Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-20

Drömmer du om en tät, stark och grön gräsmatta? I så fall är du inte ensam. I den här guiden hjälper vi dig att få den grönaste och mest frodiga gräsmattan på gatan!

En grön och välmående gräsmatta är ingenting man får utan att jobba för det. Den ska inte bara klippas regelbundet: den ska gödslas, kalkas, luftas, räfsas och toppdressas. Det låter kanske krångligt, men det behöver det inte vara. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta för att hålla din gräsmatta fin i många år framöver.

Så lägger du en bra grund för din gräsmatta

När du ska så en ny gräsmatta och vill att den ska växa sig härligt frodig och tät är en bra grund A och O. Se därför till att använda jord av hög kvalitet och sprid ut den i ett jämnt lager på cirka 20-30 cm över hela det område som du ska så med gräs.

Det gäller också att välja rätt typ av frömix för att få den drömmatta du längtar efter och det finns mängder av varianter tillgängliga på marknaden. Fundera på om du önskar en tålig gräsmatta för barnens fotbollsmatcher eller om du vill ha en långsamväxande gräsmatta som behöver klippas lite mer sällan. Det finns även frösorter som passar olika bra i olika lägen, så oavsett om du ska så gräs på en solig plats eller i en fuktig och skuggig slänt så finns det en passande grässort för dig.

När ska man så gräsmattan?

När på året ska man egentligen börja så nytt gräs? Den bästa tiden är på våren eller hösten när det varken riskerar att bli för varmt eller för kallt. Det är dessutom extra bra om det är lite varmt i jorden och att nätterna är fuktiga så att du slipper vattna så mycket för att gräset ska etablera sig. Se till att inga löv eller gamla växtrester ligger i vägen för att solen ska nå fram och för att de nya små grässtråna ska orka tränga upp och växa sig långa.

Anlägga gräsmatta, toppdressa gräsmatta

Hur sköter man gräsmattan på våren?

För att ge gräsmattan rätt förutsättningar inför sommarsäsongen är det viktigt att ge den tillräckligt med näring tidigt på våren och se till att kratta bort material som kvistar, dött gräs, mossa, stenar och kottar som samlats under hösten och vintern. På så sätt ser du till att gräset har möjlighet att växa sig starkt och tätt och därmed inte ge plats för nytt ogräs eller mossa att ta över.

I och med att gamla löv och växter som du krattar bort egentligen fungerar som ett naturligt gödningsmedel för gräsmattan är det viktigt att du tillför extra näringstillskott på annan väg. Ett kvalitativt gräsgödsel eller hönsgödsel är då utmärkta alternativ eftersom de innehåller bra näring samtidigt som de är naturliga, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att djur ska få i sig något farligt.

Gödsla ungefär var tredje vecka fram till midsommar, efter det kan du minska till var femte eller sjunde vecka, och se till att vattna gräsmattan efter varje tillfälle om det inte kommer något regn. Om gräsmattan har några år på nacken kan det också vara bra att använda en vertikalskärare för att sära på och skära lite i gräsrötterna och lufta jorden så att näringen tränger ner ordentligt.

Efter det kan du även toppdressa gräsmattan med dressjord för att reparera glesa partier, göra det lättare för gräset att behålla vatten och näring samt för att skapa en bra grund för eventuella stödsådder.

Gräsmattans ABC

Krattning och räfsning – Grundläggande teknik för att få bort löv, mossa och dött gräs.

Luftning – När gräsmattan är etablerad kan den må bra av att luftas. Detta görs vanligtvis genom vertikalskärning. Luftningen ger rötterna syre och förbättrar dräneringen.

Gödsel – Gräset behöver näring för att växa. Olika gräsmattor behöver olika mycket gödsel för att må bra.

Mossa och ogräs – Mossa är ett problem på många gräsmattor. Det bästa sättet att hålla den borta är att klippa gräset ofta, gödsla regelbundet, kalka och lufta jorden.

Toppdressning – Toppdressning innebär att du fyller på med näringsrik så kallad dressjord. Den näringsrika dressjorden stimulerar tillväxten och hjälper utsatta områden att återhämta sig. Det är också en bra grund för stödsådd.

Vattning – Hur mycket du behöver vattna din gräsmatta beror på hur mycket det regnar och hur etablerad din gräsmatta är. Nysådd ska vattnas ofta och lite – etablerade gräsmattor ska vattnas sällan och mycket.

Sådd – En gräsmatta kräver kontinuerligt arbete. När gräsmattan är etablerad kan du fortsätta att stödså och efterså för att göra den tätare.

Klippning – gräs mår bra av att bli klippt lite och ofta. En bra tumregel är att inte klippa mer än en tredjedel åt gången.

Hur sköter man gräsmattan på hösten?

Efter en lång och skön sommar med mycket spring och häng på gräsmattan är det viktigt att göra gräset motståndskraftigt och redo inför vintern. Sluta inte klippa gräset bara för att du inte spenderar lika mycket tid utomhus – det är minst lika viktigt att ta hand om gräsmattan under höstens kyliga dagar.

Ge den en extra dos av näring och kraft genom att sprida ut ett lager av gödsel, gärna med en hög halt av kalium och fosfor och en låg halt av kväve. Det kommer stärka gräsets vinterhärdighet och ökar chanserna för en grön och fin gräsmatta tidigt nästa vår. Under hösten ska du också se till att kratta gräsmattan ordentligt från löv och kvistar och göra en sista klippning sent på hösten så att gräset behåller en höjd på cirka fem centimeter.

