Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Vad hade julen varit utan tända ljus, elljusstakar och stämningsfull utomhusbelysning? Här delar vi med oss av tips och inspiration för dig som vill julpynta ditt hem, din balkong eller din trädgård med julbelysning.

Seden att i juletid sätta upp dekorationsljus går tillbaka till 1700-talets Centraleuropa där överklassen började sätta levande ljus i julgranen. Under 1900-talet ersattes de levande ljusen av elektrisk julgransbelysning, men att lysa upp julgranen visade sig bara vara början på vad som skulle bli något av en folksport.

Med modern LED-belysning är det lättare än någonsin att lysa upp balkongräcket, den gamla eken på uppfarten eller, för den delen, hela huset. I den här artikeln ger vi dig tips och inspiration för att du ska lyckas med din julbelysning och julpynta för en mysig känsla både ute och inne.

Hos Proffsmagasinet hittar du ett stort utbud av juldekorationer och julbelysning från varumärken som Konstsmide. Vi hjälper dig att hitta den bästa julbelysningen för dig!

6 kul och inspirerande idéer för inspirerande julbelysning utomhus

Klä din flaggstång i julbelysning

Om du har en flaggstång i trädgården kan du gott och väl utnyttja den. Häng upp en flaggstångsslinga, ofta bestående av fem strängar försedda med hundratals led-lampor var för att förvandla din stång till ett gnistrande monument!

Dekorera trädgården med stämningsfulla ljusnät

Om du vill åstadkomma mycket i trädgården med relativt små och smidiga medel är ljusnätet ett säkert kort. Det grovmaskiga nätet är utsmyckat med hundratals LED-lampor och kan enkelt hängas längs än fasad eller läggas över buskar, träd, stenar eller trädgårdsdekorationer. Nätet finns i olika storlekar för att du ska kunna hitta det som passar just dina behov bäst.

Lys upp med härliga skulpturer

Finns det någonting som lyser upp snön lika vackert som en lysande julbock vid sidan av utomhusgranen? Lysande dekorationsbelysning blir allt vanligare och utbudet blir större för varje år. På proffsmagasinet hittar du flera olika varianter, alltifrån lysande bockar, till tomtar, till andra djur av olika slag som kan användas utomhus.

Skapa stämning utomhus med istappar

En ljusslinga med längder i olika mått skapar du illusionen av naturliga istappar. Det här kan vara ett spännande och mysigt inslag i din trädgård eller på din balkong. Häng den längs stuprännan eller från taket på uteplatsen för en drömlik och julig känsla. Se alla Proffsmagasinets istappsslingor här!

Ljusslinga på sladdvinda

Långa ljusslingor kan se fantastiska ut i trädgården, men att rulla ihop och förvara dem är inte alltid lika kul som att sätta upp dem. Med konstsmides LED-ljusslinga på sladdvinda slipper du trassel, och ken enkelt rulla upp slingan i slutet av säsongen. Finns som 28 och 42 meter.

Lys upp fasaden med laserlampa

Inget känns väl lika juligt som en läcker blandning av rött och grönt? Med den här laserlampan från Konstsmide kan du med ett knapptryck förvandla din fasad till en stämningsfull julvägg! Med inbyggd timer.

Julbelysning inomhus – hitta belysningen som passar ditt hem

Under den mörka vintern är det artificiella ljuset viktigare än någonsin. Att pynta hemmet med elljusstakar, julslingor och dekorationer är ett trevligt sätt att skapa varm och mysig stämning. 

Elljusstaken, julstjärnan och julgransslingan är favoriter i många hem, men för den som tycker att ”mer är mer” finns det utrymme för utsvävningar. Med blinkande ljusslingor, lyktor och upplysta dekorationer kan du förvandla ditt hem till en färgsprakande hyllning till allt som hör julen till. Hur mycket är för mycket? Det kan ingen annan än du själv bestämma!

Lys upp balkongen eller uteplatsen

Genom att julpynta balkongen eller din uteplats gör du det inte bara trevligt för dig, utan också för dina grannar. Med en ljusslinga, lampslinga eller ljusslang lindad runt balkongräcket har du lagt en bra grund, men det går att göra mer. Varför inte dekorera med lysande snöflingor eller rent av ställa ut ett upplyst dekorationsträd?

Gör balkongen eller trädgården redo för julen med ljusslingor.

I trädgården finns utrymme att vara kreativ

Om du är en stolt ägare av en trädgård är möjligheterna oändliga när det kommer till utsmyckning. Det är också lätt att tappa greppet, pynta lite här och lite där utan någon plan eller känsla för sammanhang. Bestäm dig redan i förväg för om du vill skapa en färgsprakande ljusshow av amerikanskt snitt eller en mer traditionell look och gör dina val utefter det.

Viktigt när du arbetar med julbelysning utomhus är att du väljer produkter som faktiskt är avsedda för utomhusbruk. Hos Elsäkerhetsverket hittar du mycket bra information om julbelysning och vad du ska tänka på. Du bör också använda någon form av timer så att du inte slösar energi under dygnets ljusa timmar.

Sladd- eller batteridriven julbelysning?

Historiskt sett har den allra mesta julbelysningen kopplats till eluttag men idag erbjuder allt fler tillverkare batteridrivna alternativ. Genom att välja batteridriven julbelysning får du större flexibilitet i och med att du inte är bunden till vägguttag och att du inte behöver trassla med långa skarvsladdar.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

När ska man sätta upp julbelysningen och när är det dags att ta ner den?

Om du är en julälskare som älskar att smycka ut ditt hem och din trädgård vill du naturligtvis kunna njuta av din investering så länge det bara går, men vad säger egentligen lagen om att att montera ljusslingorna redan i november och låta dem sitta till februari? Det är såklart fritt fram, oavsett vad dina grannar säger.

Många använder första advent som riktmärke eftersom det är då adventsljusstaken ska tändas. Men eftersom mycket offentlig julbelysning tänds redan i mitten av november ska man inte behöva skämmas för att man sätter redan innan första advent.

När det kommer till att ta ner julbelysningen och julpyntet brukar många använda tjugondag knut som riktmärke, det vill säga den 13 januari. Enligt traditionen är det då man slänger ut julgranen och därför faller det sig ofta naturligt att ta packa undan julbelysning och julpynt när man ändå är i farten.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

5 bra hjälpmedel när du sätter upp din julbelysning

Henrik på Proffsmagasinet tipsar om 5 bra produkter att ha med dig när du sätter upp julbelysning.

Buntband – julens osjungna hjälte

Oavsett om du ska sätta upp en ljusslinga, fästa en dekorativ snöflinga på fasaden eller fästa ett ljusnät kommer du att behöva buntband. Om du inte har någonting att fästa dem i löser du problemet med ett ankare som kan fästas med självhäftande tejp eller skruv.

Stege – tar ditt julpynt till nya höjder

Om du ska dekorera trädgården kommer du inte långt utan en stege, men även inomhus kan du behöva någonting att klättra på. Att stå på en teleskopstege, stegpall eller arbetspall är säkrare än att klättra på det som finns till hands och komplettera med våghalsiga akrobatkonster.

Arbetshandskar – håller fingrarna varma vid utomhusarbete

Med ett par bra arbetshandskar blir jobbet lättare. Framförallt blir det trevligare. Handskarna ska vara varma och fukttåliga men tillräckligt flexibla för att du ska kunna arbeta med detaljer.

Skarvsladd för utomhusbruk – välj en med IP44 eller högre

I många fall behöver du en skarvsladd och då ska du se till att välja en som är avsedd för utomhusbruk. Välj en kabel som har kapslingsklass IP44 eller högre.

Portabel jordfelsbrytare – som extra säkerhet

När du arbetar med el utomhus är det aldrig fel att använda en portabel jordfelsbrytare. Jordfelsbrytare bryter strömmen om en produkt skulle bli strömförande och fungerar därför som extra säkerhet.

Många av de produkter som figurerar på bild i artikeln kommer från Konstsmide och säljs på Proffsmagasinet. Hos oss hittar du ett stort sortiment av julbelysning och allt du behöver för att sätta upp den.

Bra att ha när du sätter upp julbelysning!
Hellermann Tyton MB3A Ankare självhäftande, 19 x 19 mm
st
AnkareHellermann Tyton MB3ASe liknande produkter
à 490,00 kr
490 kr
Gelia 4005320402 Buntband 140 x 3,6 mm, svart, 100-pack
st
BuntbandGelia 4005320402Se liknande produkter
à 55,00 kr
55 kr
Gelia 4063002001 Jordfelsbrytare med nollspänningsskydd
st
JordfelsbrytareGelia 4063002001Se liknande produkter
à 220,00 kr
220 kr
Tegera 117 Handske Getnarv/Nylon
st
HandskeTegera 117Se liknande produkter
à 149,00 kr
149 kr
Snickers Workwear 9084 Mössa svart
st
MössaSnickers Workwear 9084Se liknande produkter
à 259,00 kr
259 kr
Summainkl. moms
1 173,00 kr
Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Uppdaterad 2020-10-27