Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Arbetsmiljöverkets gränsvärde för tillåtna impulsljud i industrin är 135 decibel. Vid högre ljud än så ska hörselskydd användas. Ett jaktvapen med klass 1-kaliber uppnår bullertoppar på upp till 170 decibel. Ändå är det många som slarvar med hörselskyddet.

- Statistiken visar att väldigt många jägare har skadat sin hörsel. Den yngre generationen är generellt bra på att använda hörselskydd, men det är långt ifrån alla som gör det. En del tycker att de har skjutit i många år utan att det har hänt något. Men det är som droppar i ett vattenglas - plötsligt rinner det över, säger Fredrik Johansson, Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting på 3M Peltor.  

Fredrik är själv jägare och har träffat många andra jägare genom åren. Många av dem skulle aldrig få för sig att gå till en skjutbana utan hörselskydd, men i en jaktsituation är det inte alltid en självklarhet.

- När du är ute och jagar är du på ett annat sätt beroende av din hörsel för att urskilja ljud. Du har också ett stort adrenalinpåslag som gör att du kanske inte uppfattar skotten som så höga.

Vad många inte tänker på är att hörselskyddet faktiskt kan göra dem till bättre jägare:

- Även om du inte märker det tappar du fokus i några tiondelars sekund när du skjuter utan skydd. Det kan räcka för att du ska missa ditt andra skott. Om du har hörselskydd kan du hela tiden fokusera på målet, säger Fredrik.

8 saker du ska tänka på när du väljer hörselskydd

Aktivt eller passivt hörselskydd? Proppar eller kåpor? Här är Fredrik Johansson på 3M Peltor sina bästa tips för ett lyckat val av hörselskydd.

Kåpor eller proppar? Välj det som passar dig

- Många har en bestämd åsikt och vet vad de tycker bäst om. Antingen föredrar man proppar som sitter i öronen eller så tycker man om omslutande kåpor. De båda har sina för- och nackdelar och kan erbjuda likvärdigt skydd. Välj det som passar dig bäst!

Fredrik Johansson är Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting på 3M Peltor - men han är också jägare.

Viktigt att hörselskyddet sitter bra

Det är viktigt att välja ett hörselskydd som du trivs med och vill använda. Ett bra hörselskydd ska ha bra passform, inte trycka för hårt mot huvudet och inte riskera att ramla av när du rör dig. När det kommer till öronproppar är det viktigt att välja rätt storlek. Den största nackdelen med in-ear-produkter är att de flesta inte kan sätta i dem ordentligt, vilket kan ge en falsk känsla av trygghet.

Aktiv medhörning är jägarens bästa vän

- Hörselskyddets främsta uppgift är att dämpa ljud, men eftersom du också behöver höra vad som händer runtomkring dig ska du välja hörselskydd med aktiv medhörning. Det innebär att det sitter mikrofoner på utsidan av kåporna och att svagare ljud förstärks. När du väljer hörselskydd är det viktigt att väga in hur naturligt ljudet återges och om det är lätt att avgöra från vilket håll ett ljud kommer. Variabler som kan påverka ljudbild och riktningsuppfattning är hur högtalarelement och mikrofoner är placerade, eventuellt brus och kåpans akustik.

Använd den aktiva medhörningen för att höra bättre

- Statistik visar att många jägare redan har hörselskador och då kan den aktiva förstärkningen i kåporna faktiskt hjälpa dem att höra bättre. Jag brukar säga att alla köper hörselskydd förr eller senare. Om de är yngre gör de det för att skydda sin hörsel. Om de är äldre gör de det för att höra bättre. Många som har skadat sin hörsel väljer 3M Peltor Tactical XP eftersom den har bra förstärkning, naturligt ljud och inställningar för att justera ljudet.

Om du skjuter mycket ska hörselskyddet ha bättre dämpning

- Ska du bara använda hörselskydden till jakt eller tillbringar du också tid på skjutbanan? Om du skjuter mycket ska du välja en kåpa eller propp med lite mer dämpning. Många köper 3M Peltor SportTac. Den fungerar bra till jakt, men om du är instruktör eller skjuter mycket behöver du en kåpa med mer dämpning, till exempel 3M Peltor ProTac Shooter eller 3M Peltor Tactical XP. Alternativt att du sätter en propp under kåpan.

Välj ett hörselskydd med ingång för jaktradio

- Många jägare använder en jaktradio för att kommunicera med sitt jaktlag. Jaktradion ansluts vanligtvis med sladd. Det finns många olika kontakter, men det brukar inte vara något problem. Om inte vi har kopplingen själva kan alla de stora komradiotillverkarna erbjuda en koppling som passar till våra hörselskydd.

Har hörselskyddet utbytbara delar?

- En förutsättning för att ett hörselskydd ska hålla sig fräscht och behålla sin dämpningsförmåga är att du byter hygiensats, det vill säga tätningsringar och skumskiva, med jämna mellanrum. Inom industrin brukar vi rekommendera två byten om året, men för en jägare kan det i stället vara lämpligt att byta en gång om året. Problemet är att många aldrig byter och då har de inte så mycket hörselskydd kvar efter några år. Särskilt inte om hunden har varit framme och tuggat på dem, vilket är vanligare än man tror.

Se hörselskyddet som en investering i din egen hälsa

- Tänk på att hörseln är ett av de viktigaste sinnena vi har. Många jägare kan spendera 40 000 kronor på gevär och 20 000 kronor på optik. Då borde det inte vara så farligt att lägga några tusenlappar på ett riktigt bra hörselskydd, men ändå väljer många att prioritera bort det. Står valet mellan ett ordentligt hörselskydd och ett par vattentäta specialkängor? Fötterna torkar efter en stund men hörseln får du aldrig tillbaka!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar