Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet, 2024-01-08

Greige har blivit en populär väggfärg de senaste åren. Precis som det låter är det en blandning av grått och beige. Några anledningar till att färgen fått ett sådant genomslag kan vara tidlösheten, mångsidigheten, att det är en färg som är neutral och passar till nästan allt.

Greige är en perfekt väggfärg oavsett vilket rum du tänker på. Med dess mångsidiga och tidlösa egenskaper passar greige lika bra i köket, sovrummet, vardagsrummet och hallen. Det finns en uppsjö greige kulörer vilket innebär att du kan hitta den perfekta tonen oavsett vilket rum du ska måla om i.

Greige nyanser

Eftersom greige är en blandning av beige och grå finns det flera olika nyanser. För att dela upp det någorlunda kan du tänka att det finns ljus greige och varm greige.

Kall greige eller varm greige?

En ljusare greige är generellt kallare i tonen och går mer åt grått än varm greige. Varm greige upplevs som varm just för att den har en beige eller gul nyans. Ofta är den varmare även lite mörkare i tonen. Skillnaden mellan ljus och varm greige kan vara svår att se om du tittar på kulörerna separat, utan kan vara lättare att se när de jämförs vid varandra.

Populära färgkoder:

Att välja vilken greige kulör som passar in hos dig kan vara svårt. Här är några populära färgkoder som Beckers har tagit fram.

Kuling 652

NCS: S 1502-Y50R

En varm grå nyans som ger modern och elegant atmosfär oavsett rumstyp.

Klipphäll 575

NCS: S 2005-Y30R

Varm beige kulör som ger en inbjudande känsla.

Camee 651

NCS: S 1002-Y50R

En varm grå nyans som ger en harmonisk och avslappnad atmosfär i sovrum, hall och kök.

Chateau 713

NCS: 2206-Y75R

Rosa kulör med grå ton. Gör rummet inbjudande, mysigt och spännande på samma gång.

Vilken greige?

Greige är en neutral färg som passar till det mesta. Däremot finns den i flera olika nyanser och vilken du väljer kan påverka känslan av rummet.

När du väljer kulör ska du utgå från eget tycke och smak. Kolla vilka färger du har på möblerna i rummet och utgå ifrån vad du tycker skulle passa till dem. En sak du kan tänka på är att kall greige ger rummet en luftig känsla medan det med varm greige kan kännas mer ombonat.

Matcha med greige

Eftersom greige är en neutral färg kan du matcha den med alla möjliga färger och material. Det du kan tänka på är vilka färger som passar till en varm respektive kall greige. För att ditt hem ska kännas enhetligt och tidlöst kan du matcha greige med andra färger i samma ton och färgskala.

 Varm greige, som innehåller mycket beige, passar bra ihop med varma kulörer. För att få till en varm och mysig känsla kan du använda dig av accentfärger som exempelvis orange, rosa och gult.

Till kall greige passar i stället accentfärger som grön, blå och lila. Den här färgkombinationen ger intrycket av ett fräscht och modernt hem.

Greige fasad

Greige är även en färg som passar bra att använda på fasaden. När du ska måla om ditt hus bör du ta hänsyn till dess stil, en greige kulör är neutral, tidlös och passar in på de allra flesta stilar. En greige fasad ger ett harmoniskt och avslappnat intryck.

Beställ greige färg hos Proffsmagasinet

Hos proffsmagasinet är det enkelt att beställa greige väggfärg, fasadfärg, lackfärg golvfärg och takfärg. Du kan helt enkelt måla vad du vill i exakt den kulör du vill ha.

När du köper färg hos oss väljer du först vilken typ av färg du ska ha, sen skriver du in vilken kulör du önskar.
Vårby färghall, som bryter och skickar den färg du köper hos Proffsmagasinet, har möjlighet att blanda till vilken kulör du än vill ha. Ange bara NCS-koden vid köpet så sköter vi resten!

Vill du läsa mer om hur det går till när du köper färg hos Proffsmagasinet? Läs här!

För att lära dig mer om hur du ska tänka vid kulörval och NCS-koder kan du läsa vår guide "Färgkoder – så väljer du rätt kulör med NCS-systemet".

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!