Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet

Att spara el är önskvärt året runt, men just till höst och vinter kan det vara lite svårare att hålla nere elräkningen. Läs om vad du kan göra för att kontrollera energiförbrukningen hemma för att försöka undvika skyhöga elräkningar.

Sänk värmen inomhus

Det är bra att kontrollera hur uppvärmningen fungerar hemma och identifiera eventuella värmeläckor. Att spara på värmen är bra att tänka på i både villa och lägenhet, särskilt under de kyligare årstiderna. Bara genom att sänka temperaturen en grad kan din energianvändning för uppvärmning minska med fem procent. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en temperatur på över 20 grader i lagenheter och den ska inte understiga 18.

För att kunna mäta temperaturen i hemmet på ett korrekt sätt behöver du en bra termometer.

Se över dina tätningslister

Att ha fräscha tätningslister runt fönster och dörrar bidrar till att hålla den kyliga luften ute och motverkar drag och kallras, vilket i sin tur kan ge möjlighet att sänka temperaturen hemma. Tätningslisten sitter placerad mellan karmen och ramen i ditt fönster eller din dörr och är oftast tillverkad av silikon, gummi eller skummaterial. Det finns olika varianter beroende på behov, exempelvis tunna tätningslister för hemmamiljön men även grövre tätningslister som passar för garageportar. Kontrollera dina tätningslister varje höst och byt ut dem om du upptäcker att listen är skadad eller har släppt i fästningen. Tätningslisten rekommenderas att bytas ut helt efter 8-10 år.

Läs mer i vår guide Så byter du tätningslister - steg för steg.

Hitta värmeläckage med värmekamera

För att hitta värmeläckor hemma kan du använda dig av en värmekamera. Värmekameror kan användas till flera olika ändamål men blir väldigt praktiska att ha till hands när du vill hålla koll på husets energiförbrukning. Det finns avancerade värmekameror som kan kännas dyra i inköp men även billigare alternativ fungerar riktigt bra när du vill hitta energiläckor hemma.

Lär dig tolka energimärkningen

I snart 25 år har energimärkningen hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter. 2021 uppdaterades både skalan och etiketten. Syftet bar att göra det enklare för dig som konsument att göra bra val och att företagen ska fortsätta produktutveckla mer energieffektiva produkter. Genom att läsa och förstå energimärkningen kan du göra smartare val när du köper nya ljuskällor, hemelektronik och vitvaror.

Läs mer om den nya energimärkningen.

Genom att läsa och förstå energimärkningen kan du göra smartare val när du köper nya ljuskällor, hemelektronik och vitvaror.

Uppgradera elementet med modern termostat

Att ha en klassisk eller modern termostat till ditt vattenburna element kan göra skillnad i din elräkning. En klassisk termostat är en sådan som du själv vrider upp eller ner för att reglera värmen i ditt element när du själv känner skillnad på temperaturen i rummet. En modern termostat kan däremot reglera varmvattentillförseln automatiskt baserat på temperaturen i rummet och på så vis motverka att varmvatten flödar i elementet i onödan. Om du vill uppgradera ditt element lite extra så finns även digitalt styrd termostat som synkas via Bluetooth till en app i din smart phone.

Byt till snålspolande duschmunstycken och blandare

För att spara energi kan du se över varmvattenförbrukningen i ditt hem. För att skapa lite bättre koll på läget kan du exempelvis byta ut dusch- och badkarsblandaren men även duschmunstycket till mer energisparande varianter. Det finns exempelvis blandare försedda med eco stop-funktion som låter dig begränsa vattenförbrukningen men även varianter med temperaturstopp som markerar när vattentemperaturen kommer att överstiga 38 grader.

Duschmunstycken med eco-funktion låter dig enkelt reglera vattenstrålen till lite mer snålspolande. Tänk också på att spara varmvatten genom att snabbduscha, även om det kan vara frestande att stå länge och njuta av varmt rinnande vatten. Det är generellt sett billigare att duscha än att bada. Faktum är att det går åt mer varmvatten att fylla upp ett badkar än att ta en snabb dusch på 10-15 minuter.

Tvätta på lägre temperatur

Ett tips för tvättmaskinen är att tvätta med lägre temperatur på vattnet. Om det är möjligt att oftare välja 40 istället för 60 graders-tvätt så kan det ge en märkbar skillnad på energiförbrukningen. Att undvika förtvätt är också att rekommendera när du vill spara energi.

Byt till LED-lampor

En liten men ändå nyttig uppgradering för att ge ett mer energisparande hem är att se till att använda LED-lampor som ljuskällor. LED är en förkortning för ”Light Emitting Diodes” vilket enkelt översatt betyder ”lysdiod”.  En LED-lampa drar 80% mindre energi än den traditionella, nu mera utdaterade, glödlampan då lysdioderna inte behöver särskilt mycket ström för att lysa. Om du står i valet och kvalet mellan LED-lampa eller halogenlampa så blir det enkla svaret att LED-lampan är mer energieffektiv och dessutom har en betydligt längre livslängd.

Spara el med timers

En timer kan kopplas till fristående belysning, exempelvis golvlampor och annan punktbelysning hemma. Ytterligare smarta funktioner för timers är att motverka att din hemelektronik står och drar el i stand by-läge. Moderna TV-apparater stängs inte av helt genom ett enkelt tryck på fjärrkontrollen utan står i standby och förbrukar el även när skärmen är släckt. Tänk även på att laddare som sitter inkopplade i eluttaget drar ström även när dina enheter inte laddas. Ett tips kan vara att koppla en timer till en förgreningsdosa där du sen kopplar in både TV och dina olika laddare, för att säkert veta att all el är helt avstängd exempelvis när du går och lägger dig eller lämnar hemmet. El-timers finns i olika varianter, både manuella klockströmbrytare som vrids upp till önskad tid men även appstydra timers som styrs med bluetooth och kan ställas in att slås av och på vid utsatta tidpukter.

Gör ditt hem smartare

Ditt hem blir både energismart och bekvämt genom att installera smarta system som exempelvis Schneider Electric Wiser, Plejd eller Philips Hue. Genom rörelsesensorstyrd belysning och möjlighet att kontrollera hemelektronik genom en app i telefonen så kan du säkert se till att exempelvis lampor inte står och lyser i onödan när ingen är hemma. Med Schneider Wiser får du ett system med brett användningsområde, som låter dig styra belysning men även dina vattenburna element. Läs mer om hur du får en lägre energiförbrukning med hjälp av Schneider Wiser här!

Välj energieffektiva vitvaror

Gamla vitvaror kan vara riktiga energitjuvar och det kan göra stor skillnad på elräkningen genom att investera i nya. Vill du köpa begagnade vitvaror så ska du se till att kontrollera att produkten är tillverkad efter 2006 då det observerats en snabb utveckling i tekniken efter just detta årtalet. Vitvaror tillverkade efter 2006 är märkbart mer energieffektiva än tidigare tillverkade produkter. När du köper nya vitvaror finns nu för tiden en obligatorisk energimärkning som råder i alla EU-länder, med syftet att guida dig som konsument att enklare kunna välja energisnåla hushållsapparater, vilket i längden är fördelaktigt för plånboken men även för miljön.

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar