Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

I den här guiden vägleder vi dig i hur du enkelt bygger din egen pool till ett bra pris och vilka tillbehör som är viktiga investera i. Vi ger dig även tips på prisvärda alternativ om du inte har möjlighet att bygga en egen pool eller om du hellre vill ha den ovan mark. Lycka till!

Att kunna slänga sig i det svalkande vattnet efter en tuff dag på jobbet eller skapa en härlig semesterkänsla i sin egen trädgård låter väl ganska lockande? Inte konstigt att så många väljer att bygga en pool eller installera ett utebad. De blir snabbt värda sin investering i form av ökad livskvalitet, enkel tillgång till träning och värdeökning av bostaden.

Hur bygger man en egen pool?

Att bygga en egen pool kan låta svårt och kostsamt, men faktum är att det är mycket lättare än du tror och du kan sänka kostnaden betydligt jämfört med om du tar hjälp av ett företag. Såklart gäller det att du inte har tummen mitt i handen då det trots allt handlar om en konstruktion som ska hålla inne stora mängder vatten, men med tillräcklig research och kvalitativa material och tillbehör kommer du långt.

Skulle du redan nu känna att ett poolbygge inte är något för dig så finns det mängder av andra smarta och prisvänliga alternativ att välja bland! Kika till exempel närmare på pooler eller utebad ovan mark som du enkelt ställer på plats utan att varken behöva gräva och gjuta. Det blir dessutom ofta ännu billigare än att bygga en pool på egen hand och är därför ett bra alternativ för dig med en snäv budget.  

Men om du ändå känner dig manad att sätta igång ”Projekt poolbygge” så gäller det att börja med att fundera ut hur du vill att din pool ska se ut och hur stor den ska vara. Vill du att den ska vara klassiskt rektangulär eller är du ute efter en asymmetrisk pool med rundade kanter? Det finns flera typer att välja mellan och här gäller det att ta hänsyn till det utrymme du har att röra dig med på tomten.

Så gör du:

Välj en solig och skön plats där du har god uppsyn från huset och där grundvattennivån är lägre än poolens maxdjup. Normal storlek för en pool är från 3 x 6 meter till 5 x 10 meter och 1,5 meter räknas som standarddjup. Några av de vanligaste designerna för pooler när det kommer till hemmabygge är följande:

  • Rektangulär pool
  • Oval pool
  • Rund pool
  • Pool med eller utan spa
  • Nergrävd pool (markpool) eller pool ovan jord

Nästa steg är att välja poolstomme. Även här erbjuder marknaden en mängd olika varianter att välja mellan och det finns både för- och nackdelar med de olika materialen. En poolstomme av trä är till exempel ett billigt alternativ, men har i regel lite kortare livslängd än exempelvis poolstommar i glasfiber eller stål. Fundera därför på hur länge du vill kunna använda poolen och hur lite underhåll du vill behöva utföra.

Alla poolstommar kräver självklart ett bra utfört markarbete och en korrekt utförd montering enligt leverantörens anvisningar för att de ska hålla så länge som möjligt. Ska poolen vara nergrävd är det också viktigt att du kontrollerar att det material du väljer tål att grävas ner i fuktig miljö.

Sedan är det dags att börja gräva och placera ut en gedigen, stabil och hållbar bottenplatta där poolen ska byggas samt lägga dränering för att minska risken för framtida problem. Efter det kan du montera poolstommen eller den färdiga poolkroppen och dra alla de rör som ska gå till och från poolen. Det följer med bra instruktioner från poolleverantörerna, så du behöver inte vara orolig för att själv behöva ta reda på hur detta ska gå till.

För ett snyggt och inbjudande slutresultat behöver du investera i liner, poolbelysning, filter, pumpar och kanske även en uppvärmningslösning om du vill säkerställa en behaglig vattentemperatur. Kontakta gärna en återförsäljare för frågor om vilka lösningar som passar för just din typ av pool om du känner dig osäker!


Kostnaden för att bygga en pool

En annan viktig sak att ha i åtanke utöver själva konstruktionen är att ta fram en budget för ditt poolbygge. Grovt kalkylerat brukar materialet för en standardpool hamna på runt 150 000 – 200 000 kr och sedan tillkommer ungefär lika mycket för utgrävning, montering och inkoppling.

Tänk också på att det tillkommer kostnader för uppvärmning, underhåll och elförsörjning när du väl börjar använda poolen. Det är svårt att säga exakt hur mycket det kostar att bygga en pool själv, men det bli garanterat billigare än att ta hjälp av ett företag.


Så bygger du en egen pool billigt

För att hålla nere på kostnaderna för både material och arbete gäller det att göra noggrann research och att anpassa dem efter dina egna förutsättningar. Att bygga poolen själv gör såklart att du sparar in på arbetskostnader jämfört med om du hade anlitat ett företag, men för den som inte byggt något liknande tidigare kan det till exempel vara mer lönsamt i längden att köpa en färdig poolstomme i glasfiber än att ge sig på att bygga en egen i trä eller stål.

Oavsett om du väljer att investera i en prisvärd pool eller ett spabad ovan mark eller att bygga din egen från start så har du garanterat många härliga stunder att se fram emot!

Lär känna oss och vårat sortiment bättre på Proffsmagasinet.se

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!