Oavsett om du köpt en avfuktare för krypgrunden, garaget, källaren eller badrummet finns det mycket du kan göra för att få den att prestera bättre och hålla längre. I den här artikeln delar Rickard Sohlin från Wood’s med sig av sina bäst tips.
När du har hittat rätt avfuktare för ditt badrum, din krypgrund eller din källare finns det mycket du kan göra för att få den att prestera bättre och hålla längre. Vi kontaktade Rickard Sohlin, försäljningschef på Wood’s, för tips och råd.
Ställ in rätt luftfuktighet
- Vi brukar rekommendera att du ställer in avfuktaren på 50 % relativ luftfuktighet. Det innebär att den bara arbetar när luftfuktigheten är högre än så. Mögel behöver 72 % relativ luftfuktighet och 6 °C för att kunna frodas. En del lukter, jordbakterier, kvalster och annan ohyra trivs i något lägre luftfuktighet, men med 50 % har du god marginal. Mögel kommer inte heller över natten, så det är inga problem om luftfuktigheten är högre i några dagar eller veckor.
Välj rätt placering
- Bra luftcirkulation och luftgenomströmning är viktigt. Ställ luftavfuktaren så centralt som möjligt, eller där du producerar mest fukt. Om du använder avfuktaren för att torka tvätt ska avfuktaren stå under tvätten och blåsa på den underifrån, eftersom det är föneffekten som får tvätten att torka. Om du har en krypgrund som är uppdelad i två sektioner kan du ställa avfuktaren i öppningen så att den suger in från ena hållet och blåser ut åt det andra. Då får du bra luftcirkulation i båda utrymmena.
Koppla på en slang om du har möjlighet
- Att tömma vattenbehållaren är kul i början när du är nyfiken på hur mycket vatten som samlats upp, men det är enklare att koppla på en slang och leda ner vattnet i en golvbrunn, i avloppet eller i marken. Möjligheten finns på alla våra avfuktare och du behöver ingen speciell slang. En bit av en trädgårdsslang funkar bra!
En stenkista löser dräneringen i krypgrunden
- Många undrar hur de ska leda ut vattnet när de har en kondensavfuktare i krypgrunden. Det absolut enklaste är att göra en stenkista. Det innebär att du gräver ett hål på några decimeter, fyller med makadam, ställer ner slangen och täpper igen. Eftersom det maximalt rör sig om någon deciliter vatten per timme kommer det inte att tränga upp igen. Om du har fuktspärrat med åldersbeständig plast kan du göra hål för slangen, leda den en bit bort under plasten och täta hålet.
Rengör avfuktaren och byt filter regelbundet
- Om det är någonting som kan förstöra en avfuktare så är det damm som kommer in bakom filtret och sätter sig på kylslingorna, förångaren och kompressorn. På våra avfuktare ska du byta filter en gång om året. I samband med det tycker jag att du ska rengöra avfuktaren ordentligt. Ta ut avfuktaren på gården och blås med tryckluft medan den är i gång. Då blåser du rent samtidigt som du får hjälp av fläkten. Se bara till att göra det utomhus, för det kan bli en hel del damm!
Ventilera lagom
- Ur ren fuktaspekt ska utrymmet du avfuktar vara så tätt som det bara går. Samtidigt behöver du syresätta luften du andas, så försök hitta en balans. Du ska inte ha vidöppna fönster, men du ska inte heller stänga av ventilationen och tejpa igen ventiler. I en krypgrund däremot, där du inte ska andas luften, ska det vara så tätt som möjligt. Det är särskilt viktigt på sommar och höst när varm luft kommer in utifrån, kyls ner och kondenserar.
Registrera din avfuktare
- Om du har köpt en avfuktare från Wood’s kan du registrera din produkt och få längre garanti. På våra svensktillverkade avfuktare får du 6–10 års garanti, förutsatt att du köper ett nytt filter varje år. Om du vill göra det enkelt för dig kan du köpa ett 5-pack filter samtidigt som du köper avfuktaren. Då har du löst din förlängda garanti vid köptillfället och då är inköpskvittot grunden för ditt garantianspråk.
Om Wood’s
Wood’s har tillverkat avfuktare sedan 50-talet och är sedan drygt tio år tillbaka ett svenskt bolag med huvudkontor i Alingsås och egen tillverkning i Mariestad. Förutom luftavfuktare har de ett komplett utbud av produkter och lösningar inom luftvård för alla typer av inomhusmiljöer. Wood’s produkter och lösningar är kända för sin kvalitet, hållbarhet och energieffektivitet. De har De har också en del av verksamheten som vänder sig till proffs där de arbetar med professionell luftrening, avfuktning och ozon.