Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-21

För att få ut det mesta av din cirkelsåg och använda den på ett säkert sätt är det några saker du behöver känna till. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste nybörjarmisstagen - för att du ska slippa göra dem.

Cirkelsågen, eller handcirkelsågen som den också kallas, är ett mångsidigt och effektivt verktyg som kan kapa och klyva med hög precision. I motsats till den stationära bordscirkelsågen (som egentligen är en bordsmonterad cirkelsåg) är den lätt att ta med sig och använda där den behövs för stunden.

Att du kan använda cirkelsågen i många olika situationer innebär också vissa risker. En av de vanligaste orsakerna till kroppskador är det bakåtkast som kan ske när sågklingan fastnar i materialet (man brukar säga att materialet nyper klingan). På grund av klingans rotationsriktning studsar hela verktyget tillbaka mot dig med hög kraft. Det kan leda till att du får en hård smäll av sågen eller att du skadar dig på den roterande klingan. Som tur är kan risken för bakåtkast minimeras genom att hålla sågen i ett fast grepp med två händer och se till att förutsättningarna är de bästa.

Läs också vår guide Välj rätt cirkelsåg.

11 vanliga nybörjarfel att undvika när du arbetar med cirkelsågen

1. Du står rakt bakom sågen

En av de största riskerna med att använda en cirkelsåg är den rekyl som uppstår när träet nyper klingan. Genom att följa tipsen i den här artikeln och hålla sågen i ett fast grepp med två händer kan du minimera risken för rekyler, men det är också bra att ta ett steg åt sidan när du arbetar och inte stå direkt i såglinjen.

2. Sågklingan är inställd för djupt

Skivan ska sågas av, så varför inte sänka ner klingan så långt det går och dundra på? Svaret är att klingan arbetar effektivare ju fler tänder som är i kontakt med materialet. För maximal avverkning ska ungefär en hel tand synas på undersidan av materialet. Det gäller för alla roterande sågverktyg.

3. Du monterar bort klingskyddet

Att binda upp, spänna fast eller ta bort klingskyddet för att kunna arbeta snabbare är ingen bra idé. Skyddet sitter där av en anledning och ska alltid falla tillbaka över klingan när sågen inte används.

4. Sågen varvar inte upp innan kontakt

Ett vanligt nybörjarmisstag är att låta klingans tänder få kontakt med materialet innan man varvar upp sågen. Framför allt är det vanligt när man har stannat sågen och ska fortsätta på samma snitt. Då är det bättre att backa sågen några millimeter så att klingan kan rotera fritt. Som så många andra punkter på den här listan kan misstaget leda till både en farlig rekyl och ett sämre snitt.

5. Du lyfter bort sågen innan klingan stannat

Det låter kanske inte så farligt att lyfta bort sågen medan klingan fortfarande snurrar (och visst finns det några dyrbara sekunder att spara) men det är inte utan risk. Om du skulle råka vinkla klingan när du lyfter den kan den fastna i materialet, orsaka ett plötsligt bakåtkast eller försämra snittet.

6. Du har inte koll på sladden

Om du har en cirkelsåg med sladd behöver du veta var den är och hur den kommer att förflyttas när du sågar genom materialet. Du vill inte att sågen ska fastna eller ändra kurs mitt i snittet bara för att sladden är för kort eller har trasslat in sig i grovdammsugaren.

7. Du bär cirkelsågen med fingret på avtryckaren

Att bära cirkelsågen med ett finger på gasen låter kanske som en bra idé (man vill ju alltid vara redo!), men ur säkerhetssynpunkt är det förkastligt eftersom du oavsiktligt skulle kunna starta sågen i ett plötsligt fall.

En cirkelsåg på flykt vill man helst undvika. Som tur är finns det mycket du kan göra för att arbeta kontrollerat och säkert.

8. Otillräckligt eller felaktigt stöd till materialet

För att du ska kunna såga genom ett material behöver sågklingan vara djupare än materialet du sågar. För att inte såga rakt ner i arbetsbordet behöver du alltså lyfta upp materialet, eller placera ett stödmaterial under som du kan såga i. Samtidigt är det viktigt att materialet hålls fast och ligger stabilt utan att svikta för mycket så att det nyper klingan. Placera stöd på båda sidor och så nära såglinjen som möjligt.

9. Du ställer ifrån dig sågen med klingan neråt

Det korrekta sättet är att ställa sågen på sidan eller upp och ner när du inte använder den. Om du ställer den på klingskyddet finns det alltid en risk att skyddet inte sitter som det ska, och om klingan skulle börja rotera kan sågen få eget liv och flyga all världens väg.

10. Du sågar utan skyddsutrustning

När du använder cirkelsågen ska du använda munskydd, hörselskydd och skyddsglasögon. Arbetshandskarna ska du däremot lägga ifrån dig eftersom det finns en risk att handsken fastnar i klingan och drar in handen i stället för att skydda den.

11. Du använder slöa, skadade eller felaktiga klingor

När du köpte din cirkelsåg fick du säkert med en hyfsat bra allroundklinga, men i takt med att klinga slits och utsätts för påfrestningar kommer den att skapa överdriven friktion och därmed riskera att fastna och orsaka rekyl. När du byter ut klingan är det viktigt att montera den rätt och välja rätt klinga för det material du ska såga i.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!