Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-22

Kliar det i dina gröna fingrar? När trädgårdssäsongen är på ingång kommer denna guide hjälpa dig att hålla reda på när det är dags att plocka fram trädgårdshandskarna och börja plantera, oavsett om det gäller dahlior och rosor eller potatis och syrener.

Färgsprakande trädgård, lummig balkong eller prydliga odlingslådor – oavsett hur du väljer att använda dina gröna fingrar så gäller det att veta när och hur du ska plantera de olika växterna. Detta för att plantan ska etablera sig så bra som möjligt och för att öka dina chanser till en god skörd! Se även till att vara utrustad med rätt trädgårdsredskap för att göra jobbet både roligare och enklare.

Använd rätt redskap

För att göra odlingen och planteringen både rolig och enkel kan det vara bra att ha redskap som underlättar arbetet. För att slippa smutsa ner dig behöver du ett par trädgårdshandskar - handskarna skyddar även mot blåsor och småsår.

Odlingsredskap

Planteringsspade – finns i både bredare och smalare modeller. Se till att bladet är vasst så att det går att gräva i hårdare jord.

Kultivator – ett bra redskap att bearbeta och luckra upp jorden med. Perfekt att använda om jorden du ska odla i har packat ihop sig.

Hacka – kan liksom kultivatorn användas för att luckra upp jord. En hacka passar bra om jorden är hårdare. Funkar även att rensa ogräs med.

Lökjärn – perfekt när du ska plantera lökar. Lökjärnet skär ut en cirkel i underlaget som är anpassat för till exempel tulpanlökar.

Grep – ett oundvikligt redskap för dig som har trädgård eller till exempel ska odla potatis. Funkar bland annat till att luckra upp jord, plocka upp potatis eller gräva i jord med mycket stenar.

Kratta – utformad med kortare pinnar och funkar bra för att jämna till jord med.

Sekatör – till mindre beskäringsjobb. Det finns olika modeller beroende på vad du ska beskära. Vissa modeller har även utbytbara skärblad.

När ska man plantera tulpanlökar?

Vill du odla tulpaner ska du plantera tulpanlökarna under sensommaren eller tidig höst. Sätt lökarna på ett ganska vindstilla ställe och där jorden är väldränerad och humusrik. Gräv en grop som är två till tre gånger djupare än vad löken är stor, sätt ner löken och fyll på med jord. Du kan sätta flera lökar på samma plats för att få en mer välfylld rabatt!

Vattna tulpanlökarna vid planteringen för att rotbildningen ska påbörjas. När kylan kommer kan du skydda din plantering genom att lägga ett lager höstlöv på. Löven funkar som ett täcke och skyddar både från snö och kyla.

Framåt våren, innan tulpanerna blommar, kan lägga på extra näring l. Det ger också större chans till att tulpanerna bildar fler lökar. Är det väldigt torrt ska du såklart vattna tulpanerna. Du kan även odla tulpaner i kruka!

När ska man plantera dahliaknölar?

Plantera ut dina dahlior på våren när det inte längre finns risk för frost. Om du vill påskynda processen något kan du ungefär fyra veckor tidigare odla knölarna i krukor eller påsar. När du planterar ut dahliorna ska du se till att de får mycket ljus och att jorden är välgödslad, näringsrik och lucker.

Viktigt är att inte börja vattna med en gång när du odlar dahlia, utan först när det har kommit några skott - och då väldigt försiktigt. 

Toppa skotten när de har blivit ungefär 15 centimeter långa, då kommer dahlian förgrena sig och få fler blommor. Det här försenar dock blomningen något – ett tips kan vara att bara toppa hälften av skotten.

Dahliaknölar bör tas in varje höst då de inte klarar att övervintra utomhus. Gräv upp knölarna och förvara dem där frosten inte kommer åt!

Tulpaner kan du odla både i rabatter och krukor!

När ska man plantera penséer?

Om du ska så penséer krävs det att det görs året innan, redan någon gång mellan juni och augusti. Då blommar penséerna tidigt. Tänk på att täcka över planteringen med löv eller granris under vinter för att skydda mot kylan.

Ett annat alternativ är att förså penséer för säsongen inomhus. Gör då det under årets första månader i krukor med vanlig planteringsjord. Lägg fröerna över jorden och täck dem inte.

Vattna försiktigt, du kan använda en sprayflaska, och täck sedan med plastfolie eller ställ in planteringen i ett miniväxthus. Placera det så att det får ljus från fönster och gärna vid ett element, då gror de snabbare.

När ska man plantera rosor?

Vem drömmer inte om en prunkande trädgård med väldoftande vackra rosor i en blandning av starka och pastelliga nyanser? Rosor är en underbar växt som passar lika bra i rabatten som i krukorna på balkongen och de finns både som upprättväxande, storblommiga, klättrande, klasväxande eller buskiga varianter. De rosor som odlats i krukor går bra att plantera under hela säsongen så länge marken inte är frusen. Rekommendationen är dock att göra detta under vår eller höst när det varken är för kallt eller varmt ute för att ge dem gott om tid att rota sig.

Gräv en grop som är runt 50 cm i både djup och bredd. Rosor behöver generellt stå på en soligplats och i jord som är väldränerad och näringsrik. För att rosen ska blomma mer ska du beskära den från överblommade blommor.

När ska man plantera äppelträd?

Under hösten kan man njuta av skörden från äppelträden och baka smarriga pajer eller göra hemmagjord must. Men hösten är också en utmärkt tidpunkt för plantering av nya fruktträd. Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Se till att gräva ett ordentligt planteringshål som åtminstone är två till tre gånger bredare än själva roten för trädet en bra grogrund. Fyll på med mull och håll sedan den nya jordytan fri från ogräs och skydda trädet mot angrepp från skadedjur. Första säsongen kan du dessutom knipsa av blommorna efter att de blommat ut för att låta all kraft gå till att utveckla rotsystemet i stället för att skapa äpplen.

Plantera äppelträd på hösten så slipper du förhoppningsvis vattna lika mycket som om du hade planterat det på våren.

När ska man plantera syrener?

Det finns väl knappast någon växt som förknippas så mycket med sommaren som syrenen? De sprider en otroligt god doft och blommar vackert i vitt och lila i olika nyanser. Du kan plantera syrener så länge det inte är extremt varmt eller tjäle i marken, men de flesta väljer att plantera sina buskar mellan april och juni eller till hösten. Se till att jorden är uppluckrad och lättarbetad och förbättra den genom att blanda med kompostjord för att ge syrenerna gott om näring och en bra start!

När ska man plantera perenner?

Perenner är fleråriga växter som kommer tillbaka år efter år och inkluderar alltifrån gräs till blommor. Dessa kan planteras i trädgården under hela säsongen, men helst inte alltför sent på hösten då de behöver få tid att etablera sig innan den riktiga kylan kommer.

Ett tips är att välja både perenner som blommar på våren och sena sorter som blommar på hösten för en längre trädgårdssäsong. Tänk då på att perenner som blommar på hösten ska planteras om på våren och de som blommar på våren planteras om på hösten.

När ska man plantera potatis?

Att odla potatis är både roligt och enkelt! Det enda du behöver för att lyckas är en sättpotatis och ett trädgårdsland eller en pallkrage i soligt läge. Den bästa tiden för att sätta potatis är från mitten på april i de södra delarna av Sverige, medan du kan behöva vänta någon månad till om du bor lite längre norrut.

Du kan välja att sätta ner potatisarna tidigare, men då måste du vara beredd på att behöva skydda blasten mot frost med hjälp av en fiberduk. De nya potatisarna har växt klart ungefär samtidigt som blomningen vissnar ner. Då kan du skörda potatisen och avnjuta den!

När ska man plantera tomater?

Det är otroligt populärt att odla sina egna tomater. Dels för att de är fantastiskt goda att äta, dels för att du kan plantera dem på såväl balkongen som i trädgårdslandet. Du kan välja att förodla tomatfrön i små krukor redan under februari-mars, men då måste du tänka på att du behöver plantera om dem minst en eller två gånger till.

De är redo att planteras ut i trädgården eller att ställas ut på balkongen när temperaturen är över tio grader dygnet runt och efter blomningen kommer de små godingarna att börja kika fram. Lika goda att äta som de är eller som ingrediens i chutney eller salsa!

Tips! Odla i egenbyggda pallkragar - läs mer om hur du gör här!

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar