Att odla sina egna grönsaker, örter eller bär är både gott och tillfredsställande, och har du inte plats för ett helt trädgårdsland är en mindre pallkrage ett utmärkt alternativ. Nedan följer lite tips och inspiration till hur du gör iordning en pallkrage och vad du kan odla i dem.
Att bara kunna gå ut i trädgården inför kvällens middag och gräva upp ett gäng potatisar eller plocka med sig några jordgubbar till födelsedagstårtan är det inte mycket som slår. Har du inte plats för ett helt potatisland i trädgården eller är ute efter att skapa ett snyggt och lättskött köksland är odla i pallkrage ett utmärkt alternativ!
Pallkragar är ett vanligt inslag i svenska trädgårdar, på kolonilotter och till och med på balkonger. Allt tack vare deras utformning som gör det enkelt att odla alltifrån blommor och örter till grönsaker och bär på ett lättskött och prydligt sätt.
Vad är en pallkrage?
En pallkrage är egentligen en typ av transportlåda som går att stapla ovanpå varandra för att förvara och frakta större mängd gods. Ramen är tillverkad av värmebehandlad gran eller furu och hålls ihop med hjälp av ledade metallbeslag som sitter fästa i hörnen.
Och i och med att pallkragarna är så enkelt utformade har de också blivit populära att använda för andra typer av ändamål än just frakt – exempelvis som odlingslåda för att skapa ett alldeles eget litet trädgårdsland som du kan placera precis var du vill. I stället för att ställas på lastpallar som de ofta görs under transport kan du använda såväl gräs som grus eller rullbara plattor som underlag för dina odlingslådor.
Bygga pallkrage
Även om färdiga pallkragar går att hitta på de flesta byggvaruhus och trädgårdsbutiker är de otroligt enkla att bygga själv. Perfekt om du behöver många och vill spara pengar eller bara vill ha ett roligt byggprojekt! Nedan följer en lista på allt du behöver för att göra dina egna odlingslådor, och det mesta kan du beställa till bra pris online.
- Virke i rätt mått (Standardmått för en helpall är 120 x 80 x 20 cm och halvpall 60 x 80 x 20 cm)
- Tumstock
- Hammare
- Kapmaskin
- Skruvdragare
- Häftpistol
- Självborrande skruv, 35 mm, rostfri
- Dyckert till bottenbrädorna, 50 mm
- Markduk
- Eventuell färg + pensel
Steg 1
Börja med att montera så många långsidor med varandra som behövs för att skapa den höjd på odlingslådan som du önskar. För sallad och växter med små rotsystem räcker det oftast med en långsida, medan potatis och grönsaker med lite mer djupgående rotsystem kan kräva två eller tre plankor på höjden. Lägg dem tätt mot varandra och skruva fast en stolpe i mitten för att hålla dem på plats. Förborra och använd rostfria, självborrande skruvar.
Steg 2
Montera sedan kortsidorna genom att fästa dem i trekantsreglar. Använd två skruvar per regel för att få brädorna att sitta fast ordentligt.
Steg 3
Nu är det dags att sätta ihop ramen! Det gör du genom att placera långsidan mot kortsidan och sedan fästa de båda delarna i regeln. Fortsätt tills du fått en bottenlös ram.
Steg 4
Du kan nu välja att lämna lådan som den är eller att skruva fast några plankor med jämna mellanrum på undersidan för att skapa en självdränerande botten. Dessa spikar du i så fall fast med dyckertar. Måla sedan pallkragen i valfri utomhusfärg och fäst en markduk i lådan med hjälp av en häftpistol. Den ser till att jorden ligger kvar och att inget ogräs kan leta sig upp.
Odla i pallkrage
Hur mycket jord ska man ha i en pallkrage?
När du ska odla i pallkrage och för att dina växter, grönsaker eller bär ska växa sig frodiga och ge god utdelning gäller det att sköta om dem på rätt sätt och inte glömma bort att vattna. Och för stora skördar är det minst lika viktigt med en näringsrik och högkvalitativ grund med en blandning av både naturgödslad planteringsjord och vanligt kogödsel. En standardpallkrage rymmer ungefär 200 liter jord, så hur mycket jord du behöver beror på hur hög odlingslåda du väljer att bygga.
Vilken jord ska man använda i pallkrage?
Försök att använda ungefär hälften kogödsel och hälften naturgödslad planteringsjord för att skapa en näringsrik blandning när du ska odla i pallkrage. Om du vill och har möjlighet kan du även hälla ut löv och växtrester i botten för att göra det extra härligt för dina odlingar. Anpassa jordens sammansättning efter det du planerar att odla i pallkrage.
När kan man börja odla i pallkrage?
En stor fördel med pallkragar är att du kan påbörja odlingen betydligt tidigare än i vanliga trädgårdsland. Tack vare att de är upphöjda blir dräneringen bättre och jorden varmare, vilket minskar risken för att grödorna fryser eller blir för blöta.
Potatis kan till exempel börja odlas redan i april och för grönsaker och blommor kan du kolla på respektive påse för att se när det är dags att pilla ner fröna i jorden. Skulle du se att det är kallt väder på ingång kan du säkra upp med en fiberduk över natten för att hålla växterna varma och skyddade.