Handdammsugare, grovdammsugare, stoftavskiljare eller spånsug? I den här artikeln går vi igen om de vanligaste dammsugartyperna för hemmet, snickarboden och arbetsplatsen!
Det är inte alltid kul att städa, men med rätt utrustning slipper du åtminstone mycket av den frustration som kan uppstå när du möter lömska smutssorter som gör allt för att göra livet surt för dig och din dammsugare. I den här guiden går vi snabbt igenom de vanligaste dammsugartyperna, vad som skiljer dem åt och vilka för- och nackdelar de har.
Hushållsdammsugare
Den vanliga nätdrivna dammsugaren har de flesta bekantat sig med någon gång. Dammsugarens främsta fördel är dess mångsidighet. Utöver standardmunstycket som används för mattor och hårda golv brukar det följa med extra tillbehör som gör det lättare att dammsuga möbler, lister, hörn eller kakel. Dammet som samlas upp hamnar i regel i en dammsugarpåse som slängs och ersätts när den är full. Många dammsugare använder ett HEPA-filter för att minimera mängden dammpartiklar i utblåsluften.
Fördelar med dammsugare:
- Klarar av det mesta runt om i hemmet
- Hög kapacitet
- Förhållandevis billig
Nackdelar med dammsugare:
- Du är begränsad av sladden
- Klarar inte av att suga upp vatten och grov smuts
- Dammsugarpåsen behöver bytas med jämna mellanrum
Handdammsugare
De senaste åren har den sladdlösa handdammsugaren blivit alltmer populär. Handdammsugare finns både för hemmet och för verkstaden. Gemensamt för de flesta modeller är att den handhållna uppsamlingsbehållaren med lätthet kan förlängas med hjälp av ett skaft för att du ska kunna stå upprätt och dammsuga golvet. Därför pratar man ofta om skaftdammsugare.
Skaftdammsugaren har generellt lägre sugeffekt än traditionella dammsugare i samma prisklass, något som i vissa fall kompenseras av roterande borstar i munstycket. Dammsugare för hemmet har oftast inbyggda batterier, medan dammsugare för yrkesanvändare oftast använder separata verktygsbatterier. Om du använder batteridrivna verktyg från en specifik tillverkare kan det vara en god idé att undersöka om tillverkaren även har handdammsugare som kan köras på samma batterier.
Fördelar med handdammsugare:
- Tar inte så stor plats
- Batteridrift gör att du kan använda den var som helst
Nackdelar med handdammsugare:
- Sugkraften är generellt lägre än hos traditionella dammsugare
- Kräver ofta mer underhåll
Robotdammsugare
De första robotdammsugarna var kända för undermålig batteritid, otillfredsställande sugförmåga och en irriterande ovilja att ta sig över minsta hinder. Men mycket har hänt sedan dess, och i dag börjar vi på allvar närma oss drömmen om att kunna luta oss tillbaka i soffan medan roboten gör jobbet.
En modern robotdammsugare styrs med en app, kan kartlägga ditt hem och har sensorer som gör att den inte ramlar ner för trapporna. Vissa robotdammsugare kan våtmoppa, anpassa sig efter underlaget och till och med tömma sig själva! Därmed inte sagt att dagens robotdammsugare är perfekta. Du måste fortfarande plocka undan på golvet, gömma sladdar och dammsuga manuellt där roboten inte kommer åt.
Robotdammsugare för hemmet har oftast inbyggda batterier medan robotdammsugare för industriellt bruk i regel använder kraftfulla verktygsbatterier.
Fördelar med robotdammsugare:
- Självgående
- Orkar dammsuga oftare än vad gör
Nackdelar med robotdammsugare:
- Kommer inte åt överallt
- Föredrar rena, undanplockade ytor
- Kräver en del underhåll
Grovdammsugare
En vanlig hushållsdammsugare duger fint till dammråttorna under sängen, men om du vill bli av med byggdamm, spån och spillvatten behöver du en grovdammsugare! En avgörande skillnad gentemot en vanlig dammsugare är att smuts som sugs ini grovdammsugaren aldrig kan komma i kontakt med själva motorn. I stället samlas byggdammet och fukten i en speciell behållare. En av grovdammsugarens stora fördelar är att du kan ansluta den till verktyget du arbetar med för att suga upp damm och spån medan du arbetar.
Grovdammsugaren har generellt högre kapacitet än en vanlig dammsugare och kan jobba längre innan filtret sätt igen. Filtret i en grovdammsugare är i regel tvättbart, men behöver ändå bytas ut ibland för att inte påverka dammsugarens sugförmåga. Grovdammsugare kallas ibland för våtdammsugare, våt- och grovdammsugare eller industridammsugare. Även om de allra flesta grovdammsugarna kan suga upp vatten finns det modeller som har andra specialiteter, så kontrollera alltid vad som gäller innan köp. Läs mer om grovdammsugare i vår guide Så väljer du rätt grovdammsugare.
Fördelar med grovdammsugare:
- Kan suga upp grövre partiklar och vätskor
- Kan anslutas till dina verktyg
Nackdelar med grovdammsugare:
- Tar stor plats
- Dyrare än vanliga dammsugare
Ryggdammsugare
När du ska dammsuga trapphus, hörsalar, hissar eller andra platser där det är svårt att komma åt behöver du en dammsugare som du kan bära på ryggen – en ryggdammsugare. Ryggdammsugare finns i olika prisklasser med olika funktioner och är ofta specialiserade på specifika användningsområden. Om du ska bära ryggdammsugaren länge får den inte vara för stor och tung, men den ska inte heller ha så låg kapacitet att jobbet tar onödigt lång tid. Ryggdammsugare finns både med nät- och batteridrift, men batteridrift är naturligtvis att föredra vid många tillfällen.
Fördelar med ryggdammsugare:
- Enkel att arbeta med på svåråtkomliga platser
- Hög kapacitet
Nackdelar med ryggdammsugare:
- Begränsat användningsområde
Centraldammsugare
Trött på att släpa runt på dammsugaren i din stora villa eller i verkstaden? I så fall kan centraldammsugare vara en lösning som tilltalar dig. Centraldammsugaren installeras på en central plats i huset. När du behöver dammsuga kopplar du slangen till något av vägguttagen och sätter i gång.
Eftersom du inte behöver bära själva dammsugaren kan tillverkare av centraldammsugare göra dem både större och kraftfullare än traditionella hushållsdammsugare. Sugkraften är ofta flera gånger högre och du behöver normalt bara tömma den några gånger om året. Det är också en säkrare metod för att bli av med små dammpartiklar, eftersom dessa kan ta sig förbi filtret på en vanlig dammsugare och bli kvar i rummet.
Fördelar med centraldammsugare:
- Lång livslängd
- Hög kapacitet
- Mindre bärande
Nackdelar med centraldammsugare:
- Stor initial investering
- Passar inte alla hem/verkstäder
Stoftavskiljare
Stoftavskiljaren är specialist på mycket fint damm och används därför för att förbättra arbetsmiljön vid exempelvis rivningsarbeten, stambyten och saneringar. Stoftavskiljaren kan samla upp dammet i en plastsäck eller stålbehållare, beroende på vad det är för typ av damm. Vissa stoftavskiljare kan också arbeta i flera steg för att samla det grövsta dammet i en behållare och det finaste dammet i en annan. Våtstoftavskiljaren är en variant som samtidigt tar hand om vatten och slam vid betongborrning och liknande.
Fördelar med stoftavskiljare:
Kan ta hand om mycket små partiklar
Nackdelar med stoftavskiljare:
Stoftavskiljare är ofta dyra
Spånsug
Många större träbearbetningsmaskiner genererar stora mängder damm och spån. En vanlig lösning är att ansluta en grovdammsugare, men i många fall är spånsugen ett bättre val. Med sitt stora luftflöde är spånsugen konstruerad för att suga upp stora mängder grövre damm och spån i stället för att koncentrera sugfunktionen till en mindre yta. Mindre dammpartiklar fastnar i ett eller två filter medan spånet samlas i en stor säck. Att du sedan kan använda spånet till allt från att suga upp vätskor till att förbättra jord är en bonus. Ju större material som ska sugas upp desto kraftfullare behöver spånsugen vara.