Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Hur gör man när maskinen blir överhettad? Varför är det viktigt att ta ut batteriet? Varför är det värt att lägga lite extra pengar på bits av hög kvalitet? Oavsett om du just köpt din första skruvdragare eller om du arbetar med verktyget hela dagarna kommer du ha nytta av våra 9 tips som hjälper dig att få ut det mesta av din skruvdragare!

En skruvdragare är det första verktyget många köper och det är inte svårt att förstå varför. Det är också ett verktyg som många inte nyttjar till dess fulla potential. Man skruvar lite och man borrar lite, utan att fundera särskilt mycket över vad de olika knapparna gör eller vilka bits som är bäst för jobbet.

Vet du hur du ska använda din skruvdragare och hur du tar hand om den kan den hålla under en lång tid. Här är 9 tips som hjälper dig att få ut mer av din skruvdragare!

Tips! Behöver du hitta den bästa skruvdragaren för dig? I Artikeln ”Välj rätt skruvdragare” kan du läsa mer om de olika typerna och hur du använder dem på rätt sätt och till vad.

1. Se upp för överhettning

Proffsprodukter får ofta jobba hårt och kan därför bli varma. Speciellt då de tenderar att överbelastas.

Det största felet man kan göra då är att lägga ifrån sig maskinen så den får kylas av. Det innebär att maskinens kylfläkt inte går vilket får värmen att stanna kvar i maskinen. Värmen i maskinen riskerar då ha sönder maskinen, eller förkorta livslängden på den.

Det bästa man kan göra med en varmkörd maskin är i stället att låta den gå utan motstånd. Håll maskinen i luften, och ge full gas, utan motstånd. Då aktiveras maximal fläkt, med minimalt motstånd.

Om du vet hur du ska använda och ta hand om din skruvdragare håller den längre!

2. Rengör maskinen med jämna mellanrum

Blir maskinen smutsig eller dammig, se till att torka av den med en lättfuktad trasa. Blås bort damm från maskinen, då dammet annars kan ta sig in i maskinen vilket kan leda till att den går sönder. Låt varken maskin eller batteri utsättas för fukt, hårda slag eller höga respektive låga temperaturer.

3. Plocka ut batteriet när du inte använder maskinen

På batteridrivna skruvdragare ska du, när du använt din skruvdragare klart för dagen, se till att plocka bort batteriet från maskinen.

Anledningen till detta är att när du använder maskinen blir den varm, och när du lägger den ifrån dig kyls den ner, speciellt om den får ligga i en bil eller kallt förråd. Då uppstår risk för kondensbildning vilket kan resultera i kortslutning.

4. Använd rätt momentinställning

Skruvdragarens momentinställning gör att du kan ställa in hur hårt skruvdragaren ska dra innan den kopplar ifrån rotationen. Funktionen kan vara till stor hjälp om du ska skruva in många skruvar i samma material. Då kan du ställa in den så att skruvarna stannar automatiskt, i stället för att försvinna in i materialet.

För att du ska kunna använda funktionen som det är tänkt är det bättre ju fler steg momentväljaren har. Att hitta rätt lägen kräver lite övning. Ett bra tillvägagångssätt är att börja någonstans i mitten och sedan prova sig fram. Om skruvdragaren stannar innan hela skruven är inne i materialet ska du välja en högre momentinställning. Om du skruvar ner den för djupt ska du välja en lägre siffra.

Vilken momentinställning som funkar skiljer sig mellan olika material. Trögare material, såsom hårt trä, och större skruv behöver högre moment – och tvärtom.

Med rätt växel och rätt momentinställning blir jobbet enklare.

5. Använd rätt växel för jobbet

Borrskruvdragare har i regel två eller fler mekaniska växlar som gör det möjligt att välja varvtal. Den låga växeln ger ett lägre varvtal och ett högre vridmoment medan den höga växeln ger ett högre varvtal och ett lägre vridmoment.

Hur mycket kraft och hur högt varvtal de olika växlarna ger varierar från maskin till maskin, det finns riktigt kraftfulla skruvdragare och så finns det de mer enkla. Du får prova dig fram och lära känna just ditt verktyg!

6. Använd rätt bits

En skruvdragare är aldrig bättre än den bits som sitter i den. För det första ska du se till att använda rätt spår. Olika typer av skruv har nämligen olika typer av spår och att blanda ihop till exempel phillips och pozidriv leder snabbt till utslitna skruvskallar, frustration och svordomar.

En annan fallgrop är att använda billiga bits med kort livslängd. Att köpa en bitssats med allt du behöver för en femtiolapp är säkert lockande, men om du vill ha pålitlig prestanda och bits som håller ska du satsa på lite mer kvalitet.

När du använder en kraftigare maskin med högre vridmoment spelar även bitsets härdning in. Vid sidan om standardbits finns torsionbits och impact-bits som båda har betydligt längre livslängd. Torsionbits är väldigt vridstyva och klarar ett högt vridmoment medan impact-bits är hårdare för att kunna stå emot slagen i en slagborr eller slagskruvdragare.

Läs mer i vår artikel ”Så väljer du rätt bits till din skruvdragare”.

7. Släng inte manualen

Brukar du slänga bort manualen och gå rakt på verktyget? I så fall är du inte ensam, men att bläddra igenom manualen är ett riktigt bra sätt att snabbt få koll på hur du använder verktyget säkert och effektivt utan att det tar skada. Om du inte vill läsa den direkt så visst, men en dag vill du kanske veta den exakta dragkraften i ett visst momentläge eller vad reservdelen du behöver heter.

8. Experimentera med tillbehör

Funderar du på att köpa ett speciellt verktyg för att polera bilen, fila ner en vass metallkant eller slipa nattduksbordet? I så fall kan du spara några kronor och i stället investera i ett passande tillbehör till din borrskruvdragare. Så länge tillbehöret roterar och har en axel som får plats i chucken är det bara att köra.

Läs också vår artikel ”7 saker du inte visste att du kunde göra med en skruvdragare”.

9. Inse när det finns andra verktyg som gör jobbet bättre

Borrskruvdragaren är ett av de mest mångsidiga verktygen vi har. Med rätt tillbehör kan du göra allt från att borra och skruva till att polera bilen. Men det finns tillfällen då andra verktyg gör jobbet bättre. Om du till exempel ska borra i hårdare material som betong eller tegel kommer en slagborr eller borrhammare vara att föredra alla dagar i veckan!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!