Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Grästrimmern är ett mångsidigt verktyg som när den används rätt kan uträtta storverk i din trädgård. I den här artikeln delar Karl-Ebbe Edberg på Gardena med sig av sina bästa tips!

Grästrimmern är ett utmärkt komplement till gräsklipparen och är till stor hjälp oavsett om du ska putsa gräsmattans kanter eller avverka större områden. En förutsättning för att du ska få ett bra resultat och bli nöjd med din nya trimmer är att du använder den på rätt sätt och att du tar hand om den. Här bjuder experten Karl-Ebbe Edberg från Gardena sina bästa tips till dig som har köpt en grästrimmer och vill få ut det mesta av din maskin.

Rengör grästrimmern efter varje användning

- Många gör misstaget att de ställer in grästrimmern i förrådet när de är färdiga, utan att göra rent maskinen och ta bort gräs som samlats runt trådkassetten eller knivarna. Undvik vatten - använd gärna en borste. Gräs och fukt är påfrestande både för plast och metall.

Underhållsladda batteriet under vinterhalvåret

- Ett batteri mår inte bra av att laddas ut helt och hållet. Därför bör du underhållsladda det en till två gånger under vinterhalvåret när du inte använder maskinen. Då kommer batteriet att hålla längre.

Förvara maskinen torrt

- Maskinen mår inte bra av att stå i fuktig och kall miljö. Att låta den stå i ett kallförråd året runt är alltså inte optimalt. Alla har kanske inte plats för en grästrimmer inomhus, men då bör du åtminstone förvara batteriet inom hemmets väggar. Batterier gillar inte kyla.

Använd den trimmertråd maskinen är framtagen för

- Det kan vara lockande att sätta på en grövre trimmertråd för att röja sly eller grövre gräs, men grästrimmers säljs ofta tillsammans med den trimmertråd den är framtagen för. Om du sätter på för grov tråd kan du få problem med att maskinen går tungt och att den inte hinner avverka gräset. Samtidigt sliter det på både motor och batteri.

Använd inte för kort tråd eller för kort kniv i maskinen

- Ett vanligt fel många gör är att de fortsätter använda maskinen även om kniven är nedsliten eller om trimmertrådarna är kortare än vad maskinen är byggd för. När maskinen plötsligt kräver mindre kraft kommer den varva upp och slitas i onödan. Knivar har ofta en markering som visar när det är dags att byta. På Gardena använder vi knivar istället för tråd i många av våra batteridrivna maskiner. Många undrar om knivarna håller lika länge som trimmertråd och det gör de absolut.

En förutsättning för att du ska få ett bra resultat och bli nöjd med din nya trimmer är att du använder den på rätt sätt och att du tar hand om den.

Ta hand om trimmertråden så håller den längre

- Allt som inte är gräs sliter enormt mycket på tråden, så när du trimmar mot en plattsättning eller stenmur naggas tråden eller kniven lite hela tiden. Använd gärna en grästrimmer med buskskydd så att du inte kommer för nära. Trimmertråd är för övrigt en färskvara. Om du köper den på lösmeter är rekommendationen att förvara den i en påse eller behållare tillsammans med några droppar vatten och hålla den borta från UV-ljus. Då håller tråden betydligt bättre än om du låter den soltorka och bli spröd.

Småkör inte maskinen

- Det kanske vanligaste felet många göra gör är att de duttar med gasen. Småkörandet innebär att du startar och stoppar hela tiden vilket sliter på batteriet. Om du har en yta är det bättre att hålla knappen intryckt och avverka hela ytan på en och samma gång.

Glöm inte skyddsutrustningen

- Det spelar ingen roll hur litet jobb du ska göra – det finns inga ursäkter för att slarva med skyddsutrustningen! När du använder en kraftigare grästrimmer kan det skvätta upp ett gruskorn i hög fart och då är du glad att du har skyddat ögonen med ett par skyddsglasögon.

Anpassa trimmern efter din längd

- Om du ska trimma större ytor är det viktigt att du har en trimmer som är anpassad för din längd så att du kan manövrera med rak rygg och god ergonomi. Om längden på grästrimmern kan justeras ska du ta vara på den möjligheten.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!