Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Trött på att skotta snö? Med en snöslunga kan du spara på kroppen samtidigt som du blir klar med skottningen på nolltid. Här är 5 saker du ska tänka på när du väljer snöslunga.

Ingen tycker om att skotta snö, men tyvärr är det någonting som bara måste göras. När det är mycket att skotta kan en snöslunga vara ett alternativ. En snöslunga är ett verktyg som matar in snö i en maskin och slungar iväg den åt sidan med hjälp av en kraftfull fläkt. En automatisk snöskyffel, helt enkelt.

Snöslungor finns i olika storlekar, de kan vara mer eller mindre kraftfulla och använda olika tekniker. Vad du behöver för snöslunga beror framförallt på hur du bor eller hur stort område du ska arbeta på och jämn ytan är. Börja alltid med att kartlägga hur ditt behov ser ut.

Ensteg eller tvåsteg?

Framförallt pratar man om två olika typer av snöslungor: enstegsslungor och tvåstegsslungor.

Enstegsslungan är en enklare variant som lämpar sig för att slunga bort lättare snö från uppfarter och mindre områden. Enstegsslungan kastar snön ett kortare avstånd än tvåstegsslungan och är inte lika bra på att hantera hårt packad snö.

Tvåstegsslungan kan hantera större mängder snö eftersom den matar in och smular sönder snön innan den kastar iväg den. Snöslungor med tvåstegssystem är ofta större och tyngre, och lämpar sig bra för villatomter och större områden.

Batteri sladd eller bensin?

De flesta snöslungor drivs på bensin men det finns också modeller som går på batteri. De stora fördelarna med att välja en batteridriven snöslunga är att det är snällare mot miljön, att du slipper söla med bensin och att du får en lägre driftkostnad. Nackdelarna med batteridrift är att du i regel får lägre motorkraft och kortare drifttid. Om du köper en batteridriven slöslunga kan du behöva köpa batteriet separat.

AL-KO SnowLine 700 E är en snöslunga med 15 meters kastlängd

Hur bred ska din snöslunga vara?

 Ju större arbetsbredd snöslungan har desto fortare blir du klar med skottningen. Hur bred snöslunga du behöver beror på hur stora områden du skottar och hur mycket plats du har för förvaring. Enstasgsslungor är ofta smalare än tvåstegssslungor, som ofta har en bredd på 60-70 centimeter.

Hjul eller banddriven?

Hur är underlaget där du ska köra din snöslunga? Snöslungor på hjul är vanligast och ju grövre hjulen är desto bättre kan de hantera backar, stenar och andra hinder. Om du ska köra i riktigt tuff terräng kan en banddriven snöslunga vara ett bättre val.

Vilka finesser och tillbehör behöver du?

När du börjar jämföra olika snöslungor med varandra kommer du att stöta på mängder av finesser, funktioner och tillbehör. Här listar vi några av de viktigaste du bör känna till.

Elstart

Bensindrivna snöslungor startas ofta manuellt med ett snöre, men det finns också de som är utrustade med elstart. Fördelen med elstart är att det är mer pålitligt, framförallt när det är riktigt kallt.

Arbetsbelysning

Inbyggd belysning hjälper dig att manövrera snöslungan när det är mörkt ute (det vill säga större delen av dagen).

Snökedjor

Med snökedjor på hjulen kan du enklare föra fram din snöslunga på hala underlag.

Skyddsöverdrag

Om du förvarar snöslungan under ett skyddsöverdrag kommer den att hålla sig fin längre.

Uppvärmda handtag

En del snöslungor har värmeslingor i handtagen. Bra när det är riktigt kallt!

Hörselskydd

Snöslungor brukar låta högt så glöm inte hörselskydden!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Uppdaterad 2021-12-03