Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Finns det någonting bättre än att laga mat under bar himmel tillsammans med familj eller vänner? Samtidigt som grilltrenden håller i sig har allt fler fått upp ögonen för nya sätt att laga mat utomhus, med stekhällar, eldfat och rökugnar. Lagom till utomhussäsongen kontaktade vi Tobias Avaheden på Muurikka för trendspaning och tips!

Att mat smakar som bäst när den är tillagad under bar himmel i goda vänners lag håller de flesta med om. Grillen – som tycks bli större och mer avancerad för varje år – har blivit en naturlig samlingsplats, där vi träffas och har det trevligt tillsammans. Samtidigt har en ny trend fått fäste, kopplad både till vårt ökade intresse för friluftsliv och vår kulinariska experimentlusta.

- Många gillar att laga mat i Sverige och vi gillar att experimentera. De senaste 10–15 åren har det varit stort fokus på grillning. Nu vill många testa någonting nytt, till exempel våra stekhällar. Man tar med den ut i naturen, till en campingplats eller till stranden. Där gör man upp en eld och hjälps åt att tillaga maten, säger Tobias Avaheden på Muurikka.

Rätt panna för rätt maträtt

Finska Muurikka grundades 1976 och har länge värnat om gemenskap, utomhusliv och äventyr. I sortimentet finns bland annat jägarstekpannor, stekhällar i olika storlekar, eldstäder, wokpannor, paellapannor och pizzastenar.

- Många köper vår gasolbrännare för att ha hemma i trädgården. På den använder du olika pannor, hällar och grytor beroende på vad du ska laga. Förutsatt att du inte har köpt någon av våra största stekhällar kan du sedan ta med dig stekhällen ut i naturen. När du kommer fram skruvar du på benen och placerar den över en öppen eld.

En mindre stekhäll är lätt att bära med sig på vildmarksäventyret. När maten ska lagas skruvar du på benen och placerar den över öppen eld.

Vad har stekhällen för fördelar gentemot en klassisk grill?

- En sak många inte tänker på är att stekhällens runda form gör det lätt att samlas runt den, medan en grill oftast är rektangulär och står i ett hörn. En annan sak är att det är lättare att laga grönsaker och andra rätter som annars hade kunnat falla ner genom gallret. För 15 år sedan var grillning mer eller mindre synonymt med en stor köttbit, men idag vill man göra en mer färgglad måltid.

Hur sköter man om sin stekhäll?

- Muurikkas stekhällar är gjorda av varmvalsat stål. Det håller värmen väldigt fint och om du underhåller det rätt kommer det hålla i generationer. Du sköter om den ungefär som en gjutjärnspanna. Du ska inte använda diskmedel men fetta in den med jämna mellanrum. Det enklaste är att hälla i vatten och borsta medan den fortfarande är varm, och sedan smörja in med rapsolja vid behov. När du inte använder stekhällen kan du skydda den med ett överdrag, och det skadar inte att ställa den i ett förråd över vintern.

Hur ska man tänka storleksmässigt?

- Våra stekhällar finns i flera olika storlekar, från 48 centimeter i diameter till 120 centimeter. Stekhällar på 48–78 cm är mer portabla, medan de större används mer i trädgården eller på uteplatsen. Om du ska ha stekhällen i trädgården är ett tips att välja en lite större storlek än vad du behöver. Då kan du enkelt laga mat till flera om behovet skulle uppstå. Det finns egentligen ingen risk med att köpa för stort, så du kommer inte ångra dig!

"En annan trend är tillaga mat i rökugn. Rökspånen fungerar som en krydda och ger olika smaker", säger Tobias Avaheden på Muurikka.

Olika spån ger smak vid rökning

Någonting annat som ökat i popularitet de senaste åren är rökning i rökugn. Muurikka har både elektriska rökugnar och rökugnar som placeras på elden.

- Att rökugnar ökar i popularitet hänger ihop med vår experimentlust, och när det kommer till rökning finns det verkligen utrymme för att prova sig fram. Rökspånen fungerar som en krydda och ger olika mycket smak beroende på hur mycket du använder. Vi säljer till exempel spån med smak av körsbär, äpple, bok och whiskeyfat. Var inte rädd för att blanda olika spån för att få en egen karaktär! 

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar