Att städa i hemmet kanske är en självklarhet för många och något som görs lite hela tiden, men det kan också vara svårt att veta vart man ska börja och hur man ska gå till väga. I den här artikeln ger vi på Proffsmagasinet våra bästa tips för att du ska få det rent och prydligt i ditt hem. 

Hur ofta ska man städa? 

Det är såklart individuellt hur ofta du behöver städa och rengöra ditt hem. Det är också svårt att säga exakt hur ofta det behöver städas då det finns vissa sysslor som kan göras varje dag, som att torka bänkar i kök, vika in kläder i garderoben och så vidare, medan en del sysslor kan utföras mer sällan, så som att tvätta fönster eller rengöra ugnen. 

Hur ska man städa? 

Hur du ska städa är också vara individuellt. Med rätt metoder och hjälpmedel kan du städa snabbt och effektivt. Innan du städar ska du se till så att du har allt du behöver. Kanske behöver du fylla på städskåpet med diverse städredskap för att du ska kunna göra en ordentlig rengöring av ditt hem.  

Städredskap du behöver

-       Dammsugare

-       Skurmopp och hink 

-       Diskborte och disksvamp 

-       Trasor 

-       Handskar

-       Rengöringsmedel, till exempel diskmedel, såpa eller eget recept!

Rengörningsmedel

Det finns en mängd olika rengöringsmedel på marknaden som ska användas på specifika platser. På vissa ställen där det krävs något riktigt grovrengörande kan det så klart behövas. På de allra flesta områden kan du använda ett allrengöringsmedel, antingen kan du köpa ett eller göra ett själv. Det är inte svårt och innehåller sådant som oftast står hemma i köksskåpen. 

Att blanda ättika, några droppar diskmedel och vatten är rena mirakelkuren och kan användas i badrum, som kök, som för fönstertvätt. 

Henrik tipsar - Proffsmagasinet.

Recept rengöringsmedel

Ekotipsets rengöringsmedel har ju blivit viralt och jag förstår varför. Det innehåller ingredienser som ofta redan finns hemma i hyllorna och det går snabbt att blanda ihop.

1 dl ättika 24% eller 2 dl ättika 12%

5 droppar diskmedel

3-4 dl vatten

Häll allt i en sprayflaska och skaka om så att innehållet blandas runt, sen har du ett rengöringsmedel som funkar till nästan allt. Dessutom är det här ett miljövänligt rengöringsmedel!

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Gör ett städschema

För att hålla koll på din städning kan du lägga upp ett städschema eller en checklista. Exempelvis kan du fördela sysslorna efter vad som behöver göras varje dag, en gång i veckan, en gång i månaden, en gång i kvartalet och en gång om året. Det är ett enkelt sätt att komma ihåg vad som behöver göras och faktiskt få det gjort. Här har vi på Proffsmagasinet gjort ett exempel på ett städschema utifrån hur ofta vissa städuppgifter kan behöva utföras.

Bädda sängen varje dag - det ger ett städat helhetsintryck!

Checklista städning

Städa varje dag – småsaker som enkelt görs varje dag för att hemmet ska kännas städat.

- Bädda sängen – det tar knappt en minut men ger ett städat och fridfullt intryck.

- Rengör köksbänk och andra bänkskivor som används med en gång. 

- Gå ut med soporna – slipp dålig lukt och överfyllda soptunnor genom att tömma den varje dag.

- Torka fläckar från golv och ytor – ta bort fläckar med en gång, innan de har hunnit torka in, då går det snabbar och smidigare att få bort.  

Städa varje vecka

- Damma och torka ytor i alla rum – ta en dammtrasa, dammvippa och torka rent hyllor, bänkar och bord. Behövs det kan du även använda ett rengöringsmedel och torka rent med en blöt trasa.

-  Städa badrummet – rengör toalett, dusch, badkar, speglar och andra ytor. 

- Dammsug och torka golven. 

- Bädda med rena sängkläder – en stor del bakterier och hudceller hamnar i sängen när vi sover, därför behöver sängkläderna bytas med jämna mellanrum. 

- Tvätta – genom att inte låta tvätthögen växa till ett berg kan det kännas lättare att ta sig an tvätten och lägga in de nytvättade kläderna i garderoben. 

Städa varje månad

- Rengör och torka ut ugn och mikrovågsugn. 

- Rensa i skåp och skafferi – gör en inventering för att både få ordning och se över vad du har hemma. 

- Rengör fogar i kök och badrum.

- Rensa avlopp och golvbrunnar. Läs Proffsmagasinets guide om hur du rensar här!

- Rengör sophinken – Ibland hamnar det sopor utanför påsen. Genom att rengöra hinken då och då håller du den fräsch och hygienisk. 

Städa varje kvartal

- Rensa kylskåp och frys på sådant som kan slängas – se även till att rengöra och kolla om frysen behöver frostas av. 

- Vädra textilier som gardiner, filtar och plädar. 

- Rensa och organisera garderoben - se över vad du kan rensa ut och skänka och passa på att göra ordning och reda så att allt ligger på sin plats. 

- Tvätta fönster. 

Husmorsknep städning

Förutom receptet på rengöringsmedel finns det även andra husmorsknep du kan använda för att städa och rengöra i ditt hem. 

Städa med ättika

Ättika kan till exempel användas till mer än att göra ett allrengöringsmedel med. Det kan användas vid tvätt – både för att få bort fläckar och dålig lukt. Du kan rengöra maskiner som tvättmaskin och diskmaskin med ättika, använda det för avkalkning i exempelvis vattenkokare, kaffebryggare och badrum, och det går även att få bort rostfläckar med. 

Du ska dock inte använda ättika på material som natursten eller på ytor som är blanka och vaxade. 

Städa med bikarbonat

En annan ingrediens som ofta finns hemma och kan användas till städning och rengöring av nästan allt i hemmet är bikarbonat. Det kan användas för att rengöra alltifrån avlopp och toalettstol, till ugn och porslin. 

Rengör ugnen

Gör en pasta av lika delar bikarbonat, salt och vatten. Gno sedan in bikarbonatspastan i hela ugnen – kan vara bra att använda ett par handskar, en svamp eller en borste så slipper du bli kladdig om händerna. Sätt ugnen på 200 grader och låt luckan vara lite öppen. Sen stänger du bara av ugnen, låter den svalna och torkar ur pastan.  

Rengöra tvättmaskinen

Du kan också rengöra tvättmaskinen med bikarbonat. Gör en bikarbonatspasta av lika delar bikarbonat och vatten och fyll på i tvättmedelsfacket. Häll också några deciliter ättika i trumman och starta ett tvättprogram på hög värme, exempelvis 90 grader. 

Om du har diskmaskinstabletter hemma går det även att rengöra tvättmaskinen med det. Lägg tabletten i trumman och starta ett varmt program.

Rengöra diskmaskinen

När disken i diskmaskinen inte blir helt ren kan du behöva rengöra den. Kolla om det finns smuts i silen och spolarmarna. Dessa kan du diska rent med en diskborste eller disksvamp. När du har fått bort gamla matrester kan du rengöra resten med bikarbonat och ättika – strö ut 1 deciliter ättika och 1 matsked bikarbonat i en tom maskin och sätt på ett varmt program. 

Även citronsyra kan användas för att rengöra diskmaskinen. Häll då två matskedar i diskmedelsfacket och starta maskinen tom. När du rengöra diskmaskinen med citronsyra behöver du efteråt också köra den en gång helt tom. 

Rengör kaffebryggaren med ättika

Inget smakar så gott som en nybryggd kopp kaffe - förutsatt att bryggaren är fri från avlagringar, smuts och annat som kan påverka kaffets ljuvliga smak. Såklart funkar ättika även för att rengöra kaffebryggaren!

Fyll vattentanken med hälften ättika och hälften vatten och slå på bryggaren med ett filter i. Låt kaffekokaren brygga hälften, stäng sedan av den och låt brygga klart efter 30 minuter. Gör så här upp till två gånger och se till att sedan handdiska delarna. Det kan du göra med diskmedel och disksvamp!

Relaterade artiklar