Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet

Sommar, sol och semester. Trädgården eller balkongen ska stå i grönska men hur ska du göra när du reser bort på semester? Experten Erik Jönsson från Gardena delar sina bästa tips för att få både rabatterna och krukorna att blomstra på ett smart och sparsamt sätt - även när du inte är hemma.

Att skapa en fin miljö i trädgården eller på balkongen är extra härligt under sommaren och för att dina växter ska må bra och grönska krävs det att du vattnar på rätt sätt.

- Vattna gärna på morgonen, då förbereder du växten på en varm dag, sen kan du vid behov ge en skvätt till på kvällen. Det är också bättre att vattna mycket men sällan, då kan rötterna växa ner på djupet. Vattnar man bara lite i taget blir rötterna ytliga och de torkar ut lättare, säger Erik Jönsson på Gardena.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är hur dina växter ska vattnas. Om du odlar till exempel jordgubbar vill de inte ha vatten ovanifrån medan exempelvis salladsplantor tvärtom vill ha vattnet ovanifrån. Kolla upp hur just det du odlar vill bevattnas!

Få dina växter att blomstra – 8 tips på hur du ska vattna

  1. Håll en jämn fuktighet, det vill de flesta växter ha.
  2. Vattna sällan men ordentligt för att rötterna ska kunna växa djupt.
  3. Vattna på morgon eller kväll när jorden är sval och växterna kan förbereda sig på dagens sol.
  4. Håll bladen torra – det förhindrar sjukdomar som bladmögel.
  5. Fördela vattnet – vattna inte bara på samma ställe.
  6. Vattna utan att slösa – använd ett bevattningssystem.
  7. Mätta inte jorden.
  8. Använd jord med mycket lera i.

Aquabloom  - Automatisk bevattning på solceller

Att vattna kan kräva både planering, tid och stora mängder vatten. Och hur ska man göra när man åker bort? Gardena har flera smidiga lösningar som automatiserar, känner av och anpassar vattningen efter behov.

- På en balkong eller altan kan det bli väldigt varmt.  Krukor och pallkragar där det inte är så mycket jord kan torka ut väldigt snabbt. Där kan det behöva vattnas dagligen, säger Erik Jönsson.

Gardenas Aquabloom är ett automatiskt bevattningssystem som passar perfekt för krukväxter på balkonger eller terrasser. Aquabloom drivs av solceller och kan vattna upp till 20 krukor samtidigt. Du behöver varken vattenkran eller tillgång till elektricitet utan bara en behållare med vatten som räcker under tiden du är bortrest.

Med Gardenas Aquabloom vattnas dina balkongväxter automatiskt.

Micro-Drip vattnar smart och sparsamt

Ett annat bevattningssystem som Gardena har är Micro-Drip. Det, liksom Aquabloom, automatiserar vattningen och kopplas  till en fuktsensor som känner av när jorden blir för torr. Micro-Drip funkar hela utesäsongen och kan användas utifrån dina plantors behov om det så är i pallkragar, växthus eller rabatter.

Du kan bygga ut Micro-Dripsystemet så att det blir hur stort eller litet du vill. Det finns även flera tillbehör, såsom droppmunstycken, sprinklers och vattenspridare, för att du ska kunna anpassa vattningen efter vad din växtlighet önskar.

- Micro-Drip är enkel att installera, det krävs inga verktyg. 

För att komma i gång finns det startkit där det viktigaste ingår, sen kan du efter behov köpa tillbehör antingen separat eller i påbyggnadskit.  

Genom att använda dig av droppbevattning mår inte bara dina växter och plantor bättre. Du sparar också enorma mängder vatten, om du bevattnar på rätt sätt kan du spara upp till 70 procent vatten.

Micro-Drip – så funkar det

  •  Anslut slangen till en tryckutjämnare. För att automatisera använd en bevattningsdator.
  • Fäst munstyckena på ett sätt som passar dina växter. Det finns flera olika munstycken att välja på.
  • Bygg ut ditt bevattningssystem utifrån dina behov, du kan lägga till fler slangar och tillbehör om du har ett större område som ska täckas.
  • Koppla in en fuktsensor till bevattningsdatorn för att vattna när det behövs. Är jorden tillräckligt fuktig vattnar du inte och då sparar du vatten.
  • Nu sparar du på både tid och vatten – en tjänst för både dig själv och miljön!

Styr din vattning genom app

Till ditt Micro Drip-system kan du köpa till en bevattningsdator, som funkar som en timer, för att automatisera ännu mer. Timern finns i två varianter, Flex och Bluetooth. Flex styrs och ställs in genom ett vred på själva datorn medan Bluetooth kopplas till en app i mobilen.

Bluetooth har fler funktioner än Flex. Appen kan föreslå ett bevattningsschema och du kan också själv lägga in upp till tre individuella bevattningsscheman. Om det regnar kan du också hoppa över vattningen och spara på vattnet. Kopplar du även in en fuktsensor säkrar du ytterligare vattenbesparingar och vattnar bara när det faktiskt behövs.

- Med en timer och fuktsensor blir bevattningen automatisk och du anpassar programmen helt utifrån vad dina plantor behöver.

Slipp trassliga slangar med en slangbox som automatiskt rullar ihop slangen utan att böja den.

Slangförvaring i praktisk slangbox

Att ha en smart förvaring till vattenslangen är också ett sätt att underlätta trädgårdsarbetet på. Gardena har två varianter på slangboxar. Du kan välja mellan att ha en slangbox som fästs i väggen eller en som sätts direkt i marken. De är redo att användas direkt och till slangboxarna ingår sådant som väggfästen, bevattningsslang, anslutningsslang och ett munstycke.

Med en slangbox slipper du trassliga slangar. Den väggmonterade har en inbyggd slangstyrning som gör att slangen dras in jämnt utan att böjas eller trassla.

Slangboxarna tål att vara ute sommar som vinter. Materialet de är gjorda i är både UV- och frostsäkert vilket innebär att de kan användas under alla årstider.

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!