Modern LED-teknik har gjort det enklare än någonsin att pynta trädgården, uteplatsen och balkongen runt jul. Vi ringde upp julbelysningsexperten Dennis Råberg på Konstsmide för trendspaning, tips och goda råd.
Många ser fram emot att plocka fram julsakerna när vi går mot mörkare tider – och intresset för pynt, dekorationer och belysning är större än någonsin. När Clark Griswold kämpade med julbelysningen i ”Ett päron till farsa firar jul” var fasadbelysning någonting för en liten men entusiastisk skara hemmafixare. Idag har det på sina håll blivit en folksport.
En som följt utvecklingen på nära håll är Dennis Råberg, säljare på Konstsmide.
Du har jobbat med julbelysning på Konstsmide i 30 år. Vad har hänt under den tiden?
- Det största var givetvis när LED-tekniken kom in i bilden 1995. Den har revolutionerat och gjort så att gemene man kan ha fler ljuskällor i sin trädgård. LED-lamporna är både billigare i drift och mer stryktåliga än traditionella glödtrådslampor.
Vilka färger är det som gäller i år?
- Den första LED-belysningen hade ett ganska kallt ljus men med tiden har vi fått produkter med färgat ljus och olika varmvita sken. Längre ner i Europa vill man gärna ha ett kallare ljus och mer färg, men här uppe i Norden vill vi ha ett varmvitt ljus runt 2700 kelvin. Vi har till exempel ett väldigt varmt ljus som vi kallar ”amber” som är oerhört populärt. Men sedan finns det ju dem som vill ha mer färg och för dem finns det blinkande slingor och annat kul.
Läs också:
När är det dags att sätta upp belysningen?
- LED-tekniken har gjort att säsongen börjar tidigare och håller på längre, så det är helt upp till dig. Förr hade du julslingan ute till strax efter nyår, men nu kan julbelysningen sitta uppe till mars. Sedan fortsätter vi dekorera resten av året med partybelysning, ljusslingor och andra dekorationer. Mycket av den traditionella julbelysningen kan användas på andra sätt under resten av året. Trädgårdsprydnaden i akryl kan vara en utmärkt nattlampa i barnrummet och den färgade ljusslingan kan förlänga sommarkvällarna på uteplatsen. Eftersom LED-belysningen inte avger någon värme kan du hänga den var som helst.
Vilka är de stora trenderna just nu?
- Just nu är det väldigt trendigt att smycka trädgården med olika prydnader i akryl. Det är tomtar och snögubbar, julbockar, julgrisar, renar, domherrar, rävar och allt man kan tänka sig! De ger ett fint sken och kan användas både ute och inne.
- En annan trend vi ser är att slingorna blir längre. När vi började med slingor tyckte man att fem meter var långt, men idag finns det inga begränsningar. Vi lanserade nyligen en produkt på sladdvinda. På den har du upp till 50 meter ljusslinga som du enkelt rullar ut i trädgården. När säsongen är över kopplar du fast den på sladdvindan och rullar du upp den för vinterförvaring.
Har du några tips för balkongen?
- Om du saknar eluttag på balkongen finns det batteridrivna slingor som kan lindas runt balkongräcket. Annars är klusterslingor, det vill säga slingor med mängder tätsittande lampor, väldigt populära. Nytt är också att några av våra ljusslingor har utbytbar ljuskälla. LED-lampor kan hålla i 20 000 brinntimmar, men om någon skulle slockna eller tappa i styrka tidigare kan du enkelt byta ut den.
Hur pyntar vi våra hem i jul?
- En sak som har blivit jättestor är lampor som ser ut som stearinljus och vaxljus. De har givetvis många fördelar om du har små barn eller husdjur hemma. När du ska klä julgranen har vi en väldigt populär ring som du hänger över granen med slingor som löper vertikalt. Den är mycket enklare att sätta upp än traditionell julgransbelysning och kan användas både inne och ute.
- Vid sidan om den klassiska julbelysningen har du andra lysande dekorationer. Dels har du prydnader med fiberoptik, men du har också batteridrivna vattenlyktor. De påminner om den klassiska snögloben som vänds upp och ner. Nu snöar det och rör sig i lyktan utan att du behöver röra den. Det är någonting nytt som ändå påminner om hur det var förr.
Konstsmide var först i Norden med elljusstakar i serieproduktion. Hur står sig de klassiska julstjärnorna och adventsljusstakarna idag?
- Man ska inte glömma var allt kommer från och varför vi firar jul. Traditionella ljusstakar och julstjärnor är fortfarande väldigt populära och finns med olika design. Nytt är att vissa modeller har fått reglerbar ljusstyrka.
Kan man ha samma belysningsutrustning ute och inne?
- Om du ska ha belysningen utomhus behöver den vara avsedd för utomhusbruk. Vanligtvis är den klassad med IP44 eller högre. Däremot går det alldeles utmärkt att använda utomhusbelysning inomhus.
Ska man tänka på någonting speciellt innan man sätter upp julbelysningen?
- Ett bra tips är att testa belysningen innan du sätter upp den för säsongen. Det är inte som förr när lamporna var seriekopplade och du var tvungen att prova dig fram för att hitta den trasiga lampan, men även LED-belysning kan skadas på olika sätt. Om du testar den innan kan du spara tid och undvika irritation.
Dennis recept för stämningsfull julbelysning utomhus
- Du kan börja med ett stort ljusnät att lägga över buskar, stenar, träd eller andra passande ställen i din trädgård. Konstsmide har nät i flera storlekar. Du hittar så stora som upp till 3 x 3 meter. Har du en gran på tomten kan det också vara snyggt att använda julgransbelysning med flera vertikala slingor för att lysa upp på ett snyggt sätt.
- Förutom julgransslinga och lusnät finns det andra kreativa sätt att nå en riktigt härlig julstämning på. Till exempel kan du hänga en istappsslinga på några meter i en hängränna och lysa upp husets fasad, samt ge en illusion av istappar. För mindre buskar och träd rekommenderar jag att använda en mindre batterislinga. De finns med timer och skymningsrelä så att de tänds automatiskt när det blir mörkt. För att ge trädgården något alldeles extra och för att spä på julkänslan ytterligare kan du kan du ställa ut en akrylprydnad. Sedan tycker jag att du har ett bra startkit!
Konstsmide
Konstsmide grundades 1942 av Gunnar Johansson, en busschaufför med större drömmar än så. Hans idé var att skapa dekorationer och blomställ i metall, med fokus på hantverk och design. Konstsmide var först med serieproducerade elljusstakar i Norden och först med ljusslingor med säkra transformatorer. Idag drivs företaget fortfarande av familjen Johansson och fokuserar mest på jul- och utomhusbelysning, med samma kvalitet som i företagets ursprung.