När ska man vattna gräsmattan?

För att gräset ska hållas grönt gäller det att du inte glömmer bort att vattna om det blir torrt. Det svenska blöta vädret brukar dock vara en hjälp på traven och en etablerad gräsmatta kräver inte lika många vattningar som en nysådd. Ett tips är att undvika att vattna mitt på dagen under varma sommardagar och i stället vänta tills kvällen eller tidig morgon. Då avdunstar nämligen inte vattnet lika fort, utan får chans att tränga djupare ner i jorden och stanna kvar där.

Gräskalender – Så underhåller du din gräsmatta under året

Januari

I januari, när snön ligger tjock över gräsmattan, är det lätt att glömma bort vad som finns där under. Eftersom det inte heller finns så mycket att göra rent praktiskt är det ett ypperligt tillfälle att läsa på om gräsmatteskötsel och trädgårdsmaskiner. När det kommer till att hålla gräsmattan grön och fin är kunskap a och o!

Februari

I februari kan det vara läge att fundera över om du har rätt utrustning och om du behöver göra några större inköp inför sommarhalvåret. Några av de verktyg som kan hjälpa dig att hålla gräsmattan fin är lövblås, grästrimmer, vertikalskärare, kantskärare och klassiska handverktyg som krattor och räfsar. Gräsklipparen är ett kapitel för sig. Robotgräsklippare, motordrivna gräsklippare och handgräsklippare har alla sina för- och nackdelar.

Mars

När de första vårtecknen tittar fram kliar det säkert i fingrarna, men det är inte dags att klippa gräsmattan än. Istället kan du kontrollera så att dina maskiner är i bra skick, att du har trimmertråd till grästrimmern och att gräsklipparens knivar är vassa. Om du har maskiner som behöver service är det bra att vara ute i god tid, innan säsongen har dragit igång på allvar.

April

Nu är det äntligen dags att börja arbeta med gräsmattan! Det är viktigt att kratta bort kvistar, dött gräs, mossa, stenar och annat som samlats under vintern. Om du har fått problem med mossa kan du använda ett mossbekämpningspreparat, plocka mossa för hand eller använda en mossrivare. Vänta gärna tills gräsmattan blivit grön och fin så att den inte tar skada och slits i onödan. Det är också nu du ska gödsla gräsmattan för första gången. Arbetet du gör du ger gräsmattan rätt förutsättningar inför sommarsäsongen!

Maj

I maj har gräset hunnit växa till sig och återfått sin kraft efter vintern. När gräset börjar närma sig en halv decimeter är det dags att ta fram gräsklipparen. I början av sommaren, när gräset växer som mest, bör du klippa gräsmattan 1-2 gånger i veckan. När du klippt gräset några kan du använda en vertikalskärare eller mossrivare för att lufta rötterna.

Juni

I juni växer gräsmattan för fullt och nu får gräsklipparen verkligen jobba. Om gräsmattan är grön och fin behöver du inte göra mer än att klippa, men om det blir torra perioder utan regn måste du vattna. Ett bra tips är att undvika att vattna mitt på dagen och istället vänta till kväll eller tidig morgon. Eftersom vattnet inte dunstar lika fort under morgon och kväll kan det tränga ner djupare i jorden. Du ska också fortsätta gödsla ungefär var tredje vecka.

Juli

I juli kommer du märka att gräset börjar växa långsammare och att du inte behöver klippa gräsmattan lika ofta. Fortsätt att vattna gräsmattan om det är torrt så att den håller sig grön och fin. Det är bättre att vattna sällan och mycket än att vattna ofta.

Augusti

Om du ska anlägga en ny gräsmatta eller fylla i kala fläckar är augusti en bra tid eftersom du inte behöver vattna lika mycket som under de torraste sommarmånaderna. Fortsätt gödsla, men inte lika ofta som i början av sommaren.

September

Nu börjar hösten göra sig påmind med sin härliga färgpalett. När löven börjar falla över gräsmattan är det viktigt att kratta upp dem eller använda en lövblås för att samla ihop dem. Om det ligger för mycket löv på gräsmattan riskerar du att kväva den. Ett alternativ för mindre lövmängder är att använda en gräsklippare med mulchingfunktion som finfördelar löv- och gräsrester och använder dem som gödning.

Oktober

I oktober klipper du sannolikt gräsmattan för sista gången under året. När du lämnar gräsmattan för vintern får gräset gärna ha en höjd runt 4-6 centimeter. Kortklippt gräs klarar nämligen kyla sämre. Gödsla gräsmattan så att den klarar vintern och är redo för nästa år!

November

Om du inte har gjort det än är det hög tid att ställa undan gräsklippare, grästrimmer och andra maskiner för vintern. Passa på att tvätta av maskinerna ordentligt, smörja rörliga delar och tömma dem på eventuell bensin.

December

I december, när snön börjar falla och julen står för dörren, kan du gott och väl luta dig tillbaka och tänka på annat för en stund, medan gräsmattan vilar.

På Proffsmagasinet hittar du ett stort urval av kvalitativa trädgårdsredskap så som krattor och räfsor samt ogräs- och planteringsredskap som gör det enkelt att både så eller göra gräsmattan redo för våren eller vintern. Lycka till!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Uppdaterad 2024-08-20