Ska batterier förvaras i kylskåpet? Kan man överladda ett batteri? Är fler volt alltid bättre? I den här artikeln går vi till botten med några av de vanligaste myterna kring verktygsbatterier. Vet du vilka som är sanna och vilka som är falska?
Har du hört att det är bättre att köra slut på batteriet helt innan det laddas, eller att nätdrivna verktyg alltid är starkare än batteridrivna? I så fall är du inte ensam. Myterna som cirkulerar kring verktygsbatterier är många, och flera av dem har cirkulerat sedan långt innan de moderna litiumjonbatterierna.
För att reda ut vad som är sanning och vad som är myt kontaktade vi Gustav Olsson, nordisk produktchef på Milwaukee.
Man ska alltid köra slut på batteriet helt innan man laddar det
- Falskt. Det där är en myt från de gamla nickelkadmium- och nickelhybrid-batterierna. De hade en så kallad minneseffekt. Det innebar att om du bara använde 50 procent av batteriet innan du laddade det skulle det bli batteriets maxkapacitet med tiden. Eftersom litiumjonbatterier inte har den effekten kan du ladda när behovet uppstår.
Man ska ladda batteriet till 100 procent innan det används första gången
- Falskt. Eftersom batterier kommer oladdade behöver du visserligen ladda dem innan du använder dem, men du måste inte ladda dem fullt. Det är så smart elektronik i dagens batterier.
Ett batteri är ett batteri
- Det stämmer inte riktigt. Du kan köpa billiga litiumjonbatterier för 200 kronor, men om du jämför dem med professionella batterier skiljer sig cellkvaliteten åt. De billigare klarar inte lika många laddcykler och lika hög effekt. De har motsvarande nominellt energiinnehåll, men om man tittar på faktisk energi som går att utnyttja brukar verkningsgraden vara högra hos bättre batterier. Sedan har du elektroniken. Den skyddar batteriet från överbelastning och överhettning, kontrollerar laddningen och maximerar den toppeffekt du kan uppnå. Man får vad man betalar för!
En laddare är en laddare
- Det stämmer inte heller riktigt. De flesta tillverkare har två eller tre nivåer av laddare som laddar med olika hastighet.
Det är viktigt att ta ut batteriet ur laddaren så att det inte överladdas
- Falskt. Jag kan egentligen bara tala för Milwaukee men är ganska säker på att alla maskintillverkare har smarta laddare som avbryter laddningen när batteriet är fullt. Det ska inte vara några konstigheter att låta batteriet bo på laddaren.
Batterier ska förvaras i kylen när de inte används
- Falskt. Det där är också en kvarleva från de alkaliska batterierna.
Batterier räcker inte en hel arbetsdag
- Falskt. Det beror på vad du ska göra men om vi pratar typisk användning är det väldigt få som behöver mer än ett batteribyte på en dag. De allra flesta kör på samma batteri hela dagen eller samma batteri flera dagar i sträck.
Ju fler volt desto bättre batteri
- Falskt. Alla batterier är uppbyggda av enskilda celler. Varje enskild cell är typiskt på 3,6 volt och kan producera mellan 20-30 ampere. Det innebär att varje cell kan producera maximalt 100 watt. Om man väljer att parallellkoppla i bankar eller seriekoppla allihop har varje cell fortfarande samma kapacitet. Ett högre volttal gör att du kommer undan med en enklare konstruktion i maskinen, men det är fortfarande det totala antalet celler som avgör hur mycket energi och effekt det är i batteriet.
Batterier fungerar sämre när det är kallt
- Det stämmer till viss del. Batterier har en lägsta temperatur som de kan fungera i och den temperaturen skiljer sig åt mellan olika tillverkare och modeller. Vad många inte tänker på är att batteriet blir varmt när det används. Våra High Output-batterier som klarar -28 grader kommer att gå lite knackigt precis i början, men så fort de blivit varma fungerar de lika bra som om det hade varit 10 grader varmt. På så sätt fungerar batteriverktyg egentligen bättre än bensinmaskiner, som ju är svåra att starta när det är kallt.
Nätdrivna verktyg är alltid starkare än batteridrivna
- Falskt. Man skulle faktiskt kunna säga att det är precis tvärt om eftersom du med nätdrivna maskiner är begränsad av effekten i vägguttaget. Om du har en 10-amperesäkring kan du inte köra en maskin som är på mer än 2200 watt och det finns flera exempel på batteridrivna maskiner med högre effekt än så. Ett exempel är vår batteridrivna kärnborrmaskin.
Verktygstillverkare byter batterier vart och vartannat år
- Falskt. På Milwaukee har vi jobbat med samma batterier sedan 2008. Om du har en M12 eller M18-maskin från 2008 och köper ett batteri kommer det alltså att passa.