Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Med utomhusbelysning kan du förlänga kvällarna, höja stämningen och skapa en trygg och säker miljö runt ditt hem. I den här artikeln reder vi ut allting du behöver veta för att välja rätt lampor till din utomhusbelysning.

Allt fler upptäcker hur enkelt det är att ge liv åt trädgården med hjälp av ljus. Mycket tack vare LED-tekniken som lett till lägre elförbrukning och produkter som är hållbara och lätta att jobba med. För den som vill förlänga kvällarna på uteplatsen, lysa upp garageuppfarten eller skapa trygghet runt entrén finns det ett snudd på oändligt utbud av stilar, funktioner och armaturer att välja mellan. I den här guiden går vi igenom det viktigaste du behöver veta för att hitta rätt i belysningsdjungeln.

Varför vill du belysa din trädgård eller uteplats?

En av de viktigaste frågorna du ska ställa dig innan du börjar belysa din trädgård, balkong eller uteplats är vad du vill uppnå. Om du har ett tydligt och avgränsat användningsområde blir det lättare att välja den eller de lampor som är rätt för uppgiften.

Praktisk belysning

Vill du kunna arbeta i trädgården när solen gått ner, lysa upp garageuppfarten eller förlänga kvällarna på uteplatsen? Utomhusbelysning kan fylla många praktiska funktioner. Utgå från problemet som behöver lösas och välj belysning utifrån det. Om du bara vill att lamporna ska fylla en praktisk funktion behöver du sannolikt inte spotlights, ljusslingor och färgade lampor. Däremot kan du ha stor nytta av rörelsesensorer, skymningsreläer och smarta funktioner för automatisering.

Dekorativ belysning

Vill du klä in din rododendron i ett magiskt sken, accentuera trädgårdsgångens naturliga linjer eller välkomna säsongens högtider med färg och form? I så fall pratar vi om dekorativ belysning, vars främsta syfte är att behaga ögat. Om du redan på förhand vet vad du vill uppnå är det inte omöjligt att skapa din drömträdgård med hjälp av traditionella lampor, men om du vill kunna experimentera och förändra belysningen efter årstid, tillfälle och sinnesstämning är ett smart system ett bättre val.

Trygghetsbelysning

Det finns en anledning till att villainbrotten ökar under höst och vinter. För tjuven är det både lättare att se om det är någon hemma och enklare att arbeta utan att bli upptäckt. Stark utomhusbelysning med sensorstyrda lampor vid alla entréer är en bra start. Ett mer avancerat upplägg är att lampan i vardagsrummet tänds när någon beträder uppfarten eller att alla lampor tänds när inbrottslarmet går.

Ska du satsa på smart utomhusbelysning?

Innan du börjar fundera över vilka specifika lampor du behöver eller hur de ska kopplas in behöver du bestämma dig för om du ska investera i ett smart system med lampor och tillbehör som kan programmeras, synkroniseras och styras trådlöst. Risken med att inte tänka igenom beslutet ordentligt är att du köper lampor och belysning som du vid ett senare tillfälle kan behöva byta ut för att de inte är kompatibla med systemet du egentligen vill ha.

Fördelar med smart utomhusbelysning

  • Oöverträffade automatiseringsmöjligheter
  • Större möjligheter att ställa in färg och ljusmängd
  • Trådlös styrning
  • Säkerhet
  • Integrering med andra smarta prylar

Fördelar med traditionell utomhusbelysning

  • Större utbud av produkter att välja mellan
  • Generellt lägre kostnad
  • Du låser inte in dig i ett system
  • Fungerar utan nätverk

Läs också:

6 anledningar att satsa på smart belysning i trädgården

Lys upp trädgården med Philips Hue - 5 inspirationstips!

Smart belysning är att föredra om du vill kunna ändra färg och ljusmängd efter tillfälle och humör.

Vilket smart system ska du välja?

När du bestämt dig för om du ska satsa på ett smart system för din utomhusbelysning kommer nästa fråga: Vilket system ska du välja? Det finns flera olika system på marknaden i olika prisklass och med olika för- och nackdelar.

Gemensamt för nästan alla system är att de består av en grundenhet som kopplas till ditt hemnätverk. Systemet kan sedan byggas ut efter hand med lampor och tillbehör. Gör gärna en lista över vilka funktioner, tillbehör och lampor du skulle vilja använda idag och i framtiden. Då har du någonting att utgå från när du jämför de olika systemen. Glöm inte att tänka större än bara utomhusbelysning. Kanske vill du kunna ansluta ditt hemlarm eller styra din inomhusbelysning med samma app?

LED – en ljusrevolution

Tekniska framsteg och hårdare krav på energieffektivitet har lett till att LED-belysning har slagit igenom stort både inne och ute. Det här är några av fördelarna med LED-ljuskällor.

Lägre energiförbrukning

LED-lampor förbrukar upp till 80 % mindre energi än traditionella glöd- och halogenlampor. Man brukar säga att en LED-lampa på 6W motsvarar en glödlampa på 40W med samma ljusstyrka.

Längre livstid

LED-lampor kan ha en livslängd på 20 000-50 000 timmar. Detta är betydligt mer än glödlampor (1000 timmar) och halogenlampor (2000-4000 timmar). Det innebär att LED-lampan i många fall kan hålla i tiotals år vid normal användning. Till skillnad från traditionella glödlampor som slocknar hastigt försämras LED-lampan gradvis i slutet av sitt liv.

Avger mindre värme

Eftersom LED-lampor avger lite eller ingen värme är de bra ur brandsäkerhetssynpunkt.

Olika färg och färgtemperatur

De första LED-ljuskällorna hade ett kallt vitt ljus. Idag finns dimmbara LED-lampor i varmvitt och olika färger.

Tålighet

Eftersom LED-dioderna saknar lödtråd klarar de stötar bättre än glödlampor och lysrör.

Fokuserad ljusspridning

Traditionella lampor som lyser åt alla håll behöver externa reflektorer för att rikta ljuset. LED-lampor kan i stället konstrueras för att rikta ljuset på egen hand.

Full ljusstyrka direkt

Till skillnad från vissa trögstartade lågenergilampor tänds LED-lampan upp direkt.

Miljövänligare

I och med att LED-lampor har lång livslängd och låg energiförbrukning är det ett mer miljövänligt alternativ än äldre lampor. De innehåller inte heller miljöfarliga ämnen som kvicksilver.

Strömförsörjning

När du väljer lampor för utomhusbruk behöver du bestämma dig för hur lamporna ska drivas. Nätdrivna lampor får el genom vägguttaget medan solcellslampor har inbyggda batterier som laddas av solljus. Det finns också portabla lampor som går på batteri och belysning som kan användas med batteri och sladd.

Nätdriven utomhusbelysning

Den största fördelen med lampor som får sin ström via elnätet är att de är pålitliga och att du inte behöver tänka på laddning. Nackdelen är att du är begränsad av vägguttagens placering och behöver anlita en behörig elektriker för att göra fasta installationer.

Batteridriven utomhusbelysning

Batteridriven utomhusbelysning kommer mer och mer. Eftersom du inte behöver tänka på strömförsörjning är det lätt att komma i gång, men ju mer utomhusbelysning du har desto fler batterier är det som ska laddas. Perfekt för enbusken vid entrén eller balkongräcket – men kanske inte för en maximalt julpyntad vinterträdgård.

Solcellsdriven utomhusbelysning

Solcellslampor har batterier som laddas upp med hjälp av solpaneler. De strömsnåla LED-ljuskällorna har inneburit ett uppsving för solcellsdriven utomhusbelysning och fördelarna är flera. Solcellslampan kan enkelt placeras där du vill ha den och kommer sedan att sköta sig själv. När solen är uppe laddas batteriet och när den går ner tänds belysningen automatiskt. Solcellslampor fungerar av naturliga skäl bäst under sommarhalvåret och är därför sämre lämpad som julbelysning. Eftersom funktionen påverkas av kvalitet och storlek på både solpanelen och det inbyggda batteriet är det ofta värt att betala mer för en produkt som fungerar bättre.

Solcellslampan kan enkelt placeras där du vill ha den och kommer sedan att sköta sig själv. När solen är uppe laddas batteriet och när den går ner tänds belysningen automatiskt. På bilden syns Assisi från Konstsmide.

Får man sätta upp utomhusbelysning själv?

El, fukt och kyla kan bli en farlig kombination om du väljer fel produkter eller installerar dem på fel sätt. När du ska sätta upp utomhusbelysning gäller ungefär samma regler som inomhus. Om produkten har transformator och stickkontakt får du koppla in den i ett jordad uttag utomhus, men för fasta installationer behöver du ta hjälp av ett elinstallationsföretag. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

Läs också: Säker utomhusbelysning – det här ska du tänka på

Olika typer av utomhusbelysning

Oavsett om du väljer traditionell utomhusbelysning eller ett smart system som styrs trådlöst finns det flera olika typer av belysning att välja mellan. Det här är de vanligaste lamporna du behöver känna till.

Väggarmatur

Vägglampor monteras på fasaden och ger ett behagligt ljus som kan vara både stämningshöjande och praktiskt. Vägglampor för utomhusbruk finns i en mängd olika stilar och utföranden. Försök hitta en armatur som passar husets byggstil.

Strålkastare

Strålkastaren kommer till användning när du vill lysa upp större områden med ett starkt ljus. Markstrålkastare lyser upp större områden underifrån, till exempel en husfasad.

Plafond

Plafondlampan monteras i taket, till exempel under takutsprånget eller på altanen. Plafondlampan tar lite plats men ger ett behagligt sken.

Ljusslinga

Genom att hänga upp en ljusslinga med flera lampor på rad kan du med enkla medel lysa upp din husfasad, uteplats eller rabatt. Ljusslingor finns i alla tänkbara utföranden – från sobra slingor med varmvitt sken till blinkande partyslingor i skiftande kulör. Det närbesläktade ljusnätet är perfekt för busken eller det mindre trädet.

Pollare

En pollare är en pelare med belysning som fästs permanent i marken. Pollare med nedåtriktat ljus är att föredra längs uppfarten eftersom de inte riskerar att blända bilförare. Pollare grävs vanligtvis ner eller gjuts fast i marken.

Spotlight

Spotlights ger ett riktat ljus som är perfekt för att lysa upp detaljer och skapa läckra effekter. Spotlights kan antingen monteras i tak eller golv, eller vara fristående. Ett spännande alternativ för trädgården är uppåtriktade spotlights med spett som trycks ner i marken.

Downlight

Downlights är infällda armaturer som installeras i taket. Till skillnad från spotlights, som har ett riktat ljus, har en downlight en betydligt större ljusbild.

Portabla lampor

Portabla lampor har fördelen att du kan bära med dig dem och använda dem där de behövs. Om du ska arbeta utomhus på kvällen kan en rejäl arbetslampa vara ett bra val. Om du vill lysa upp uteplatsen kan en eller flera lounge-lampor göra jobbet. Portabla lampor kan vara solcellsdrivna eller batteridrivna.  

Läs också: Så väljer du rätt arbetsbelysning

Dekorationslampor

Dekorationslampor kallar vi de lampor som har ett rent dekorativt syfte. De senaste jularna har det till exempel varit populärt med lysande dekorationer i akryl föreställande djur, tomtar och andra figurer.

Stolplykta

En klassisk lyktstolpe är som gjord för att lysa upp på gården eller gångvägen. Stolplyktor monteras i marken med ingjutningsfäste eller markfäste som grävs ner ca 50 centimeter.

Decklight

Decklight (kallas även ”decking lights” och altanarmatur) monteras i golvet på altanen eller terrassen. Lamporna är i regel byggda så att du ska kunna gå på dem utan att de går sönder.

Solcellslampa på spjut

Den energieffektiva LED-tekniken har inneburit ett uppsving för solcellslampor. En populär variant är en solcellslampa på spjut som enkelt sticks ner i jorden där du vill ha den. Kan utomhusbelysning bli enklare?

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Mer är inte alltid bättre

- Att sätta upp utomhusbelysning är kul – ibland så kul att det är lätt att sätta upp lite för mycket. Om du belyser varje kvadratmeter i trädgården kan miljön uppfattas som steril och ogästvänlig. Arbeta i stället med kontraster och skuggor för att skapa en spännande och estetiskt tilltalande utomhusmiljö.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Ljusets karaktär

För att kunna välja rätt belysning till din trädgård behöver du ta hänsyn till hur ljuset från de olika källorna ser ut och fungerar. De viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är ljusstyrka, färgtemperatur och spridningsvinkel.

Ljusstyrka

Förr brukade vi använda lampans watt-tal som ett mått på ljusstyrka. Men i och med att moderna LED-lampor kräver mindre energi har vi gått över till att mäta ljusstyrka i lumen. Ju högre lumen desto starkare ljus. Hur stark belysning du ska välja beror helt på vad du vill uppnå för effekt, hur stort område du ska belysa och hur starkt ljus som krävs för det du ska göra.

Färgtemperatur

Färgtemperaturen anger hur varmt (gult) eller kallt (blått) ljus lampan avger. Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och ju lägre färgtemperatur desto varmare och gulare upplevs skenet. 2200-3300 K brukar benämnas som varmvitt medan 3300-5500 K brukar benämnas som kallvitt.

Generellt brukar vi i norra Europa föredra ett varmare sken i våra trädgårdar, men i många fall är det en fråga om tycke och smak. Ett varmt ljus uppfattas ofta som mysigare. Ett kallare ljus kan i sin tur vara mer funktionellt eftersom det ligger närmare det naturliga dagsljuset och ger tydliga kontraster. Om du inte vill ha olika färgtemperatur på olika platser av praktiska skäl är ett bra tips att försöka matcha färgtemperaturen så gott det går för att skapa en tilltalande helhet.

Spridningsvinkel

När du väljer infällda spotlights är det viktigt att ta hänsyn till ljusets spridningsvinkel. Spridningsvinkeln anger hur brett eller smalt ljus de sprider. Ett smalt ljus används för att belysa detaljer medan ett bredare ljus lyser upp större ytor.

20 grader – lämpar sig för punktbelysning och för att lysa upp detaljer.

30-45 grader – normal spridningsvinkel som kan lysa upp mindre ytor inomhus.

50 grader – lämplig spridningsvinkel för belysning av större ytor.

Snabba belysningstips för…

Entrén

En väl upplyst entré är viktig av flera olika anledningar: Du behöver ljus för att hitta nyckelhålet när du kommer hem på kvällen, du vill se vem som ringer på och du vill att dina besökare ska känna sig välkomna. Här rekommenderas en takarmatur för att få ett funktionellt ljus som inte riskerar att blända.

Trädgårdsgången

Om du har en längre trädgårdsgång som används efter mörkrets inbrott kan det vara både praktiskt och effektfullt att placera ut lampor längs gångstråket. Pollare, markstrålkastare och ljusslingor kan alla användas för att skapa läckra effekter.

Husfasaden

Genom att lysa upp husfasaden kan du skapa stor effekt med enkla medel. De vanligaste varianterna är att montera spotlights i utskjutande tak, installera väggarmaturer eller lysa upp fasaden underifrån med spotlights eller strålkastare. När du belyser husfasaden behöver du ta hänsyn till eventuella fönster så att du inte blir bländad när du tittar ut.

Rabatten

För att lysa upp blommor och buskar kan du använda pollare, ljusslingor eller strålkastare. Välj ett ljus som tar fram det bästa i dina växter!

Buskar och träd

Genom att belysa buskar och träd kan du skapa stämning och vackra ljuseffekter. Träd kan lysas upp nerifrån med hjälp av spotlights, eller snett uppifrån för en mer månskenslik känsla. Vid juletid är ljusslingor och ljusnät ett säkert kort!

Uteplatsen

Uteplatsen kräver lite extra omtanke när du planerar din utomhusbelysning eftersom belysningen behöver vara både dekorativ och funktionell. Du behöver ett starkt ljus för att skrämma bort inbrottstjuvar, ett trevligt men funktionellt ljus vid grillen och en mysig belysning för sena sommarkvällar. Ljusslingor, altanarmaturer, downlights, plafonder… hitta en kombination som passar just din uteplats!

Uppfarten

En ensam lampa ovanför garageporten ger ofta ett lite ödsligt intryck. Varför inte experimentera med spotlights och riktade strålkastare? Om uppfarten är längre och behöver lysas upp kan omsorgsfullt utplacerade pollare välkomna gäster och visa vägen med sitt sken. Tänk bara på att välja pollare med svagt nedåtriktat ljus så att inte gästerna blir bländade.

Materialval

En annan faktor du behöver ta hänsyn till när du väljer utomhusbelysning är lamparmaturens material och ytskikt. Att lampan klarar av vatten och vind är särskilt viktigt om du bor på västkusten där det ofta är mycket salt i luften.

Varmgalvaniserat stål

Varmgalvaniserat stål (eller varmförzinkat stål som det också kallas), är doppat i flytande zink och har en grov, ojämn och motståndskraftig yta. Varmgalvaniserat stål har ett bra skydd mot korrosion och lämpar sig väl för kustnära områden.

Galvaniserat stål

Galvaniserat stål (även kallat blankförzinkat stål), har en tunn och blank beläggning. Galvaniserat stål lämpar sig för normal användning utomhus men är mindre lämpligt vid kustnära områden.

Mässing

Mässing är en legering av koppar och zink och känns igen på sin brunaktiga färg. Mässing är ett relativt dyrt material men är robust och tåligt och klarar sig bra i kustnära områden. Med tiden kommer din armatur få en mörkare färg, men den kommer inte att rosta.

Rostfritt stål

Rostfritt stål har en blank och fin yta. Men även om namnet antyder det motsatta behöver du se upp för rost. För att armaturen ska hålla sig fin ska den rengöras och smörjas med syrafri olja flera gånger om året. Armaturer i rostfritt rekommenderas inte till kustnära miljöer!

Rostfritt syrafast stål

I rostfritt syrafast stål har man tillsatt några procent molybden för att öka korrosionsmotståndet. Till skillnad från ”vanligt” rostfritt stål kan syrafast användas i salta kustmiljöer.

Koppar

Koppar är ett utmärkt material för utomhusbelysning eftersom det är hållbart och har ett bra skydd mot korrosion. Liksom mässing kommer kopparlampan att förändras med tiden och få en fin patina när den utsätts för väder och vind.

Plast

Plast är motståndskraftigare än många metaller och lämpar sig därför i tuffa miljöer. Plast kan däremot ha andra problem när det kommer till hållbarhet. Billiga plastlampor kan till exempel tappa formen eller spricka.

Aluminium

Lamparmaturer i aluminium är ofta ett prisvärt alternativ, men tyvärr är hållbarheten inte alltid den bästa. Pulverlackering förlänger livslängden men det är fortfarande ingenting för de allra tuffaste väderförhållandena.

Hur sköter man om sin utomhusbelysning?

Att planera och installera utomhusbelysning kan vara krävande, dyrt och tidsödande. För att slippa göra om arbetet efter några år är det viktigt att sköta om utrustningen så att den inte rostar eller slits ut i förtid.

Glöm inte att:

  • Kontrollera kontakter och sladdar med jämna mellanrum.
  • Rengöra dina armaturer några gånger om året med trasa och varmt vatten. Beroende på vad armaturen är tillverkad av och vad den sitter i för miljö kan den även behöva smörjas in.

Lasse tipsar

När är den bästa tiden att sätta upp utomhusbelysning?

- Ska man sätta upp utomhusbelysningen på hösten när mörkret faller, eller på sommaren när arbetsljuset är bättre? Julbelysning kan med fördel sättas upp när det ligger snö ute, men annars skulle vi vilja slå ett slag för den tidiga våren. Då är snön borta från marken och träden fria från löv. Framför allt har du en lång och härlig trädgårdssäsong framför dig!

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

IP-klass

El och fukt kan vara en farlig kombination. Därför ska du alltid kontrollera att produkten du ska använda är avsedd för utomhusbruk och att den har rätt IP-klass. IP-beteckningen består av två siffror där den första anger hur väl produkten är skyddad mot inträngande föremål och den andra anger hur bra produkten tål fukt och vatten. Viktigt att tänka på är att rätt IP-klass ska väljas även för vägguttag och skarvsladdar.

Här kan du läsa mer om IP-klasser.

Vanliga kapslingsklasser för belysning

IP20 – Oskyddat för vatten

IP 20 är en vanlig kapslingsklass för armaturer som används inomhus. Den första siffran visar att produkten är skyddad från föremål större än 12 millimeter. I praktiken innebär det att du inte kan stoppa in ett finger och få en elstöt. Den andra siffran visar att produkten inte är skyddad mot fukt.

IP23 – Droppskyddat

En lampa som har IP23 är inte bara skyddad mot fingrar utan också från strilande vatten, förutsatt att det kommer rakt uppifrån. IP23 är en vanlig IP-klass när det kommer till väggarmaturer, stolplyktor och downlights för utomhusbruk.

IP44 Striltätt

En produkt med IP44 är striltät, vilket innebär att den klarar av vatten som sprutar från alla håll. Produkten är inte helt vattentät, men hindrar vatten från att nå dess elektriska delar. 

IP54/55 – striltätt och spolsäkert

IP54 är en vanlig IP-klass för belysning avsedd för badrum och för utomhusbruk. En armatur med kapselklass IP 55 klarar sprutande vatten med lite högre tryck.

IP67 – Vattentåligt

IP67 innebär att produkten är dammtät och att du kan sänka ner den i vatten korta stunder.

IP68 – Tryckvattentätt

IP 68 innebär att du kan sänka ner produkten i vatten under lång tid. I den här klassen hittar du till exempel undervattensbelysning för pool.

Klusterslinga med IP44 från Konstsmide. Av IP-klassen går att utläsa att produkten har en konstruktion som hindrar vatten från att nå dess elektriska delar.

5 steg för en lyckad utomhusbelysning

1.     Gör en behovsanalys

Vad vill du uppnå med din belysning? Ska den fylla en praktisk funktion eller är den enbart dekorativ?

2.     Sök inspiration och idéer

Ha ett öppet sinne, titta på bilder och se hur andra har gjort. Skapa en moodboard att utgå från när du börjar skissa på ett upplägg.

3.     Rita upp trädgården

Genom att rita upp trädgården får du snabbt en bild av hur din tilltänkta utomhusbelysning kommer att samspela i trädgården.

4.     Välj armaturer och ljuskällor

Nu är det dags att skrida till verket. När du har bestämt dig för om du ska ha ett smart system eller fristående lampor är det dags att leta efter de armaturer och ljuskällor som passar bäst för uppgiften.

5.     Sätt upp belysningen

Om lamporna är batteridrivna, solcellsdrivna eller har stickkontakt (med ett passande uttag till) är det bara att börja montera. Om du behöver dra el ska det göras av en behörig elinstallatör. Testa belysningen under arbetets gång för att säkerställa att allt blir som du tänkt dig.

Bra att ha när du sätter upp utomhusbelysning

Buntband

När du ska sätta upp din ljusslinga är buntbandet din bästa vän. Om du inte har någonting att fästa det i löser du problemet med ett ankare som kan fästas med självhäftande tejp eller skruv.

Stege

Om du ska dekorera trädgården kommer du inte långt utan en stege eller arbetspall. Teleskopstegen kan enkelt förkortas och ställas undan när den inte används.

Arbetshandskar

Med ett par bra arbetshandskar blir jobbet lättare. I synnerhet om du ska sätta upp julbelysning och temperaturen ligger nära nollan. Handskarna ska vara varma och fukttåliga men tillräckligt flexibla för att du ska kunna arbeta med detaljer.

Skarvsladd för utomhusbruk

I många fall behöver du en skarvsladd och då ska du se till att välja en som är avsedd för utomhusbruk. Välj en kabel som har kapslingsklass IP44 eller högre.

Portabel jordfelsbrytare

När du arbetar med el utomhus är det aldrig fel att använda en portabel jordfelsbrytare. Jordfelsbrytare bryter strömmen om en produkt skulle bli strömförande och fungerar därför som extra säkerhet.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!