Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Cirkelsågen är ett mångsidigt verktyg som hjälper dig att klyva och kapa med raka snitt. I den här artikeln delar Proffsmagasinets verktygsexpert Lars Olsson med sig av sina bästa tips!

1. Välj rätt klinga för materialet du ska såga

- Det absolut vanligaste felet som många gör är att de väljer en för grov klinga för materialet de ska såga. En grovtandad klinga är bra när du ska såga stommaterial och kapa brädor när du inte behöver en fin snittyta. Men om du ska kapa melaminskivor eller folierad spånskiva bör du välja en klinga med fler tänder, från 40–48 tänder och uppåt, eftersom fler tänder ger ett finare snitt. Det finns också speciella klingor för stål, fibercement och andra specialområden. De skiljer sig åt i material, utformning, tandantal och tändernas lutning.

2. Lägg några minuter på att ställa in sågen rätt

- Många som har köpt sin första cirkelsåg får för sig att de ska såga den där 20-millimetersbräda med klingan fullt nedfälld. Det går, men du kommer belasta sågen och få ett sämre resultat än om du hade ställt in den rätt. Istället ska du ställa in klingan så att den är 5-6 millimeter djupare än godset – du ska se ungefär två tänder. Då kommer klingan arbeta med fler tänder i materialet och du kommer att få ett finare snitt.

3. Lägg lagom mycket kraft på sågen

- Ett vanligt nybörjarfel är att man lägger alldeles för mycket kraft på sågen. Då hinner inte klingan såga, vilket gör att klingan, verktyget och materialet utsätts för onödig belastning. Om du lägger lagom mycket tryck på sågen hinner klingan göra sitt jobb och motorn kan gå lätt. Du minskar också risken för bakåtkast och att klingan hugger. Men du ska inte heller trycka för lite. Då kommer maskinen stå still utan att lösa uppgiften. Lagom är bäst.

4. Använd styrskena för att såga rakt

- Många cirkelsågar kan användas tillsammans med styrskena som hjälper dig att såga rakt. Om cirkelsågen är kompatibel med styrskena brukar det finnas ett ingjutet spår i bottenplattans glidyta, men det finns även lösningar som använder adaptrar. Om din såg inte skulle vara gjord för styrskena finns det skenor för det också, till exempel den här styrskenan från Kreg. Ett annat tillbehör som hjälper dig såga rakt är parallellanslaget, men det kräver att du har koll på sågen för att det ska bli rakt.

5. Undvik flisning med enkla knep

- Flisning och sprickbildningen är problem vi helst vill undvika när vi sågar. Som tur är finns det många knep för att minimera de skador som kan uppstå. Det bästa du kan göra för att undvika flisning är att sätta på en fintandad klinga och att inte trycka för mycket på sågen. Om du ska kapa en lång melaminskiva och vill vara på den säkra sidan kan du också tejpa över snittet med maskeringstejp för att hålla ihop ytmaterialet när du sågar. I kombination med rätt klinga kommer du få ett bra resultat!

Lasse är kategoriansvarig på kundservice för verktyg. Han har mångårig erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar