Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Genom att byta blandare kan du med enkla medel förnya ditt kök eller badrum. I den här artikeln berättar vi det mest grundläggande du behöver veta och ger dig några handfasta tips på vägen.

Blandare är ett samlingsbegrepp som innefattar såväl kökskranen som duschblandaren, badkarsblandaren och tvättställsblandaren. Genom att byta blandare kan du med enkla medel förnya till kök eller badrum.

En annan anledning att byta blandare kan vara den tekniska utvecklingen på området. Det är till exempel inte ovanligt att moderna blandare har funktioner för att hålla nere vattenförbrukningen, inbyggd termostat för att reglera värmen eller skållningsskydd som hindrar barn från att bränna sig på för varmt vatten.

Så byter du blandare - steg för steg

När du har köpt en blandare som du vet passar där du ska installera den är det innan du sätter igång. Även om det skiljer sig mellan olika modeller och olika typer av blandare brukar stegen vara ungefär de samma:

  • Stäng av vattnet. Avstängningsventilen sitter vanligtvis i närheten av blandaren, men i vissa fall görs det centralt.
  • Skruva loss den gamla blandaren. När du skruvar bort muttrarna är det viktigt att du gör det växelvis. Annars kan blandaren skruva ur eller i snett vilket kan förstöra både blandarfästet och blandaren.
  • Installera den nya blandaren enligt instruktionerna.
  • Sätt på vattnet igen (ett tips är att öppna avstängningsventilen försiktigt så att du hinner se om det läcker).

Får man byta blandare själv?

Det finns inga regler som säger att du inte får byta blandare själv, däremot är det en god idé att ta hjälp av en rörmokare om du känner dig det minsta osäker. Utan kvitto från en auktoriserad rörmokare (VVS-firma) kan det bli väldigt dyrt om någonting skulle bli fel och fuktskador skulle uppstå. I vissa fall kan du till och med bli skyldig att betala skadestånd.

Lästips!
Köksblandare bäst i test 2024 – 3 kundfavoriter jämförda
Experten tipsar: Så enkelt kan du fräscha upp ditt badrum

Vi hjälper dig installera din blandare

Osäker på hur du ska installera din nya blandare? Slipp stressen och låt ett proffs ta hand om det. När du beställer din blandare från Proffsmagasinet kan du enkelt lägga till installation via vår samarbetspartner Hemfixarna. Då får du din blandare installerad snabbt, tryggt och till ett fast pris.

Proffsmagasinet samarbetar med Hemfixarna. Välj blandare och lägg till installation i kassan.

Bra funktioner på blandare

Oavsett om du tittar på blandare till kök, tvättställ, dusch eller badkar kommer du att stöta på mängder av ord och begrepp. Här är några av de begrepp du kommer att stöta på:

Enkelgrepp

Enkelgrepp eller enhandsgrepp innebär att du kan manövrera blandaren, justera flödet och byta vattentemperatur med en hand. Detta är idag den vanligaste typen av blandare.

Tvåhandsgrepp

Tvåhandsgrepp innebär att blandaren har separata rattar för varm- och kallvatten. Idag väljs blandare med tvåhandsgrepp främst av estetiska skäl.

Justerbart maxflöde

Funktionen kallas ofta eco-stop eller liknande och innebär att du kan justera det maximala vattenflödet. Genom att begränsa flödet kan du göra både miljön och plånboken en tjänst.

Justerbar maxtemperatur

Att en blandare har justerbar maxtemperatur innebär att du kan ställa in hur varmt vattnet kan bli. Funktionen hindrar barn från att bränna sig på vattnet samtidigt som det är en bra funktion ur energisynpunkt.

Keramisk tätning

Typ av konstruktion för droppsäkring och längre livslängd.

Sensorstyrning

Beröringsfria blandare känner många igen från offentliga miljöer men även i hemmet finns det fördelar med sensorstyrning. Färre smutsiga händer som rör blandaren och lägre vattenförbrukning för att nämna några.

Blandare finns i olika färger och stilar. Svart design har blivit populärt i både kök och badrum.

Att tänka på när du väljer blandare

När du väljer blandare ska du naturligtvis välja en modell som du trivs med och som går i linje med din övriga inredning. Men det är också viktigt att du väljer en med samma mått och specifikationer som din gamla blandare. Det här är några av de faktorer du behöver ta hänsyn till:

CC-mått

Cc-måttet är avståndet mellan de rör som leder vatten till och från blandaren, mätt i millimeter från mittlinje till mittlinje (i det här fallet i mitten av hålen). Om du ska byta ut en befintlig blandare måste du kontrollera vilket cc-mått din gamla blandare har. I Sverige har 160 cc tidigare varit ett vanligt mått, men i andra länder är 150 cc vanligare och det börjar det bli även här. Om rören är lagda utanpå väggen är 40 cc ett vanligt mått.

Om du har köpt fel går det att lösa med en excenterkoppling, men det är såklart bättre att köpa en blandare med rätt mått från början.

Inlopp

Inloppet, det vill säga röret som leder vatten in i blandaren, kan sitta över, under eller bakom blandaren.

Utlopp

har blandaren ett eller två utlopp? Om du vill kombinera dusch med badkar eller handdusch med takdusch behöver du en blandare med två utlopp.

Utsprång

Utsprånget anger hur långt bort från blandaren utloppspipen sitter. Ett vanligt misstag är att man köper en blandare med för kort utsprång så att det blir svårt att tvätta händerna eller hälla upp vatten. Till vissa blandare kan du köpa olika längder på utloppspipen för att matcha storleken på handfat eller diskho.

På Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av olika blandare för kök och badrum. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga kundservice.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar