara lagade under många olika tidsepoker och med många olika material. Samma vägg och montage kan därför kräva skruvar i olika längder.

Vad ska jag tänka på när jag väljer skruv?

Förutom att välja rätt skruv för rätt ändamål är det viktigt att tänka på om du ska använda skruven inomhus eller utomhus. Ska du välja en skruv för inomhusbruk behöver du fundera på om det är viktigt hur skruven ser ut. Ska skruven sitta synligt på exempelvis en möbel, eller kanske passa till en viss tidsepok vill du ha en snygg skruv med ett kullerförsänkt huvud.

Många skruvar finns i både olika material och ytbehandling. Tänk även på att utomhusmiljöer ställer stora krav, och att ytbehandling så som rostskydd behövs för att skruven ska stå emot korrosion.

Proffsmagasinets duktiga kundservice hjälper dig gärna om du har fler frågor om olika sorters skruvar och dess ändamål. Kontakta oss!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar