Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Dålig luft hemma kan orsaka trötthet, huvudvärk och andra hälsoproblem. Ett felaktigt inomhusklimat kan även leda till materiella skador och dyra renoveringar. I den här guiden berättar vi om hur du kan utvärdera ditt inomhusklimat och hur du kan förbättra det.

Frisk och fräsch luft är en förutsättning för att vi ska må bra. Många lever i tron om att inomhusklimatet är vad det är, och att det inte går att påverka i någon större utsträckning. Men alla har att vinna på att se över sitt inomhusklimat. Inte minst nu när många arbetar hemifrån och andas samma luft från morgon till kväll.

Luften vi andas påverkar vår hälsa

Problemen som kan kopplas till ett bristande inomhusklimat är många. En för hög luftfuktighet kan leda till mögel och fuktskador. För låg kan leda till torra ögon och torr hud. Har du för varmt hemma kan det leda till illamående, trötthet och huvudvärk. Om det är för kallt kan det å andra sidan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, lungproblem och påverkat blodtryck.

Ett annat orosmoment är föroreningar och partiklar. När vi andas in dammpartiklar och bakterier kan din hälsa påverkas negativt – i synnerhet om du lider av astma och allergier. I motsats till vad många tror är inomhusluften ofta mer förorenad än utomhusluften.

Dålig ventilation kan inte bara göra många av problemen värre, utan också orsaka problem på egen hand i form av trötthet och huvudvärk.

Verktyg för att mäta kvaliteten på din inomhusluft

Det finns en mängd produkter som på olika sätt kan användas för att påverka inomhusklimatet, till exempel luftfuktare, luftavfuktare och fläktar. För att veta vilken åtgärd du ska sätta in behöver du mäta och utvärdera din nuvarande luftkvalitet.

Termometer

Termometern är det mest grundläggande mätinstrumentet när du ska utvärdera ditt inomhusklimat. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer bör inomhustemperaturen ligga mellan 20–23 grader. För att till exempel fastställa om du har laglig rätt till högre temperatur behöver den operativa temperaturen mätas. Den operativa temperaturen är ett snitt av olika mätningar och tas med speciell utrustning. Men för en översiktlig mätning av lufttemperaturen behöver du bara en enkel termometer.

Hygrometer

Torr inomhusluft kan leda till torra ögon och kliande hud. För hög luftfuktighet kan i sin tur leda till mögel och fuktskador. För att fastställa luftfuktigheten i hemmet behöver du en luftfuktighetsmätare - en hygrometer. En hygrometer är ett instrument som mäter luftfuktighet och finns i olika storlekar och prisklasser.

En dyrare hygrometer är i regel mer exakt än en billigare, men en enkel hygrometer duger ofta fint till hemmet. Hygrometern är också ett värdefullt instrument när du ska ställa in din luftavfuktare eller luftfuktare på rätt fukthalt och mäta resultatet.

Hygrometern ska inte förväxlas med fuktmätaren, som mäter vatteninnehållet i olika material.

Radonmätare

Radon är en typ av ädelgas som är radioaktiv och kan orsaka cellskador och i värsta fall cancer. Eftersom radon återfinns i byggmaterialet blåbetong, som användes flitigt mellan 1930-talet och 1970-talet, har många hem för höga radonhalter. För att mäta radonhalten i hemmet behöver du placera en eller flera radonmätare för att göra en långtidsmätning under minst två månader.

Läs mer i vår guide Hur mäter jag radon?

Koldioxidmätare

Har du någon gång upplevt att du kan tänka snabbare och koncentrera dig bättre efter att ha öppnat ett fönster och släppt in frisk luft? Sannolikt har dålig ventilation lett till en högre mängd koldioxid i luften. Genom att mäta koldioxidhalten kan du få en indikation på om ventilationen är tillräcklig.

Normalt ska koldioxidnivån ligga runt 600–800 ppm i en lokal med bra ventilation. En för hög koldioxidhalt kopplas ofta till hälsoproblem som koncentrationssvårigheter, trötthet och huvudvärk. Koldioxidmätare finns i alla prisklasser, från enkla multifunktionsenheter som du sätter på kylskåpet till avancerad utrustning för noggranna mätningar.

Luftavfuktaren hjälper dig att hålla luftfuktigheten på hälsosamma nivåer. Idealiska för garage, krypgrunder, källare och tvättstugor.

Så kan du få bättre inomhusluft

När du fått dina farhågor besannade och konstaterat att du faktiskt har ett problem med dålig inomhusluft är det dags att tänka åtgärd.

Luftavfuktare

För hög luftfuktighet kan leda till en mängd problem både när det kommer till hemmet och den personliga hälsan. För att sänka luftfuktigheten behöver du en avfuktare. I hemmet brukar kondensavfuktaren vara ett bra val. Den bygger på principen att luft sugs in och kyls ner så att vattnet i luften kondenseras. Den torra luften leds tillbaka ut i rummet medan fukten samlas i en vattenbehållare eller leds ut i avloppet.

Om problemet rör krypgrund eller källare kan du i vissa fall behöva en sorptionsavfuktare.

Läs också: Luftavfuktare - Så väljer du rätt modell

Luftfuktare

Torr luft är ett vanligt problem under vinterhalvåret och kan leda till en mängd besvär kopplade till vårt välmående. Kliande ögon, torr hud och besvär med luftvägarna för att nämna några. Ett centralt begrepp när det kommer till luftfuktighet är relativ fuktighet, som anges i procent. Den rekommenderade relativa luftfuktigheten ligger mellan 30-50 procent, men under vintern kan den vara så låg som 15 procent.

En luftfuktare fuktar luften genom att omvandla vatten till ånga eller dimma. Framför allt pratar man om två olika typer av luftfuktare: ultrasoniska luftfuktare som delar vattenmolekylerna och luftfuktare som pressar luften genom ett fuktigt filter med hjälp av en fläkt.

Luftkonditionering

Under vinterhalvåret är det lätt att glömma bort hur kvavt det kan bli inomhus på sommaren. En behaglig inomhustemperatur är viktig för både sömnen och välbefinnandet. En enkel väg till ett svalare inomhusklimat är att investera i en portabel AC.

Utan att gå in för mycket på det tekniska använder AC:n i princip samma teknik som ett kylskåp för att leda ut värmen i rummet genom en luftslang. Kvar blir sval och behaglig luft och ett mycket trevligare inomhusklimat!

Luftvärmepump

Den portabla AC:n kommer till användning under de varma sommarmånaderna, men inte lika mycket under vinterhalvåret. Då kan du ha mer nytta av en värmepump, eftersom den kan ge dig kyla på sommaren och värme på vintern. Luftvärmepumpen är också ett mer energieffektivt alternativ, och blir därför billigare i längden.

Luftrenare

Pollen, mögel, kvalster, bakterier, avgaser, kemikalier… med inandningsluften får vi i oss mängder av partiklar som kan vara skadliga för oss. Luftrenaren använder filter för att rena luften och skapa ett mer hälsosamt inomhusklimat. Vissa modeller använder också kolfilter för att motverka dålig lukt, avgaser och andra föroreningar.

Miniventilation

Ett beprövat knep för att förbättra luftkvaliteten är att vädra, men att öppna fönster på vid gavel är inte särskilt smart ur energisynpunkt. En miniventilation löser problemet med sin patenterade värmeväxlarfunktion. Miniventilationen är enkel att installera och kräver bara ett eller två hål i väggen beroende på modell. Här kan du läsa mer om hur du installerar miniventilation.

Fläkt

Det kanske enklaste sättet att sätta i gång luftcirkulationen i hemmet och skapa svalka under sommarhalvåret är att investera i en fläkt. De vanligaste sorterna är bordsfläktar, golvfläktar och pelarfläktar. En annan variant är badrumsfläkten som monteras i ventilationen och styrs med termostat eller rörelsesensor.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!