Vad ska man tänka på när man väljer utomhusbelysning? Vad är trendigt just nu? Och hur skapar man en belysning som står sig över tid? Vi kontaktade Toni Josifovski på Konstsmide för att snacka form, funktion, teknik och tradition.
Glittrande ljusnät, stämningsfulla lounge-ljus på altanen och appstyrning med mobilen. De senaste åren har det hänt mycket med hur vi lyser upp våra trädgårdar, uteplatser och balkonger. Någon som har sett utvecklingen på nära håll är Toni Josifovski på Konstsmide. När han började jobba på företaget för 25 år sedan var utomhusbelysning någonting man installerade för att hitta nyckelhålet när man kom hem på kvällen. Idag är det lika mycket ett verktyg för att dekorera, skapa atmosfär och framhäva detaljer.
- Utebelysningen har gått från att vara väldigt funktionell till att bli alltmer dekorativ. Nu dekorerar vi våra trädgårdar och skapar ljusmönster. Det ska inte bara vara praktiskt utan också se snyggt, inbjudande och trevligt ut.
Läs också:
LED-belysning – en revolution
Toni började som produktassistent på Konstsmide 1997 och har jobbat som produktchef sedan 2008. Utvecklingen mot mer dekorativ utomhusbelysning tillskriver han till viss del LED-teknikens genomslag.
- LED-tekniken har verkligen revolutionerat hur vi lyser upp våra trädgårdar. För några år sedan satte du upp 10 lampor på 60 watt och fick en elförbrukning på 600 watt. Idag sätter du i stället upp 10 lampor på 3 watt och får en förbrukning på sammanlagt 30 watt! Dessutom är LED-belysningen tåligare och lättare att arbeta med.
Vitt och varmvitt är favoriter
Vårt nyfunna intresse för att lysa upp våra trädgårdar är också kopplat till internationella trender.
- Här i Norden använder vi inte alls lika mycket färg som i exempelvis Storbritannien där det är mycket rött, grönt och gult. Men även om vi är restriktiva med färgerna vill vi ha mycket ljus. I norra Europa är det mycket vitt och varmvitt ljus, runt 2700-3300 kelvin, medan de i södra Europa föredrar ett kallare ljus.
Ljuskällan tillåts ta mer plats
Toni berättar att intresset för utomhusbelysning har växt under pandemiåret. Många har passat på att byta ut äldre belysning och generellt har vi lagt mer pengar på vår utemiljö. Mysig lounge-belysning är en trend, men Toni ser också hur Konstsmides mer klassiska sortiment har fått ett uppsving.
- Även när det kommer till själva LED-lamporna har det skett en utveckling. Tidigare satte man LED-lampor bakom rökfärgat glas för att dölja dem. Nu när det finns snygga LED-lampor med E27-sockel som ser ut som gamla koltrådslampor vill man i stället lyfta fram dem. Ett bra exempel är vår väggarmatur Carpi som har en E27-lampa bakom klara glas.
Smarta funktioner på framfart
En annan trend handlar så klart om smarta funktioner. Konstsmide har flera ljusslingor som kan styras med hjälp av Konstsmide-appen. En annan spännande produkt som fått mycket uppmärksamhet är Konstsmides Smartlight-serie.
- Smartlight-lamporna är utrustade med rörelsedetektor, kamera, högtalare och mikrofon och monteras vid entrén, på husets baksida eller vid garaget. Lampan kan användas både som övervakningskamera och för att kommunicera med den som står utanför.
5 tips när du ska belysa din trädgård
Tänk på helheten
- För att få till en bra helhet behöver du fundera över vad du vill uppnå med din belysning och vad du vill lysa upp. Sedan ska du välja produkter som samspelar, till exempel genom att ha ungefär samma färgtemperatur. Du behöver också ta hänsyn till miljön och välja belysning som klarar de aktuella väderförhållandena.
Sköt om din belysning
- Du tvättar din bil någon gång i månaden och räknar med att den ska hålla i tio år utan att rosta. Varför tror du att din utomhusbelysning ska hålla i 20 år utan att du rör den? Beroende på vad dina armaturer är tillverkade av och hur utsatta de är behöver du torka av, rengöra och smörja in dem med jämna mellanrum.
Ta hjälp av en elektriker
- Vatten och el är sällan en bra kombination. Även om du tycker att du har rätt kunskaper är det mycket som kan gå fel. Därför rekommenderar vi alltid att du tar hjälp av en behörig elektriker för att göra dina installationer.
Satsa på kvalitet
- Ett vanligt misstag många gör är att de köper för billiga lampor och tror att de ska hålla, men när det kommer till belysning är priset väldigt kopplat till kvalitet. Med tanke på vad en elektriker kostar lönar det sig att köpa produkter som håller!
Ta reda på vad märkningarna innebär
- Att alla elprodukter som säljs i EU ska vara CE-märkta vet de flesta, men den märkningen säger bara att tillverkaren själv intygar att produkten uppfyller de krav som ställs. Alla våra produkter är testade och certifierade av oberoende provtagningslaboratorier, till exempel Intertek SEMKO i Sverige. Intertek SEMKO skickar även inspektörer till länderna där du har fabriker för att kontrollera så att det är schyssta arbetsförhållanden. Certifieringen är giltig i hela EU
Fakta: Konstsmide
Konstsmide grundades 1942 av Gunnar Johansson, en busschaufför med större drömmar än så. Hans idé var att skapa dekorationer och blomställ i metall, med fokus på hantverk och design. Konstsmide var först med serieproducerade elljusstakar i Norden och först med ljusslingor med säkra transformatorer. Idag drivs företaget fortfarande av familjen Johansson och fokuserar mest på jul- och utomhusbelysning, med samma kvalitet som i företagets ursprung.