Hannah

Skriven av Hannah, produktexpert


Proffsmagasinet

Skriven av: Hannah

Sensommar och höst är en perfekt tid för att snygga upp, rensa och städa i ordning trädgården inför nästa säsong. När vädret inte hunnit bli alldeles för ruggigt och kallt kan det dessutom vara trevligt att pyssla och förbereda trädgården för vinterdvala och samtidigt ge goda förutsättningar till att kunna starta upp trädgården till våren på bästa sätt.

Vad gör jag med alla löv?

Under sensommar och höst börjar löven falla från träden och lägger sig som ett täcke över både gräsmattor och planteringar. Det finns olika sätt att hantera löven beroende på hur du vill sköta din trädgård. Du kan exempelvis kratta undan alla löven, samla upp i trädgårdssäckar och slänga bort eller kanske elda upp. Att låta löven ligga kvar som de är rekommenderas inte då de hindrar gräset från att få tillräckligt med syre vilket kan ge ojämn kvalitet och torra fläckar på gräsmattan. Vill du däremot dra nytta av löven kan du använda en lagom mängd till din kompost men även mulcha löven för att på så sätt ge näring till gräsmattan.

Fördelar med att mulcha löven i din trädgård

Att mulcha innebär i enkla drag att du strimlar löven grovt genom att exempelvis köra över dem med gräsklipparen och sedan låta lövresterna ligga kvar på gräsmattan. När löven är i mindre bitar kan lövresterna, med hjälp av jordens mikroliv, brytas ner och bli till ny näringsrik jord. Undvik att mulcha löv när det blivit för kallt ute, när marktemperaturen är under 6 grader. När marktemperaturen är för låg avstannar nedbrytningsprocessen vilket gör att lövresterna ligger kvar och då kan bidra till svampbildning eller röta.

Lövblås – en maskin, flera användningsområden

Med en lövblås kan du enkelt och effektivt skapa ordning när du vill röja undan eller samla ihop nedfallna löv runtom huset. Oavsett om du har en stor trädgård med gångar och garageuppfart eller en mindre uteplats som ska städas så finns det flera fördelar med att köpa en lövblås. Det är även ett perfekt verktyg att använda när du exempelvis vill blåsa ur stuprännor och städa rent från löv och kvistar. Med en lövblås kan du även röja undan damm och grus på altanen eller i snickarboden. Det finns olika varianter av lövblås, anpassade för exempelvis hur stor yta som ska städas. Läs mer om vad du bör tänka på när du ska välja rätt lövblås för just din trädgård.

Fräscha och pigga fruktträd och buskar till våren

Har du fruktträd i din trädgård kan det vara bra att titta efter ruttna och svampangripna frukter som hänger kvar på grenarna. Att plocka bort dålig frukt från träden motverkar risken att svamp och sjukdomar sitter kvar hos trädet till våren. Äppelträd kan beskäras mellan augusti och september och kan då bidra till en mindre kraftig skottillväxt än vid beskärning på våren. För bärbuskar kan det vara bra att rensa bort döda grenar och löv för att motverka risken för röta. Oavsett om du har bärbuskar eller dekorationsbuskar så kan det också vara bra att hålla uppsikt om de börjar fröa eller har gulnade, slokande grenar. Upptäcker du detta så rekommenderas att beskära busken för att minska risken för ruttnad.

Vinter i komposten

Mot slutet av hösten kan du börja förbereda trädgårdskomposten för vintern. För att ge varmkomposten ett extra köldskydd kan du med fördel ta en del av löven du kanske samlat upp från gräsmattan och sprida ut på toppen som ett täcke. Om komposten är mycket aktiv så alstrar den värme bra även under vintern, men det kan ändå vara bra att mata komposten mer ofta för att upprätthålla en lagom temperatur ovan frysgränsen.

Även om din varmkompost skulle råka frysa så är det bra att fortsätta mata den. När tjälen sedan släpper så behöver du bara röra- och vända runt materialet för att komposten ska aktiveras igen. Har du en kallkompost så fungerar det fint att sprida ut innehållet runtom buskar och växter under sen höst. Det utspridda kompostmaterialet kan till och med frysa utan problem och kommer sedan till sin rätt på våren, när det tinar upp snabbt och direkt kan ge näring till växterna.

Undvik halka och lera

Inför vintern är det bra att hålla gångar och garageuppfart fria från lövrester och annat växtmaterial. Till vintern kan temperaturerna variera och materialet kan först frysa för att sedan tina och bli både halt och lerigt. För att skapa en både trevlig och halksäker miljö runtom ditt hus till vintern är det därför värt mödan att städa bort löv och växtrester – förslagsvis med en lövblås, sopborste eller räfsa. Med lövblåsen kan du även effektivt städa undan grus och damm från uteplatsen, lekstugan och förrådet. Att höststäda och röja upp ordentligt på din tomt är både trevligt inför vintern men ger även dig själv ett försprång till nästa säsong och låter dig slippa en hel del städarbete till våren.

Räfsor och krattor

Att städa och fixa i trädgården och på uteplatsen blir både roligare och smidigare med fräscha och välfungerande redskap. Unna dig en ny räfsa och kanske även en kratta för att göra trädgårdsarbetet både effektivt och kul!

Skottkärror och trädgårdsvagnar

Att ha en skottkärra eller lastvagn till trädgården är en stor fördel när du vill röja undan större mängder material på ett effektivt sätt. För att kunna jobba snabbt och smidigt kan det vara en bra idé att investera i en ny skottkärra eller rusta upp den du redan har med nya hjul.

Bra tillbehör för trädgårdsstädningen
Rullpack R3 Sopsäck 10 st/rulle
st
SopsäckRullpack R3Se liknande produkter
à 305,00 kr
305 kr
Nyby Bruk 6031-8 Lövkorg 55 l, svart
st
LövkorgNyby Bruk 6031-8Se liknande produkter
à 140,00 kr
140 kr
Gardena NatureLine Trapp- och gångborste
st
Trapp- och gångborsteGardena NatureLineSe liknande produkter
à 297,00 kr
297 kr
Summainkl. moms
742,00 kr