Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-14

Att välja rätt såg för uppgiften är helt avgörande för att du ska få ett bra resultat när du ska kapa, klyva, dela eller gera. I den här artikeln går vi igenom olika sågar så att du ska kunna välja rätt verktyg för arbetet.

Sågar i olika former har använts av människor i tusentals år, men aldrig har väl utbudet varit lika brett som det är idag. Bara här på Proffsmagasinet säljer vi åtminstone 30 olika varianter, varav hälften utgörs av handverktyg och resten av olika elsågar.

Den här artikeln är tänkt att ge en överblick över vilka elektriska sågar som finns och vad de har för styrkor. Om du vill veta mer om en specifik såg kan du klicka dig vidare till eventuella fördjupningsartiklar eller kontakta vår duktiga kundservice.

Lasse tipsar - Proffsmagasinet

Rätt såg till rätt jobb

Tänk efter och anpassa ditt köp utifrån vad det främsta användningsområdet kommer vara. Många av sågarnas användningsområden överlappar varandra och kan användas till flera olika saker. Vet du dock att du mest kommer jobba med ett specifikt projekt eller på ett särskilt sätt ska du såklart investera i en såg som lämpar sig just för ditt arbete.

Beroende på med vad och hur du jobbar kanske du ska välja en cirkelsåg istället för en kap- och gersåg eller en alligatorsåg istället för en tigersåg. Alla sågar har sina respektive för och nackdelar. Om du känner till de olika sågarna kan du alltid välja rätt såg för arbetet som ska utföras.

Som lite hjälp på traven kan du läsa Proffsmagasinets guide "Vilken såg ska man använda till vad?"

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Bordscirkelsåg

Den robusta bordscirkelsågen är enkel men effektiv och kommer till användning så fort du behöver göra raka snitt med hög precision. Den roterande sågklingan sticker upp ur bordet och du själv matar fram materialet som ska sågas. Du kan ställa in klingans höjd och vinkla den för att snedsåga, eller använda olika typer av anslag för att såga vinklar.

Bordcirkelsågen används vanligtvis för att såga mjukare material som trä, plast, spånskivor och plywood. Nackdelen med en bordcirkelsåg är att de sällan är särskilt portabla och att de tar upp mycket plats. Bordcirkelsågen är också ett av de verktyg som är förenat med störst olycksrisk, så var rädd om fingrarna!

Läs mer i vår guide Välj rätt bordscirkelsåg

Cirkelsåg

Cirkelsågen är i princip en uppochnervänd bordcirkelsåg utan bord och används för att kapa och klyva olika typer av virke. Istället för att föra materialet mot sågen för du sågen mot materialet. Det gör cirkelsågen till ett bättre val när du ska såga större skivor, plankor och reglar. Sågdjup och sågvinkel ställs enkelt in på maskinen innan du börjar arbeta.

Fördelar med cirkelsågen är att den är mångsidig och portabel, i synnerhet nu när de batteridrivna maskinerna har blivit så starka att de kan konkurrera med sina nätdrivna motsvarigheter. Nackdelen är att du inte får samma kontroll och precision som med stationära sågar. För raka linjer kan du använda en lång rak bräda eller en styrskena.

Läs mer i vår guide Hur väljer jag rätt cirkelsåg?

Sänksåg

Sänksågen påminner om cirkelsågen men är konstruerad så att sågklingan kan sänkas ner genom en fast bottenplatta. Det innebär att du kan börja såga var du vill genom att försiktigt sänka ner sågen. Detta är väldigt behändigt om du ska byta ut enstaka golvbrädor eller såga ut hål för en diskho eller liknande. Sänksågen används vanligtvis tillsammans med en styrskena för raka och precisa snitt.

Kap- och gersåg

Kap- och gersågen är en slags cirkelsåg som hjälper dig att kapa brädor och plankor med hög precision och exakta vinklar. Dess stora fördel är att den kan gera, vilket innebär att den kan såga vinklade snitt. Geringsfunktionen kommer till exempel till användning när du ska såga lister som ska mötas i hörnen.

Kap- och gersågen är mångas favorit när det ska bytas panel på huset, renoveras, byggas altan eller sågas staket. Det är också värt att nämna att det finns kombinationssågar som är kap- och gersåg och bordscirkelsåg i samma maskin.

Läs mer i vår guide Välj rätt kap- och gersåg

Sticksåg

Sticksågen är ett av de mest användbara verktygen i din arsenal av verktyg. Sticksågen duger utmärkt till kapning, men framför allt borde den vara ditt förstaval för figursågning. Det tunna bladet gör det lätt att följa en form eller en linje. Om du ska såg upp ett hål eller börja såga mitt i en skiva kan du först borra ett hål som bladet går ner i. Rätt sticksåg utrustad med rätt blad kan dessutom användas för att såga i metall.

Läs mer i vår guide Välj rätt sticksåg

Tigersåg

Tigersågen, även kallad rivningssåg eller bajonettsåg, är en slags sticksåg som kan användas vid arbete i många olika material. En tigersåg används generellt när något behöver kapas oavsett om det är metall, plast, trä, glasfiber, gips eller puts. Det är ett väldigt mångsidigt verktyg som tillsammans med rätt blad kan klara av det mesta.

Läs mer i vår guide Välj rätt tigersåg

Motorsåg

Motorsågen behöver kanske ingen närmare presentation. Det här är ett mångsidigt och kraftfullt verktyg som vanligtvis används för att fälla träd, kvista av och klyva ved. Motorsågen kan vara bensindriven, batteridriven eller nätdriven.

Läs mer i vår guide Batteridriven eller nätdriven motorsåg?

Bandsåg

Bandsågen är en såg där själva klingan består av ett tunt band med sågtänder – ett bandsågblad. Bandsågbladet är cirkulärt och upphängt på två hjul, antingen vertikalt eller horisontellt beroende på modell. Bandsågar finns för metall och trä och i flera olika storlekar, från bordsmonterade bandsågar till den stationära bandsågen som brukar finnas i slöjdsalar.

Multiverktyg

Det oscillerande multiverktyget är kanske ingen såg i ordets rätta bemärkelse, men utrustad med rätt tillbehör kan multiverktyget i allra högsta grad användas för att såga och kapa. En gång i tiden utvecklades det faktiskt för att såga loss gips inom sjukvården. Multiverktygets smidiga utformning låter dig jobba på svårtillgängliga platser och arbeta med hög precision.

Läs mer i vår guide Så väljer du rätt multiverktyg

Röjsåg

Röjsågen förväxlas ofta med grästrimmern eftersom de används på ett liknande sätt. Men då grästrimmern slår av gräs med roterande nylonsnören har röjsågen mer gemensamt med en motorsåg. Utrustad med en kraftfull klinga kan en stark röjsåg med lätthet avverka tuffare sly och fälla mindre träd!

Läs mer i vår guide Så väljer du rätt grästrimmer eller röjsåg

Metallkapsåg

Ska du kapa järnrör och stålstänger med hyfsad regelbundenhet? I så fall duger inte vilken såg som helst – du behöver en metallkapsåg! Metallsågen påminner om en kap- och gersåg men är från grunden byggd för att såga i metall.

Några av fördelarna med att använda en riktig metallkapsåg är att du får ett renare snitt och att maskinens lägre varvtal hindrar den från att bli överhettad. Metallkapsågar finns i både stationärt och mer portabelt utförande.

Alligatorsåg

En alligatorsåg är specialiserad på att kapa gasbetong, isolering, gips- och träskivor. Alligatorsågen har två sågklingor som rör sig i motsatt riktning vilket ger verktyget lite extra kraft.

Radialarmsåg

För den som har mycket plats och mycket pengar kan den mångsidiga radialarmsågen ersätta många andra sågar i verkstaden. Radialsågens klinga löper i en metallskena som sitter monterad på en fast arm.

För att kapa materialet drar du sågklingan genom materialet. Att du dessutom kan rotera sågklingan åt vänster och höger gör radialarmsågen till ett mångsidigt och användbart verktyg. Radialarmsågen används ofta inom möbelindustrin för att kapa djupa hyllplan och andra bredare arbetsstycken.

Diamantsåg

Diamantsågar använder roterande sågblad fästa med små diamanter för bearbetning av särskilt tuffa och hårda material. Till exempel granit, betong, glas eller tegel. Diamantsågar använder ofta vatten eller annan vätska för kylning till att bibehålla en behaglig och säker verktygsanvändning. Därför kan de också kallas våtsåg eller vattensåg.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar