Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

När du ska köpa klinga till din bordscirkelsåg finns det några saker du ska tänka på. Vi tog ett snack med Ulf Olsson, Commercial training manager, på Stanley Black & Decker för att reda ut de vanligaste frågorna.

Har klingan börjat bli slö, har den synliga skador eller önskar du ett finare snitt när du sågar i laminerade skivor? Förr eller senare kommer du behöva köpa en ny klinga till din bordscirkelsåg – men som alltid finns det fler än en modell som verkar passa. För att reda ut de vanligaste frågorna tog vi ett snack med Ulf Olsson, Commercial training manager på Stanley Black&Decker (som bland annat äger Dewalt).

Läs också:

Tillbehören som gör din bordscirkelsåg bättre
8 tips för att få ut mer av din bordscirkelsåg
14 tips för säkrare användning av din bordscirkelsåg

Vad ska man tänka på när man väljer sågklinga till bordscirkelsågen?

- Eftersom bordscirkelsågen är gjord för att såga i trä är det vanligtvis rena träklingor du har att välja mellan. Viktigt är att klingan ska vara avsedd för bordscirkelsågar, att den har rätt dimension och att det är rätt storlek på klinghålet. Montera aldrig en klinga som är större eller mindre än vad maskinen är avsedd för. Generellt använder batteridrivna maskiner tunnare klingor. Anledningen till det är att en tunnare klinga sågar bort mindre material och ger mindre motstånd. Det gör att du utnyttjar energin i batteriet bättre.

Hur viktigt är tandantalet?

- Antalet tänder på sågklingan är avgörande för vad du får för snitt. En klinga med färre tänder ger ett grövre och snabbare snitt medan fler tänder ger mer motstånd och ett finare snitt. Många våra sågklingor har runt 24 tänder, vilket är ett lågt tandantal för att göra en snabb klyvning. Om du till exempel ska såga laminerade skivor och vill ha ett finare snitt kan du välja en klinga med fler tänder.

Vad kännetecknar klingor till bordscirkelsågar?

- Utmärkande för bordscirkelsågens klinga är att den oftast har positivt tandvinkel, det vill säga att tanden lutar lite framåt i sin position. Klingor till kap- och gersågar och handcirkelsågar har i stället en tand som lutar några grader bakåt för att vara snällare mot materialet. Viktigt när du monterar klingan är att den ska ha rätt rotationsriktning. Rotationsriktningen kan du utläsa av en eller flera pilar på klingan.

En klinga med färre tänder ger ett grövre och snabbare snitt medan fler tänder ger mer motstånd och ett finare snitt.

Vad skiljer en billigare sågklinga från en dyrare?

- Den dyrare klingan är ofta laserskuren ur ett stycke metall, vilket gör att metallens egenskaper kan behållas på ett bättre sätt. Dyrare klingor kan också ha expansionsspår i klingans ytterkant som gör att de behåller sin raka profil även under hög belastning och värmeutveckling. Det förekommer även klingor med laserskurna spår i själva stammen. De spåren hjälper till att hålla klingan rak samtidigt som de sänker ljudnivån. En annan faktor som påverkas av priset är mängden hårdmetall i tänderna och hur många gånger klingan kan slipas om. Dewalts Extreme Workshop-klingor kan till exempel slipas fem gånger.

När är det dags att byta klinga?

- Utslitningen sker gradvis, men ofta märker du när det börjar bli dags att byta ut sågklingan. Du känner att det är mer motstånd när du sågar, att du bränner materialet och att du får ett dåligt sågsnitt. Men det är inte alltid du behöver slipa eller byta ut den. Om det har byggts upp en beläggning av kåda och smuts på klingan finns det olika rengöringsmedel som kan användas för att tvätta klingan. Sågen mår alltid bäst av att ha en skarp, ren och fräsch klinga!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar