Mer stabil och precis sågning, bättre ergonomi och större flexibilitet är några av fördelarna med att investera i ett dedikerat sågbord till din kap- och geringssåg. Här är fem saker du ska tänka på när du väljer vilket sågbord du ska ha.
Om du bara ska göra några snabba skär spelar det oftast inte så stor roll var du placerar din kap- och gersåg, förutsatt att den står stabilt på en plan yta. Men om du vill ha bekvämare arbetsposition, bättre överblick och bra stöd när du ska såga längre virke behöver du ställa upp den på ett bord.
Om du har ett bord i din verkstad går det alldeles utmärkt att använda det, men i många fall kan du arbeta snabbare och effektivare med ett riktigt sågbord. Sågbord är nämligen förberedda så att du enkelt kan skruva fast din kap- och geringssåg, vanligtvis på två skjutbara maskinfästen så att du kan justera sågens position. Andra fördelar är att sågbord i regel är lätta att fälla ihop och transportera och att du kan förlänga bordets arbetsyta beroende på arbetsstyckets längd.
Sågbord finns i flera olika prisklasser och utföranden. Ett billigare sågbord duger ofta för arbeten runt hemmet, men om du kommer att arbeta mycket vid bordet kan det vara värt att titta på dyrare modeller. När du betalar ett högre pris betalar du till viss del för sågbordet märke och kvalitet, men du kan också få fler funktioner, lägre vikt, längre maxlängd och smidigare transportering i hopfällt läge.
Här är fem saker du ska tänka på när du väljer sågbord till din kap- och gersåg.
Är sågbordet kompatibelt med din såg?
Många undrar om de behöver köpa såg och sågbord från samma tillverkare, men de allra flesta kap- och geringssågar har universella fästen som passar i stort sett alla sågbord. Sågen skruvas fast på två skjutbara monteringsbyglar med fyra skruvar. I normalfallet bildar de fyra skruvhålen en kvadrat med samma avstånd mellan varje hål. Om kap- och gersågens skruvhål däremot skulle vara asymmetriska finns det anledning att kontrollera bordets kompatibilitet en extra gång.
Om du har fler sågar sedan tidigare eller planerar att bygga ut din maskinpark i framtiden kan det också vara ett bra tips att kontrollera att sågbordet kan användas tillsammans med dina andra sågar. Då är det inte bara sågarnas fäste du ska ta hänsyn till utan också vad bordet klarar för vikt och hur långt du kan förlänga arbetsytan.
Hur långt virke ska du såga?
Sågbord har vanligtvis ett uppläggningsstöd på vardera sida om sågen, ofta med rullar på för att du enkelt ska kunna korrigera virkets position. Uppläggningsstöden kan ofta omvandlas till längdstopp när du ska kapa flera arbetsstycken med samma längd. När de båda stöden dras ut helt får du arbetsbordets maximala längd. De flesta arbetsbord brukar ha en maximal längd mellan två och fyra meter.
Om du ska såga längre virke än vad som får plats på bordet går det ofta att lösa med hjälp av extra bockar eller rullstöd, men det är ändå värt att fundera över hur långt bordet behöver vara för att du ska kunna arbeta bekvämt och få ett bra stöd.
Kan sågbordet bära sågens vikt?
En förutsättning för att sågbordet ska kunna ge ett bra och säkert stöd till din såg är att det är anpassat för sågens vikt, inklusive det virke du kommer såga. Med ett instabilt bord tappar du precision i dina snitt samtidigt som risken för olyckor ökar.
Om du väljer ett sågbord som klarar sågens vikt med god marginal kan du arbeta säkrare. Du kan också räkna med att bordet kommer att hålla längre.
När det kommer till sågbordets konstruktion är det viktigt att det känns stabilt, att du kan låsa eventuella hjul och att bordet är stilla när du arbetar. Ett enklare sågbord kan ha en maximal bärförmåga under 100 kilo medan mer rejäla bord brukar ha en maxkapacitet runt 250 kilo.
Vikt, storlek och mobilitet
Nackdelen med sågbord som klarar att bära väldigt hög vikt är att själva borden ofta är stora och tunga, men de behöver inte vara det. Framför allt lite dyrare ståbord är ofta tillverkade i material som gör dem både lätta och stabila.
Hur viktigt är det att sågbordet har låg vikt och tar lite plats när det är hopfällt? Det beror helt på hur du kommer att använda det. Om du kommer att transportera sågbordet i bilen är det till exempel viktigt att kontrollera att det är lätt att fälla ihop och att det får plats utan problem.
I andra fall kan det bästa valet vara ett sågbord med hjul. Då kan du enkelt ställa undan sågen när du inte använder den – eller låta sågbordet extraknäcka som kärra.
Kan du arbeta med bekväm arbetshöjd?
De allra flesta sågbord har en fast höjd – vanligtvis runt 80 centimeter. Om du är väldigt lång eller kort kan det vara värt att kontrollera bordets höjd så att du kan arbeta med god ergonomi. Om du delar bord med andra personer finns det bord med justerbar höjd. Med ett justerbart sågbord kan var och en anpassa arbetshöjden utifrån sin längd.